Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Обучение на ловното куче » Проблемното поведение на кучето е резултат на така нареченото "Случайно обучение"

Проблемното поведение на кучето е резултат на така нареченото "Случайно обучение"

admin Публикувана от admin | 06.07.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Проблемното поведение на кучето, което в момента има, или ще се развие в бъдеще, е пряк резултат от вас. Кучето ви се държи по този начин като резултат от така нреченото от мен „случайно обучение”.

Най-често срещаните видове случайни грешки в обучението са:
- Награждаване с внимание
- Отстъпване пред желанията на вашето куче
- Осъществяването на ситуацията е по-лошо от преиграването

Вниманието, храната и играта са трите инструмента на треньора , които използва за да възнагради кучето за желано поведение. Употребени правилно, те са мощни инструменти, които ни позволяват да се постигне голямо разнообразие от поведения, но използвани неправилно-резултата е лошо поведение.Един типичен пример като начало: водача връзва кучето си за някое дърво за да обядва спокойно сам или с приятели ловци и оставено само то започва да лае. Обикновено проблемът започва невинно. Кучето лае за да привлече вниманието на господаря си, който е започнал да се храни, а то очаква храна. Много важно е как ще се излезе от тази ситуация, тъй като кучето запомня реда на действия от страна на водача, с други думи как реагира. Той изпълнява желанието му, давайки храна за да млъкне, в сходна ситуация то започва пак да лае /водача е на пусия, а кучето е вързано до него и иска да бъде отвързано/, той започва да го гали за да го успокои т.е. обръща му внимание за да млъкне, всъщност водача подкрепя, награждава неправилното му поведение и в бъдеще това се превръща в установен модел. Веднъж да отстъпите пред някое желание на кучето си , то запомня и прилага своята настойчивост в подобно неправилно поведение, вместо да я прилага в търсенето на дивеча. Така, че трябва да бъдете последователни в прилагането на определени правила за въздействие върху психиката на кучето с цел корегиране на дадено досадно поведение. Не забравяйте, че когато изграждате команда „Тихо! казвайки я, след пауза от 2 до 3сек. следва механичен елемент /физическо въздействие- уцелване на тялото с прашка без то да види самото действие/ и когато кучето спре да лае, с равен тон го похвалвате „То-очно така!”.Много важно е да запазите спокойствие и самоконтрол в смисъл да не крещите, да не се вълнувате, или да не вдигате шум. В противен случай тези ваши проявления само ще увеличат тревожността на куче ви и неговия страх и то ще продължава да лае. Лаят е проблем, когато е в неподходящ момент. Важно е да се открие причината и нейното разбиране, защо и кога кучето лае.Това може да ви помогне как да спрете кучето ви да лае и така ще отстраните проблема. От друга страна вие не искате кучето ви да спре да лае напълно, тъй като това може да бъде важен начин за него да ви предупреди за наличието на определен дивеч и в какво състояние е той – здрав укрил се в трънаците, ранен и отбраняващ се, умрял от загуба на кръв т.е. всяко негово гласово проявление/тънко, високо; гърлено; ръмжане и т.н./ си има причина. Народа е казал: „Крушката си има опашка.”
Когато сте гонач вие крещите, вдигате шум, вие сте неспокоен. То също е неспокойно,лае. Сега е момента да се вслушате в неговия лай и разбрали причината да запомните този вид лай подкрепяйки го същевременно със строго определен звук или поредица от звуци , които ще повтаряте в бъдеще в подобна ситуация.
Друга често срещана грешка в обученето на кучето е, че след наказание за неправилно поведение НИКОГА не трябва да последва похвала, докосване, награда. При подобно осъществяване на ситуацията кучето свързва похвалата, докосването, наградата със (неправилното поведение и наказание като едно цяло). Просто изчакайте спокойно момента, когато кучето ви е в правилното поведение и тогава го възнаградете.

6.07.2011г.

АТАНАС ВАСИЛЕВ-НАЙК

Темата във форума: КЛИК