Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Коментар на... » РЕШЕНИЕТО ЗА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

РЕШЕНИЕТО ЗА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

vater Публикувана от vater | 25.07.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

РЕШЕНИЕТО ЗА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

от Роберт Атанасов и Васил Терзийски

Африканската чума по свинете е на прага ни. Тази информация не ни изненада, но въпреки това мерките, които могат да я предотвратят закъсняват и са, меко казано, хаотични. Напоследък станахме свидетели на изграждането на ограда по границата с Румъния, която е по-подходяща за възпиране на домашни животни, а не на диви свине. Изискването към подобно съоръжение е: Мрежа с достатъчна дебелина /поне 3мм/, за да възспре напора на диво прасе, която да е вкопана на 50 см в земята и да е с височина минимум 220 сантиметра. Вместо това имаме ниска и рехава ограда с 4 реда бодлива тел, което би било смехотворно, ако не беше толкова важно и отговорно. Като начало трябва да се построи ново оградно съоръжение на границата ни с Румъния, което да изпълнява функциите си пълноценно.

Засиленият отстрел може да се получи само, ако дивите свине бъдат обявени за вреден дивеч и бъдат премахнати всички такси по издаването на бележки. Процедурата трябва да е максимално улеснена. Достатъчна формалност е телефонно обаждане за информиране на съответния отговорник или председател на сдружение на дадена територия. Всички отговорници и председатели на ловни сдружения, които възпрепятстват осъществяването на индивидуален лов на диви свине, да бъдат санкционирани от държавните органи. Да бъдат премахнати всички такси и формалности. Ако държавата възлага надежди на българските ловци за ограничаване на АЧС, то трябва да се гласува и доверие. Нуждата от придружител - ловен надзирател, да отпадне в изискването за индивидуален лов! Ако целта е да има засилен отстрел, трябва да има и доверие в морала на българските ловци!

Държавата да подготви адекватна система за изследване на отстреляните животни и да се организират пунктове за предаването им. Да се изготви полеви формуляр в два или повече екземпляра, който да се попълва на мястото на проведения отстрел и съответно да се прикача към пробите, а другият отрязък да придружава трупа на животното. Тези формуляри да се раздават безплатно от председателите на ловните дружества при поискване от ловците, които смятат да осъществяват контрол. Да се подготвят хладилни камери за съхранение на терена, така както са организирани подобни в Австрия.

Да се разреши ловът през цялото денонощие, защото активността на дивите свине е предимно нощем. Да се допуска употребата на нощни и термовизионни мерници, както и източници на изкуствено осветление.

Голям проблем за разпространението на болестта ще се окажат полудивите свине, които са връзката межди дивите и домашните. Известни под името източнобалканска полудива свиня, тези животни трябва да бъдат поставени в оградени участъци, за което държавата трябва да подпомогне собствениците финансово или също да бъдат редуцирани, ако това не се случи.

За да има ефект от подобни мерки, то те трябва да се приложат максимално бързо.

Роберт Атанасов
Редактор на списание „Български ловець“

Васил Терзийски
Собственик на Ловен портал БГ ЛОВ (bglov.com)25.07.2018 г.

ВИДЕО: Стратегия за намаляване на риска от проникване на АЧС в България чрез редуциране популацията на дивите свине

СТАРТ НА ЛОВНИЯ СЕЗОН: Груповият лов на дива свиня се открива на 25 юли (брой 61 на Държавен вестник)

Заповед МЗХГ: Безплатен отстрел на диви свине на гонка по ОЛТ

ИАГ: Плащат се по 30 лв. на ловците за всяка отстреляна дива свиня на индивидуален лов