Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Променят закон, за да не остават ловци без оръжие заради глоби от КАТ

Променят закон, за да не остават ловци без оръжие заради глоби от КАТ

vater Публикувана от vater | 28.02.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Променят закон, за да не остават ловци без пушки заради глоби от КАТ

Те са близо 130 хил. в България и не трябва да се обявяват за обществено опасни фигури, при положение че правилата за воденето на тази дейност са разписани, казва адвокат Менко Менков

Законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия ще бъде променен, за да не се стига до парадокса ловци да остават без оръжието си заради глоби от КАТ.

Четете още по темата: ЗА ПУШКАТА НА ЕДИН ЛОВЕЦ

В сряда “24 часа” писа, че със заповед от 10 януари на директора на Главна дирекция “Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски полицията е започнала проверка за административни нарушения на хората с разрешително за оръжия. Гледа се дали има такива за срок от 3 години назад.

Ако се окаже, че актовете са три или повече, се стартира процедура по отнемане на разрешителното за оръжие.

Собственикът получава писмо с възможност да депозира в едномесечен срок възражения, обяснения или доказателства, че не е извършил нарушенията.

По темата: Отнемат оръжия за превишена скорост и други административни нарушения

Проверка на вестника обаче показа, че съдебната практика е противоречива по отношение на тълкуването кое точно представлява нарушаване на обществения ред.

Например Върховният административен съд оставя в сила решение на административния съд в Хасково от 2012 г. да не бъдат отнети ловни карабини на мъж от Димитровград заради четири нарушения на пътя.

Той шофирал с превишена скорост, паркирал неправилно, предизвикал катастрофа заради неспазване на дистанция и бил хванат без задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. ВАС приема, че превишаването на скорост и катастрофата са нарушения на обществения ред, но неправилното паркиране и шофирането без “Гражданска отговорност” не са. Поради това оставя в сила разрешителното.

Пак Върховният административен съд по друго дело, обаче, приема обратното - че шофирането с превишена скорост не е нарушаване на обществения ред.

Засегнатите от проверките граждани се заканват да обжалват решенията за отнемане, защото хората се лишавали от конституционно право на самозащита.

“Чух за тази заповед на директора на националната полиция, която се коментира между колеги ловци. Много хора ми се обадиха, след като от уста на уста в ловните среди започна да се говори за нея”, заяви пред “24 часа” авторитетният адвокат Менко Менков.

Според него заповедта се позовава на тълкувателно решение на Върховния административен съд от 2008 г. и юристът е изненадан защо трябва да излиза сега.

Силно се съмнявам, че това тълкувателно решение е имало за цел да послужи за отнемане на оръжия, защото това означава за едно нарушение да се наложат две наказания, макар и едното да е принудителна административна мярка, каза адвокатът. Според него това е абсолютно несправедливо.

Той посочва и друг казус - какво се случва, когато на търговски дружества, разполагащи с голям автомобилен парк, електронните фишове за превишена скорост се издават на името на управителя. За да спестят например 30% от глобата, много управители на фирми предпочитат да я платят веднага, вместо да посочат по съответната разпоредба пред КАТ кой е действителният извършител на нарушението, посочва Менков. Но така в масивите на КАТ един човек може да има десетки нарушения за превишена скорост, без изобщо да е управлявал автомобил.

И защо превишаването на скорост е някакво обществено опасно деяние, което заслужава отнемането на оръжието, а пък други да не заслужават, пита се адвокатът. И задава още един въпрос - защо, ако ловецът не управлява МПС или този, който получава наказание за превишена скорост, не е ловец, търпи едно наказание, а когато е и шофьор, и ловец, трябва да търпи две.

На същия принцип според него трябвало да се санкционират и велосипедистите или пешеходците.

И призовава да се помисли и за хипотезата, при която наказанието се налага на собственика на автомобила, ако той не посочи действителния ползвател. Защото имало много хора, които са продали автомобил по така наречената продажба без нотариално оформяне на документи и всички фишове и актове идват на името на собственика, който физически и фактически не управлява МПС-то.

Менков определя разпоредбите като недомислица, защото няма законови критерии как да се определя обществената опасност. И допълва, че това е недомислена ситуация, която ще предизвика социален отпор в ловната общност.

Да не забравяме, че ловците са близо 130 хил. в България и те не трябва да се обявяват за обществено опасни фигури, при положение че правилата за воденето на тези дейност са разписани. Ако на някого трябва да му се отнема оръжието, то трябва да е за неща, свързани пряко с неговата употреба, казва адвокатът.

24 часа

Четете още по темата: ЗА ПУШКАТА НА ЕДИН ЛОВЕЦ