Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Екипировки » За стрелбата с лък

За стрелбата с лък

admin Публикувана от admin | 18.07.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Здравейте на всички Вас, които желаят да се докоснат до стрелбата с лък – било то за удоволствие и/или като професионалисти, че дори за лов и риболов!
И аз така преди малко повече от година започнах с една небрежна покупка, която в момента стои на вилата и събира прах. Не ме питайте защо – ще разберете няколко реда реда по-надолу!

Та както и всичко започна на шега, така и стигнах до покупката на съвременен компаунд, след като прочитането на доста литература. В последствие добавих и малко практика (една година не го разглеждам за стаж), и сега пиша тук с цел да Ви спестя доста от премеждията, през които преминах. И така – напред!

Изборът на лък е строго индивидуално и доста детайлно действие,при предприемането на което трябва да имате в предвид следните основни характеристики, които ще Ви бъдат в полза не веднъж!

- Ръката с която държим лъка. Изходна точка при избора на лък. Без значение от модела, без да имате в предвид начина му на употреба, основното нещо, което трябва да знаете е коя е водещата ви ръка. Ако дясната е по – силна, то тогава издърпвате тетивата с нея, и държите лъка с лява. Лъкът , който е за вас, е така нареченият десен лък, лък за дясна ръка. Когато по – силната Ви ръка е лявата, то тогава нещата се обръщат, и вашият избор трябва да е съсредоточен върху ляв лък, или лък за лява ръка.

- Инч и паунд /inch and pound/. Или техните знаци – „ (инч) и # или lbs (pound). Изключително важно е да можем да говорим на един език. Не ние с Вас, а в стрелбата с лък като цяло. Наложено от Световната Асоциация на Ловците с лък (IBO), тези мерни единици съпътстват всеки един лък – компаунд, рикърв, традиционен или дори детските лъкове притежават характеристики, описани в тези мерни единици. И в тази връзка, за да е удобен диалога, и за да разбираме ние, неамериканците тези мерни единици, си позволявам да публикувам таблицата по-долу, както и обяснение за отделните характеристики.

имперска метрична знак съпоставяне
инч (inch) сантиметър (см) " 1 инч = 2,54 см. Най – честото приложение на инча в стрелбата с лък е за определяне на дължината на опън, и дължината на стрелата.
паунд (pound) килограм (кг) #;lbs. 1 паунд = 0,45359237 кг. Най – честото приложение на паунда е за определяне на тежестта на опън на лъковете, както и тяхното тегло.
фут (fооt) метър (м) Ft 1 фут = 0,3048 метра Най – честото приложение на фута е при измерването на скоростта на стрелата. FPS ( фута в секунда)
FPS метър в секунда FPS 1 FPS = 0,3048 метра в секунда Използва се за измерване на скоростта, с която се движи стрелата след изстрел.

- За какво ще използвате лъка? Отговорът на този въпрос ще спести много време, усилия и пари. Ако сте решили да стреляте за забавление, или просто да целите мишената на 10 – 20 метра разстояние, без да се занимавате професионално със стрелбата с лък, да тренирате за състезания, или да се подготвяте за ловният сезон, едни обикновен традиционен лък или рикърв от нисък клас ще Ви е напълно достатъчен. По този начин ще спестите доста пари след като предварително осмислите целта на Вашата стрелба, без да се лишавате от удоволствието, което лъка предоставя!

-Височина/дължина на разпънатите Ви ръце/. Това е изходната точка при определянето на дължината на опън. Всеки човек е с индивидуални параметри. Някои от нас са значително по – хармонични от други, в следствие на което определянето на дължината на опън се получава строго специфична характеристика на нашият лък. Тя трябва да е оптимална за нас, инак се получават неприятни моменти – неточна стрелба, удар на тетивата в ръката, с която държим лъка и т. н. Почти същото, като избор на обувка, просто малко по-специфично, и по конкретно. Височината в инчове, разделена на 2.5 е резултата, който значително се доближава до дължината на опън. За по-точно определяне можете да премерите разстоянието между върховете на пръстите Ви при разпънати ръце, да го обърнете в инчове, и след това да разделите на 2.5. Така ще получите дължината на опън, която Ви е необходима. В приложената по – долу таблица можете да видите приблизителни данни за дължината на опън. Имайте в предвид, че разлики по – малки от 0,5 инча не са от голямо значение при стрелбата с лък.
Височина Дължина на опън
195 ~ 31 инча
190 ~ 30 инча
185 ~ 29 инча
180 ~ 28,5 инча
175 ~ 27,5 инча
170 ~ 27 инча
165 ~ 26 инча
160 ~ 25 инча
155 ~ 24,5 инча

- Физическа сила и издръжливост. От съществено значение за стрелбата с лък е вашето физическо състояние. Лъкът трябва да бъде максимално удобен за употреба – ето защо при покупката на лък трябва да вземете в предвид и колко сила може да издърпвате. В същото време лъкът трябва да е лесен за употреба – да имате възможност да изстреляте повече от една стрела – ето защо трябва не само физически да имате силата да издърпате веднъж тетивата, но и да го направите още няколко пъти. Професионалистите в областта предлагат на начинаещите винаги да започнат с лек на опън лък, до момента в който свикнат да държат лъка правилно и да целят „окото на бика“, след което да преминат на по – сериозна екипировка. От личен пример мога да ви кажа, че не винаги е така, и бихме поспорили по този въпрос с професионалистите, но … всеки има своето собствено мнение. Ето защо прилагаме примерна таблица, според която можете да определите примерно тежестта на опън, която би Ви прилягала.
Тегло Сила на опън

Мъж
54-68 кг 45-55 #
68-82 кг 55-65 #
82 + кг 65-70 #

Жена
45-59 кг 25-35 #
59-73 кг 30-40 #
73 + кг 45-55 #

Юноша
31-45 кг 15-25 #
45-58 кг 25-35 #

Деца
25 – 31 кг 10 – 15 #

Разбира се, посочените параметри са примерни. Много от нас са тренират усилено, и за тях описаната сила на опън ще бъде малко по – различна в посока увеличение, а други се засядаме доста време пред компютрите или пред телевизорите, поради което трябва да намалим някой и друг паунд от посочените диапазони, за да ни бъде приятно времето, прекарано с лъка.

- Време, което ще можете да отделите за стрелба . Да, определено ако тренираме за състезание, лов или риболов, времето, прекарано пред мишената ще бъде значително. При това положение трябва да имаме в предвид, че са ни необходими издръжливи лък и аксесоари, които да поемат натоварването, на което ще ги подложим. Но ако мислите да стреляте 1 път месечно, но да имате лък и стрели с който да го направите, то тогава трябва да бъдем значително по – непредричиви към екипировката. Въпреки това съветваме читателите да се въздържат от покупка на некачествена екипировка с примамлива цена, тъй като вместо да ни донесе очакваното разтоварване и развлечение, може да предизвика негативни емоции.

- Средства, които ще можете да отделите за това хоби. Строго индивидуален избор, пряко зависим от личните ни възможности. Всеки може да определи бюджета, който има възможност да задели, и това да бъде изходната точка за изборът на лък, за което ще продължим в следващата тема

Надяваме се статията да е била полезна за Вас!

С уважение,
Екипът на OutdoorActiveBG.com