Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Работим в диалог с ловната общност за намаляване на бракониерските прояви

Работим в диалог с ловната общност за намаляване на бракониерските прояви

vater Публикувана от vater | 14.06.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Работим в диалог с ловната общност за намаляване на бракониерските прояви

„Министерство на земеделието, храните и горите работи в диалог с организациите на ловците и имаме общото разбиране за безкомпромисност към бракониерски прояви и нарушенията с прилагане на цялата строгост на закона”. Това увери заместник-министър Атанас Добрев пред Общото събрание на НЛРС – СЛРБ. Той призова за стриктно спазване на ловната дисциплина, правилата за безопасност по време на ловните излети и съобразяване със законодателството. „Трябва да завишим нашата бдителност към нарушенията и това да е наш общ приоритет номер едно. Така ще можем да предадем на поколенията след нас съхранена природа и да изградим по-висока ловна култура сред обществото”, заяви заместник-министърът.  Трябва да се предават и възпитават у младото поколение ценности като всеотдайна любов към природата и обща, споделена грижа за нейното опазване и разнообразяване.” Заместник-министърът заяви политическа воля за търсене на баланс при използване на уникалните естествени условия за развъждане на дивеча и целенасоченото поддържане на неговите запаси. Това би дало шанс за устойчиво развитие на популациите и за уважението и признанието на обществото.

Заместник-министър Добрев отправи благодарност на ловната общност за съдействието, оказано за своевременното откриване и локализиране на огнища на Африканска чума по свинете, като призова за бдителност за заболели животни и през летните месеци. Той посочи, че ще се търсят възможности за включване в бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 година на мерки за подпомагане опазването и разнообразяването на дивечовите запаси.

Заместник-министърът поздрави ловците за подобрените целогодишни грижи за дивечовите популации, което доведе в последните години до по-голям обем добри трофейни екземпляри от дива свиня и сръндак, наградени с медали. Това според него е израз на желанието за действие на светло и редовно регистриране на направения отстрел.