Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Обучение на ловното куче » При страх на куче от вода

При страх на куче от вода

admin Публикувана от admin | 15.06.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Автор: Теофил Константинов

 

Първо трябва да споменем, че никак не е подходящо кучето да се пуска във водата при минусови температури от рода на -10 градуса. Работата във вода може да наплаши младото куче и да го направи нерешително и страхливо. Случва се млади кучета да лаят и скимтят на брега, не защото не могат да влязат във водата, а защото не са запознати правилно с течния елемент и се колебаят да скочат в нея.
Кучето трябва да влиза в допир с водата през летните месеци, когато температурата е благоприятна и не го шокира, когато се мокри в нея.
Винаги в началото се започва с плитки участъци и донасяне на апорта от къси дистанции. Когато кучето добие увереност, дълбочината и дистанцията могат да се увеличат.
В началото на обучението се използва лек апортен предмет с добра плавателност, който да бъде удобен за захващане, така че когато кучето отиде да го донесе, да не среща трудности или да се паникьосва. Трябва да се постигне правилно и бързо вземане и донасяне на апорта без усложнения с максимална увереност. Кучето не трябва да се проваля, каквито и да са обстоятелствата.
Уплахата на младите кучета при влизане във водата най-често се дължи на неопитност на водача при неговото обучение . Докато младото куче все пак може да се оправи, по-старите кучета имат по-малък шанс да преодолеят своя стрес и обикновено са наплашени непоправимо.
Най-добрият начин за накарване на кучето да влезе във водата е да влезете в нея и да повикате кучето при себе си, като по този начин ще му покажете, че това, което е добро за вас, ще бъде добро и за него.
Повечето кучета очакват насърчаване от дресьора и той трябва да ги поведе.
Не трябва да забравяте, че водата може да бъде опасна дори за опитните кучета, например замръзнали езера, бързо течащи реки и блата със скрити чужди обекти. Така че винаги преценявайте обстановката и никога не излагайте своето куче на риск. Успех към привикването на своето куче към работа във водата!

Източник: ИК НАСЛУКА

Темата във форума: КЛИК