Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Оръжейници » Въздушна пушка без пружина

Въздушна пушка без пружина

vater Публикувана от vater | 27.09.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Gamo

Испански инженери от компанията Gamo промениха радикално системата на действие на въздушните пушки, като изхвърлиха от устройството им традиционната пружина, която движи буталото за сгъстяване на въздуха. Новата зареждаща система работи с инертен газ на принципа на хидравликата и се нарича IGT (Inert gass technology).

Технологията не е самоцелна промяна в конструкцията на обикновените въздушни оръжия, защото води до някои много съществени предимства. Най-важното от тях е, че тя чувствително повишава началната скорост на сачмата, а оттам подобрява и нейното проникване в целта.

В същото време при “пречупването” на оръжието е нужно по-малко усилие от страна на стрелеца, защото инертният газ в цилиндъра зад буталото се свива по-плавно в сравнение с традиционния пружинен механизъм.

Следващата изгода е абсолютно еднаквото ускорение и постоянната сила на изтласкване на буталото към цевта, което пък повишава прецизността на попаденията и улеснява настройването на мерника на оръжието.

Новата система с инертен газ намалява осезателно и силата на отката на въздушната пушка, а заедно с това и вибрациите в нейната цев, което също допринася за по-точна стрелба.

И накрая - в променения дизайн на зареждащата система без възвратна пружина е намалено триенето на метал в метал, а това директно води към увеличаване на експлоатационния ресурс на оръжието, което също е в полза на потребителите.

Засега системата IGT е внедрена само в по-скъпите и прецизни модели на испанския най-голям производител на въздушни оръжие в Европа.

trud.bg