Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » Създава се оперативен щаб за превенция на африканската чума по свинете

Създава се оперативен щаб за превенция на африканската чума по свинете

vater Публикувана от vater | 25.01.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Създава се оперативен щаб за превенция на африканската чума по свинете

Оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от навлизане на африканката чума по свинете на територията на страната. Това реши на свое заседание от 24 януари Ловният съвет към Изпълнителна агенция по горите, ръководен от председателя на съвета инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на ИАГ.

„Проблемът съществува не само у нас, но и в много европейски страни, където вече са предприети мерки. Задача на оперативния щаб е да изготви комплекс от превантивни мерки, реално изпълними в конкретен времеви график. Превантивната програма трябва да предложи бързи и адекватни действия за борба с болестта по дивите свине, които ще бъдат разгледани на следващото заседание на Ловния съвет на 13 февруари“, подчерта Атанас Добрев, зам.-министър на МЗХГ, който взе участие в заседанието.

На заседанието на Ловния съвет бяха дебатирани и приети част от превантивните мерки за борба с болестта, предложени от БАБХ и ИАГ, които предвиждат намаляване на цената на разрешителното за индивидуален лов на дива свиня от 30 на 1 лв., както и промяна в ценоразписа за организиран ловен туризъм в Република България където цените на отстреляни диви свине до една и до две години при индивидуален лов се намаляват с 50%.

Освен представители на МЗХГ и ИАГ, в заседанията на щаба ще участват и представители на БАБХ, Лесотехническия университет, НЛРС-СЛРБ, БЛРС и представител на професионалната ловна асоциация.

Материали от заседанието:

Прикачен файл  Запас и ползване на дивата свиня за 2017.pdf (381.76K)

Прикачен файл  Издадени разрешителни за индивидуален лов на дива свиня 2017.pdf (222.1K)

Прикачен файл  Докладна записка.pdf (259.67K)

Прикачен файл  Становище ПЛАБ.pdf (228.82K)

Прикачен файл  Становище ЮИДП.pdf (130.17K)

Прикачен файл  Становище Л Бояджиев.pdf (282.26K)

Прикачен файл  Становище НЛРС.pdf (137.65K)

Още новини в БГ ЛОВ по темата:

Заради африканската чума плащат на германските ловци за отстрелян глиган

Заради АЧС в Германия ще позволят на ловците да ловуват с нощни и термални прицели (видео)

Отстрелване на 70% от дивите свине искат германските фермери

За АЧС четете и гледайте тук: Обучителен семинар за ловци на тема: Африканската чума по свинете и др. актуални болести по дивеча (ВИДЕО)

Новини за разпространението на АЧС четете тук: Болести по дивеча - НОВИНИ

Наслука.