Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Разселиха седем зрели кошути в ДГС - Върбица

Разселиха седем зрели кошути в ДГС - Върбица

vater Публикувана от vater | 28.02.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Разселиха седем зрели кошути в ДГС - Върбица

Животни от вида благороден елен бяха разселени в началото на февруари в ДГС-Върбица. Седемте зрели кошути, които се очаква да родят през май, са доставени от ДЛС-Паламара. През следващите дни ще бъде разселена още една група животни. Седемте кошути са подбрани от ловните експерти на стопанство Паламара. Това информират от Североизточно държавно предприятие.

Животните са в много добро състояние. „С разселването ще се подобри популацията на благороден елен в ДГС-Върбица като трофейни заложби. В ловните среди това се нарича смяна на кръвта. В близките 2-3 години няма да се види ефекта от направеното сега, но след 9-10 години ще има елитни животни на територия на стопанството“, смята инж. Исмаил Курдов, лесничей по лова във Върбица.

Според данните от последната таксация на територията на ДГС-Върбица има 150 животни от вида благороден елен. Сред тях има много добри екземпляри, но новите кошути ще подобрят генофонда, ще внесат свежа кръв в популацията и ще помогнат в стопанството да бъдат отглеждани трофейни екземпляри.

За последно разселване на благороден елен в стопанството е правено преди 40 години.strelabg.com