Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » СИДП на среща с ловците: Да се засили индивидуалния лов на дива свиня!

СИДП на среща с ловците: Да се засили индивидуалния лов на дива свиня!

vater Публикувана от vater | 11.07.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

СИДП към ловците: Да се засили индивидуалния лов на дива свиня!

Над 60 председатели на ловни сдружения и дружини се събраха снощи в залата на ПП „Шуменско плато“, за да обсъдят заедно с представители на РДГ-Шумен, СИДП и ОБДХ мерки за справяне с африканската чума по свинете набелязани в Заповед на министъра на МЗХГ Десислава Танева. По време на срещата ловните експерти обясниха на хората, че трябва да се засили индивидуалния лов, за да се намали популацията във възможно най-кратки срокове. Специалистите посочиха, че това е единственият начин да бъдат сведени загубите до минимум, за да не се достигне до драстични мерки и унищожаване на промишлено отглеждани свине, ако попаднат в периметъра на открито болно животно. Ловците от своя страна поискаха по-бързо да им бъдат издавани бележки за индивидуален лов. Те приветстваха и идеята на ръководството на СИДП за безвъзмездно предоставяне на строителна дървесина за изграждане на нови чакала на територията на всички дружини.

Д-р Баева от ОБДХ обясни на ловците, че нов модул „Лов“, който ще могат да инсталират на телефоните, си ще заработи скоро. Чрез него ще се определя мястото на всяко отстреляно прасе и пробите ще се въвеждат преди да бъдат занесени в лабораторията на улица „Съединение“ 53 в Шумен. Част от хората сметнаха, че това ще затрудни по-възрастните ловци и тези, които нямат модерни апарати. Председателите на няколко дружини обясниха, че в техните ловища няма интернет и на практика ще бъде невъзможно да се отбележат точните координати. Ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов предложи на ловците първо да изпробват новото приложение, защото то има редица предимства пред досегашното попълване на редица документи, а ако след това се окаже, че има неща в модула, които не сработват да се върви към тяхната промяна. Той призова хората да напишат всички свои предложения за справяне с чумата и за съвместната работа през следващите месеци и да ги изпратят чрез стопанствата в СИДП. Според него по този начин ще бъдат обобщени добри практики и идеи по места, които заедно с разписаните от министър Танева ще се приложат на територията на предприятието.