Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Природозащита и дивеч » Изявление на CIC на 12-та конференция на страните по Конвенцията за мигриращите видове 26 октомври 2017 г.

Изявление на CIC на 12-та конференция на страните по Конвенцията за мигриращите видове 26 октомври 2017 г.

vater Публикувана от vater | 01.11.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Изявление на CIC на 12-та конференция на страните по Конвенцията за мигриращите видове 26 октомври 2017 г.

Дванадесетата Конференция на страните по Конвенцията за мигриращите видове (CMS) се провежда в Манила, Филипините между 23 и 28 октомври 2017 г., където генералният директор на CIC Тамас Маргешку представлява Международния съвет по лова и опазване на дивеча. В една от интервенциите си генералният директор излезе с изявление от името на CIC:

1. CIC, като междуправителствен наблюдател на CMS, е ангажиран партньор и организацията за изпълнение на решенията на CMS, изразява загриженост относно яснотата на отговорностите на Конвенцията. Редица предложения за списъци засягат немигриращи видове, които са застрашени. Съществува очевидна необходимост от разработване на ясни и добре разработени насоки за това как трябва да се тълкува терминът "миграционен", както е дефиниран в Конвенцията, за да се избегне широко разпространеното схващане, че CMS просто посочва нещо. Решението на учредения научен съвет на CMS - без обида - не ги прави мигриращи. Да, има силен трансграничен аспект във връзка с някои от списъците. И все пак това оправдание достатъчно ли е? Дали тези видове ще бъдат разгледани в CMS изобщо? Конвенцията се нуждае от значителни корекции? Нуждаем ли се от още една конвенция? CIC би искал да предложи на страните, че предложеният процес на преразглеждане на Конвенцията за CMS се отнася до този ключов въпрос за тълкуване.

2. Имаме сериозни резерви по отношение на някои от предложенията за вписване, тъй като засегнатите държави и заинтересованите страни - които са от решаващо значение за тяхното прилагане - не са били достатъчно консултирани. Имаше загриженост, че различни партии и наблюдатели на Конвенцията във връзка с някои от предложенията за регистрация се държат по начин, който има "неоколониален" характер. Трябва ли да отложим решенията по тези предложения, докато не се проведат достатъчни консултации и преговори с различните държави и заинтересованите страни?

3. Вместо да празнуваме изброяването или регистрацията като успех, трябва да оплакваме тези действия и силно препоръчваме да се съсредоточим върху разработването и прилагането на действия и сътрудничество между страните, а не върху обсъждането на предложенията за регистрация, които ни разделят.

Тамас Маргешу подчерта отново ангажимента на CIC да сътрудничи в общата цел за опазване на мигриращите видове и добави: "Всяко Общо събрание на CIC има непрекъснат програмен елемент по темата за опазването на мигриращите видове, със специален акцент върху мигриращи птици. В този контекст бих искал да благодаря както на секретариатите на CMS, така и на AEWA за активното им участие в работата ни по мигриращите видове."

В края на изказването си генералният директор привлече вниманието на участниците в мащабно събитие през 2021 г. "Подкрепена от унгарското правителство от 21 август до 22 октомври 2021 г. Унгария ще организира мащабна световна изложба, озаглавена "Едно с природата". Светът ще бъде поканен да отпразнува културното и духовното наследство, както и за задоволство от опазването чрез устойчиво използване. Ще бъдете информирани и актуализирани за това събитие през следващите години."

CIC
Превод БГ ЛОВ