Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Депутати подкрепиха исканията на ловците от Пазарджишка област относно предстоящите промени в ЗЛОД (аудио запис)

Депутати подкрепиха исканията на ловците от Пазарджишка област относно предстоящите промени в ЗЛОД (аудио запис)

vater Публикувана от vater | 19.11.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Депутати подкрепиха исканията на ловците от Пазарджишка област относно предстоящите промени в ЗЛОД (аудио запис)

Днес, 19.11.2018 година, в град Пазарджик, по инициатива на Евгени Абаджиев председател на Ловно-рибарско сдружение „Сокол 1893” Пазарджик, се проведе работна среща по предстоящите промени в Закона за лова и опазване на дивеча между председателите на ловно-рибарските сдружения от Пазарджишка област и народните представители от Пазарджишки многомандатен избирателен район.

На срещата освен домакините от ловно-рибарското сдружение в Пазарджик, представени от Председателя на УС г-н Евгени Абаджиев, зам. Председателя Ангел Мусевски, говорителя Спас Спасов и специалиста по лова Костадин Бързаков, присъстваха Народните представители Димитър Гечев, Десислава Костадинова, Даниела Малешкова, Надя Клисурска и професор Станислав Станилов, Областния управител на Пазарджишка област Стефан Мирев, Директора на Горско стопанство Пазарджик Гаврил Рангелов, общинския съветник Найден Шопов, председателите на сдруженията в Септември, Пещера, Панагюрище, Велинград и Батак – Стоян Серев, Иван Джинев, Герман Кърпаров, Венко Бозев и Петър Димов, както и зам. Председателя на Панагюрище Петър Деничин.В началото на срещата Евгени Абаджиев, в качеството си на председател на Инициативния комитет за защита правата на българските ловци, връчи на депутатите подписка, подкрепена от сдружения от цялата страна с над 47 000 члена, в която се настоява за удължаване лова на дива свиня от 01.Септември до втората неделя на януари и удължаване на лова на водоплаващ дивеч до 28 февруари.

След това се проведе ползотворна дискусия, в която всички сдружения от пазарджишка област се обединиха както около предложенията за удължаване на сроковете за ловуване, така и около други важни за ловците промени – например възможността да се ловува на хищници в горския фонд след 01 януари, отпадането на забраната за лов на дива свиня със сачми, отпадането на задължителната ловна площ от 70 хектара на ловец, която на този етап отнема възможността за прием на нови членове на повече от половината сдружения в страната.

Във връзка с африканската чума по свинете даже бе предложено груповия лов на дива свиня да се удължи до 31 януари, както и да се даде възможност но министъра на земеделието храните и горите, освен да ограничава, също така и да удължава определени видове лов, в зависимост от епизоотичната обстановка.

Ловците изостриха вниманието на депутатите и за факта, че някои псевдо-екологични организации усилено лобират да се преформулира легалното определение за скитащи кучета, за да затруднят отстрела им, с цел усвояване на евросредства.

Някои от народните представители вметнаха, че официалната позиция на НЛРС-СЛРБ се различава от предложенията на ловците от област Пазарджик. На това всички представители на ловни сдружения отговориха, че официалната позиция на националния ловно-рибарски съюз не е синхронизирана с тях, че тя не отговаря на интересите на ловците и сдруженията и те като представители на ловната общност в Област Пазарджик апелират към народните представители да защитят техните права и интереси от всички, които искат да ги нарушат.

Депутатите поеха ангажимент да лобират пред своите колеги за обобщените искания на ловците от Пазарджишка област.

Професор Станилов предложи в новия закон борбата с хищниците, скитащите кучета и бракониерството да стане държавна политика.

Димитър Гечев като зам. Председател на Комисията по земеделие към НС и активен ловец също подкрепи по-голямата част от исканията на ловците от област Пазарджик. Той покани представители на инициативния комитет – Евгени Абаджиев, Васил Терзийски и Спас Спасов да присъстват на заседанието на комисията в НС за да обосноват пред депутатите необходимостта от тези изменения, които се предложиха на срещата.

Областния управител Стефан Мирев също застана зад справедливите предложения на ловно-рибарските сдружения.

Накрая бе решено тези срещи да се осъществяват по-често за да може народните представители да са наясно с истинските интереси на ловците.

Аудио запис на срещата:
1ва част: https://drive.google...iew?usp=sharing
2ра част: https://drive.google...iew?usp=sharing
3та част: https://drive.google...iew?usp=sharing