Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Заради опасения от АЧС, започва масов отстрел на диви свине по границата с Румъния

Заради опасения от АЧС, започва масов отстрел на диви свине по границата с Румъния

vater Публикувана от vater | 22.06.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Заради опасения от АЧС, започва масов отстрел на диви свине по границата с Румъния

Среща за изпълнение на мерките за предотвратяване разпространението на африканска чума по дивите свине се проведе в залата на община Генерал Тошево. Идициативата за събирането е на директора на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов Присъстваха над 30 председатели на ловни дружини от сдружение „хан Телериг 2010“ и сдружение „Дружество на ловците и риболовците-Генерал Тошево“.

Целта на срещата е да си кажем какво зависи от нас и какво трябва да направим, за да се предпазим от африканската чума по свинете и да ограничим максимално щетите, ако заболяването дойде на наша територия. Смъртността при тази болест надхвърля 90% и всички ние трябва да предприемем бързи и адекватни мерки, за да се справим по най-добрия начин” - каза инж. Нинов. Той обясни на ловците, че през миналата седмица е проведена среща в Министерството на земеделието,храните и горите, на която е станало ясно, че в околностите на румънския град Тулча вече са регистрирани случаи на африканска чума по свинете и една от най-важните мерки за справяне със създалата се ситуация е драстично намаляване на популацията на дивата свиня. Това трябва да стане чрез засилване на индивидуалния лов и ловците не трябва да се притесняват дори и да изпълнят плана си за годишен отстрел преди месец октомври, защото през тази година ограничения за броя на отстреляните свине няма да има, тоест по никакъв начин няма да се ограничават и броя на разрешителните за групов лов на дива свиня.

От една година си говорим за болестта и пораженията от нея, но ето че тя вече чука на вратата ни. Рискът за нас е много голям, защото ни дели сухоземна граница и най-важното в момента е да намалим драстично популацията на дивата свиня” – каза още инж. Нинов.

Единственото правилно решение в момента е да намалим дивите свине до минимум, така както направиха в Германия. Ако чумата мине през страната ни загубите ще са големи не само при дивите животни, но и при тези, които се отглеждат във фермите. Ако това се случи държавата ще трябва да плати на свиневъдите големи суми за обезщетения, така че всички заедно трябва да направим така, че да ограничим щетите” - алармира Нинов.

Започва разяснителна кампания сред ловците за африканска чума по дивите свине

Д-р Галина Савова, ветеринарният лекар на общината, обясни на ловците как могат да различат болестта. Тя помоли ловците да посочват точното място, на което е отстреляно животното, за да може,,ако се открие заразено прасе, да се направят в района зони /в рамките на 3 км., 10 км. и 40 км./, в които да се проследява състоянието на другите животни и да не се ловува. Бранимир Димитров от сдружение „Дружество на ловците и риболовците-Генерал Тошево“ обеща на всяко разрешително за лов, което се издава да бъдат написани пробите, които трябва да се вземат от всяко едно животно.

По време на срещата се взе решение в близките дни да бъде организиран курс за подборен отстрел на дива свиня, за да може повече хора да участват в лова и популацията на дивата свиня в района да бъде намалена възможно най-бързо. В момента около 30% от ловците на територията на Държавто горско стопанство-Генерал Тошево, могат да участват в подборен отстрел., но част от присъстващите на срещата обявиха, че имат желание да изкарат такъв курс и да се включат по-активно в лова.

В Румъния е страшно, 313 мъртви свине с АЧС близо до България

„От 40 години съм ловец, но за първи път държавата се обръща към нас, има нужда от нас и ние всички ще се отзовем. Трябва да създадем добра организация и да направим това, което се иска от нас” - каза Керан Керанов, председател на ловна дружина

Предстои подобни срещи да се проведат с всички ловни сдружения в обхвата на Североизизточното предприятие, като на първо място ще бъдат тези с ловците в районите, които граничат с Румъния.

24 часа

За АЧС в Румъния, четете тук:

АЧС все по близо до България, откриха 26 заразени прасета на час път от границата ни

Ново огнище на Африканска чума по дивите свине в Румъния

Откриха Африканска чума по свинете до България, в Тулча (Румъния)

2 огнища на африканска чума по свинете са открити в Румъния

Опасно близо: Африканската чума по свинете (АЧС) наближава България

ЕП: Дълбоки загрижености, изразени от заинтересованите страни по отношение на борбата срещу АЧС

БАБХ разпореди максимален отстрел на дивите свине

БГ ЛОВ припомня: Африканската чума по свинете беше открита за първи път в Европейския съюз през 2014 г., като я въведе от Беларус. Оттогава тя се е разпространила в Полша, Латвия, Естония, Чехия, Унгария и Румъния. Тя е широко разпространена в Украйна, Русия с някои случаи в Молдова. Това е смъртоносен вирус, който засяга домашни свине и диви свине, като последният е резервоарът за вируса. В момента няма ваксина и няма лечение.

Още новини за Африканската чума по свинете в Европа четете тук: БОЛЕСТИ ПО ДИВЕЧА