Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Екипировки » ЗА И ПРОТИВ РЕМЪК НА ЛОВНАТА ПУШКА

ЗА И ПРОТИВ РЕМЪК НА ЛОВНАТА ПУШКА

admin Публикувана от admin | 04.07.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Кога точно са започнали да поставят ремъци на пушките е трудно да се каже, но със сигурност не е било по-рано от края на ХV и началото на ХVІ век, когато в Европа навлизат първите леки стрелкови оръжия, каквито са мускетите. Освен за война, те са използвани и за лов, а за по-удобното им носене започват да им слагат кожени ремъци. Мускетите са били доста тежки, така че за стрелба се е използвало опорно колче с чатал в горния край. По-късно, след подобряване на конструкцията и олекотяване на моделите стрелбата вече е можело да се извършва и без помощни аксесоари – легнал, прав, на колене и от кон.

И така, след като приключихме с историческата справка за ремъка, нека да видим какво мислят съвременните ловци за него. Ровейки се из интернет пространството попаднах на интересни мнения, които ме провокираха да напиша тези редове. Всичко започна с молбата за помощ на един, очевидно млад ловец , който пита как се прогонва ремък за пушка и има ли значение дали е успоредка, надцевка или винтовка. Отговорът, който получава гласи: „Не знам дали има значение за гладкоцевно или нарезно, но доколкото помня трябва да хванеш ремъка в средата, след което така да го прогониш, че лакътя ти да докосва полуложата на пушката“.
Ясно е, че човекът има представа от начина, по който прогонвахме ремъците на автоматите и пушките в казармата. И според мен този начин се е доказал във времето, но за специфична дейност – изпълнението на хватки с оръжие. Този способ на прогонване има и едно друго достойнство, че държи оръжието плътно към тялото, когато е на рамото, но за да го преметнеш през рамо – трябва да се отпусне ремъка. То като гледам – цяла дисертация може да излезе по въпроса, ако се опитаме да представим всички възможни варианти.


Да, обаче, както често се случва въпросът, поставен от първия ловец, веднага бе изместен и се започва една дискусия на тема – трябва ли пушката да има ремък или не, защо трябва да се прогонва и защо не трябва. Един казва, че в гората ремъка му пречи и си носи пушката в ръце, друг му отговаря, че той лично предпочита да си носи пушката на рамо, пък като му пречи ремъка на колегата – да не ходи в гората…
И като се замисли човек – всеки си е прав за него. Който иска ремък, да си слага, който не иска да не слага. Важното е да се чувства добре, но истината е, че ремъкът не е измислен случайно и си е необходимост. То и затова на ложите и прикладите се поставят антабки, за да може да се поставя и сваля ремъка по-лесно и не е голяма философия да си го прибираш в раницата или да го вадиш от там.


Иначе ремъци за пушки у нашите ловни магазини – колкото искаш и каквито искаш, на всякакви цени – от 10 до 300 лв. Най-евтини са текстилните зелени ремъци, следват комбинираните с кожени елементи, и накрая са чисто кожените, но и тук си има специфика – изкуствена или естествена кожа, като върхът на глезотията е ремък от естествена крокодилска кожа. Напоследък модерни станаха камуфлираните ремъци от синтетични материи, които хем са леки, хем са евтини и допълват ловната камуфлирана „униформа“ или оръжието, ако и то е камуфлирано.
Та, когато чете човек от какво са изработени днешните ремъци, едва ли ще запомни всички материи, да не говорим за закопчаването им. Всякакви нововъведения има, кое от кое по-модерно и с извинение – изкилиферчено. За мен класиката е най-доброто – обикновена катарама с езиче и отвори, и толкоз... Това е проверено в практиката и никога не те подвежда, докато не се скъса естествено. А съвременните системи, които позволяват регулиране на ремъка до милиметър и се състоят от разни въртящи се и плъзгащи джунджурии, катарамки със зъбчета и прочие – не са толкова сигурни. Знам го от собствен опит, тъй като няма ли контра, винаги се размества нещо.
Ами това е за ремъците. Изводът е ясен по-добре да има, отколкото да няма, защото винаги може да си го свалиш, ако искаш, но ако го нямаш, трябва да си носиш чифтето в ръце, докато ти дойде акъла в главата…Автор: Иван Мечков

Може да гласувате в анкетата тук: КЛИК


Статията е предоставена на БГ ЛОВ от ИК НАСЛУКА