Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » ЛОВ И СИГУРНОСТ » ... за Негово Величество - ЛОВА

... за Негово Величество - ЛОВА

vater Публикувана от vater | 13.06.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

... за Негово Величество - ЛОВА

/към Ловното братство на България/

… Независимо дали ни мами към погубените Родни земи или ни обещава илюзорно бягство от всекидневните злини – тази нескончаема мъжка игра „ЛОВЪТ“ – като благословеното време на виното и ракиите, на хвалбите, но и на трезвите преценки (и решения)… - тази мъдрост днес отново ни събира тук.

ЗАЕДНО!

… "Слава Богу /казва вечният Дончо Цончев/ ние не пътуваме сами и не изчезваме в отрязъчето раждане-смърт…“. И днес се обръщаме към Ловното братство на България с благородното усилие за единство на националната ловна организация.
Отчетените документи и конкретните резултати от работата за пълния мандат на Управителния Съвет /УС/ са факт, предоставени са на Организациите и са публично достояние за нашите членове. Всички вие ще дадете оценка за работата на това ръководство – и тя ще бъде вярна, независимо от полюсите на нейната позитивност.
Неразривно свързани със съществуването на Негово Величество – ЛОВА, ние се обръщаме към вас, в това всестранно трудно за обществото ни време. Глобалните човеци, обсипани от технологиите на живота и пазарните ценности на ежедневието, трудно възприемат нашата заедност. Статуквото на конюнктурната политическа система е уязвено от факта на 130-годишните устои на единна структура в едно разединено, маргинално и мултиплицирано общество, подчинено единствено на пазара и личния интерес.
Една Организация, по презумпция Родолюбива, Природозащитна, Многохилядна, Въоръжена и на всичкото отгоре Столетна и…Единна, явно е трън в очите на всеки предан на политическото статукво „чиновник“ …
Като прибавим и Независимостта /колкото и невъзможна да е тази дума в нашия свят на зависимости/, СЛРБ е фактор, но именно поради това и субект – натоварен със значимост както за развитието на ловното дело, така също и с отстояване традициите на националната ни идентичност, ценностите на ловното другарство и примерът за единство, което националната ни организация с неимоверни усилия успява да съхрани.
Единението на нацията, така необходимо за възраждане на националното ни достойнство и спасението на Отечеството, има своя единствен символ, оцеляващия с упоритостта на ловното братство Съюз на ловците и риболовците в България. Националната организация като символ, като мост на надеждата, като Брод за България и пример за заедност и единство вече 130 години…
Даваме си сметка днес, че да си ловец би следвало да бъдеш не просто платежоспособен фукльо, избиващ комплексите си, убивайки от удобното кресло в чакалото…, ние ясно разбираме, че единствения верен път за нас, е да вървим заедно…
С грешките, със слабостите, с успехите, със слуката на живота и съдбата на Българската Природа, която обичаме, пазим и сме призвани да съхраним за бъдещето.
„Ловците най-добре виждат света…“, казва един мъдрец, „... Ловът е форма на мъдрост…“, чуваме друг… Така, в края на мандата в последното заседание на УС – ние всички се обръщаме към вас с това послание:

ПАЗЕТЕ ЛОВА!
БЪДЕТЕ ЕДИННИ!
НЕКА ВИНАГИ ЗАЕДНО ДА БЪДЕМ НАТАТЪК!

Син на дивата природа,
на прекрасен бащин кът,
аз живея на свобода -
горд съм рицар на ловът.

Духовен съвет при НЛРС-СЛРБ
Лазар Мурджев