Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Оръжейници » Фред Беър възроди лова с лък и стрела

Фред Беър възроди лова с лък и стрела

admin Публикувана от admin | 19.04.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел
В Щатите днес има само една легендарна личност сред стрелците с лък , която дори притежава собствен музей! Ето защо и всички фенове на този спорт в Америка с гордост наричат “възродител на лова с лък”Фред Беър, роден през далечната 1902 г. в щата Пенсилвания.

Като младеж на 21 години той напуска семейството си и отива в Детройт, за да си опита късмета в бурно развиващата се автомобилна индустрия. Там обаче съвсем случайно се запалва по стрелбата с лък, а по-късно започва и да ловува с това оръжие.

Покрай новото си увлечение Фред се принуждава сам да си изработва лъкове, защото тогава нямало кой да му ги предложи. Постепенно става голям майстор в правенето на лъкове, стрели и тетиви, а се прочува и като американския Робин Худ заради невероятно точната си стрелба. Междувременно младежът се издържа като служител във фирма за реклами на автомобили. Фред обаче придобива и безценен опит като майстор в дизайнерския отдел на “Пакард мотър къмпани”, където ръчно изработва от дърво прототипите на новите модели автомобили!

Знанията му да оформя дървото, да го реже, слепва и да му придава различни плавни форми е огромен капитал за сръчния младеж. Няколко години подред той продължава да прави лъкове и успява да запали по тях и мнозина от своите приятели.

През 1929 г. Фред Беър за пръв път отива да ловува с лък, но както сам честно признава в спомените си: “Отне ми цели шест години, докато успея да издебна и отстрелям първия си елен!”

В края на Голямата депресия в САЩ той основава и своя компания - Bear Archery и повече никога през живота си не престава да конструира ловни и спортни лъкове чак до смъртта си на 86 години през 1988 г.

Днес Фред Беър е абсолютна икона за всеки стрелец и ловец с лък не само в Щатите, но и по света, защото именно той е човекът, който възроди лова с лък !

За него този начин на ловуване е страстта на живота му. Той бързо се налага като майстор в поразяването на мишените и печели шампионата по стрелба с лък на щата Мичиган през 1934, 1937 и 1939 година! Постоянно пътува из САЩ, за да е по състезанията като съветник или инструктор на много състезатели и различни отбори.

През 1942 г. се запознава с Джак ван Коверик - независим издател и журналист от Детройт. Двамата решават да продуцират и заснемат серия от филми за ловните приключения на Фред из горите на Мичиган.

Тъкмо тези филми на Беър и статиите след тях в американските ловни списания привличат като магнит и запалват по лова с лък хиляди янки, а самият Фред става истинска суперзвезда с обветрения си лик и неизменната си шапка “Борсалино".

След големия медиен успех през 1947 г. Фред се премества в Грийлинг, щата Мичиган и през следващите 20 години непрестанно пътува по света от Африка, през Индия до Австралия, за да ловува на всякакъв дивеч - слонове, лъвове, лосове, мечки, и да снима документални филми за експедициите си.

Ето как при едно сафари в Африка го среща радиожурналистът Артър Готфри. Той задъхано предава от саваната как Фред поваля с лъка си огромен мъжки слон...

Вдига се медиен шум, а ловецът с лъка Фред Беър става герой на специален репортаж в култовото тогава щатско сп. “Лайф”! От този миг ловецът и майстор на лъкове става и истинска международна знаменитост!

Днес основаната от него компания Bear Archery продължава да е сред лидерите в технологичното развитие на щатските лъкове. Именно тя за пръв път започва да прави раменете на лъковете от стъклофибри, слепени под голямо налягане и при високи температури. Така те стават извънредно здрави и дълготрайни, като поемат повече енергия при огъването си. После те я предават върху стрелата с недостижима ефективност. Преносът на енергията от обтегнатата тетива към стрелата при съвременните полиспастни лъкове може да достигне до 80%!

Именно поради това днес тези ламинирани рамене могат да се открият и при лъковете на всеки друг съвременен производител в света.

Днешните ловни лъкове са прецизно и опасно оръжие. Те имат здраво и твърдо тяло от машинно изрязан аерокосмически алуминий. Раменете им обаче са композитни, съставени от стъклофибри или карбонови фибри с усилващи допълнителни оплетки и слепваща ги смола. Те са залепени при много високо налягане.

Ексцентричните олекотени колела за прецизно изчислената полиспастна система също са от дуралуминий! Осите им са лагеровани с капсуловани лагери от неръждаема стомана. В повечето от съвременните лъкове конструкцията има по едно такова колело, но съществуват и модели с по две полиспастни колела.

След дълги години на тотална забрана на лова с лъкове в България (защото това наистина тихо оръжие не може да се чуе, като например пушката в гората) той бе разрешен едва през 2009 г.

Това стана с нарочна поправка в Закона за лова и опазване на дивеча , която извади лъковете от забранените за ловуване средства. Така днес и в България, а и още 14 страни от Европа, следовниците на Фред Беър могат законно да ловуват с лък и стрела своите мечтани трофеи.

Източник: trud.bg