Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Ботсвана вдига забраната за лов на слонове

Ботсвана вдига забраната за лов на слонове

vater Публикувана от vater | 23.05.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ботсвана вдига забраната за лов на слонове

Аргументът: нападали хора и добитък, унищожавали посеви. В Ботсвана се намира една трета от популацията на африканския слон в Африка.

Ботсвана вдигна забраната за лов на слонове, позовавайки се на нарастване на сблъсъците между бозайниците и хората в последните пет години, съобщава Си Ен Ен. Законът за забраната бе въведен през 2014 г., за да се ограничи бракониерството в страната, дом на 130 хил. слонове – една трета от популацията им в Африка.

И докато слоновете са туристическа атракция за любителите на дивата природа, местните се оплакват, че животните унищожават посевите им и убиват добитъка.

„Изглежда, че хищниците са се увеличили и причиняват щети, убивайки много от добитъка“, пишат в изявление във Фейсбук от тамошното Министерство на околната среда.

Африканският слон е класифициран като „уязвим“ в Червената книга на Международния съюз за защита на природата. Напоследък срещите на вида с човека зачестяват, тъй като постепенно хабитатът му бива ограничен заради местното земеделие. Това води до нахлуване на слоновете сред посевите, убийства на добитък, унищожаване на водни запаси, а понякога дори атаки над хора, казват от Съюза за защита на природата.

През юни миналата година в Ботсвана бе създадена специална правителствена комисия, която да преразгледа забраната за ловуване. За решението си те са се допитали до местните власти, представители на пострадалите общества, НПО-та, туроператори и природозащитници, уверяват в поста си от министерството. По-рано през 2019 г. няколко ботсвански министри препоръчаха забраната да отпадне и предложиха от месото на слонове да се произвежда храна за домашни любимци.

Природозащитниците предупреждават, че ако африканският слон не бъде защитен, той ще изчезне. Преди европейци да се заселят в Африка, броят на слоновете там е бил около 20 млн. През 1979 г. най-едрите бозайници на сушата вече наброяват 1,3 млн. Проучване, проведено през 2016 г., показва, че само в рамките на седем години (от 2007-а до 2014-а), популацията на африканските слонове е паднала поне с 30%, или 144 хил.