Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Петко Паслиев от дружина Гледка удари вълчица край Воловарци

Петко Паслиев от дружина Гледка удари вълчица край Воловарци

vater Публикувана от vater | 05.06.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Петко Паслиев от дружина Гледка удари вълчица край Воловарци

Изскочила ненадейно зад гърба му, в първия момент помислил, че е чакал.

Петко Паслиев от ловна дружина Гледка отстреля вълчица. Рано сутринта в понеделник той излязъл на подборен лов за сръндак. Към шест часа и пет минути изненадващо от лявата страна зад гърба му изскочило животно. В първия момент помислил, че може да е чакал. Стреля по посока на животното и го поваля. Едва когато отишъл при него разбрал, че е вълчица. Имаше много мляко . Сигурно се е прибирала към бърлогата да храни малките, казва ловецът. По зъбите е преценил, че е на пет-шест години.

Петко Паслиев е ловец от 1978 г. В миналото е бил известен като един от най-добрите кучкари в дружината и сдружението. През 1994 г. заминава за Америка. Завръща се през есента на миналата година. Далеч зад океана страстта към лова и спомените за родните балкани не го напускат. Затова когато се завръща грабва отново пушката.

И друг вълк е удрял Петко Паслиев. Случило се е на връх Персенк, когато бил войник в Девин. Карал водоноска и зареждал обект на върха.

Чобанин, който имал кошара в близо до върха, постоянно му се оплаквал, че в района има вълк, който му задига овце. Една сутрин на отиване към върха с автомобила забелязал на една скала изправено животно. Сторило му се, че е вълк. Грабнал автомата, който винаги държал зад седалката във колата. Стрелял от около двеста метра и животното изчезнало. Помислил, че се е скрило. Когато отишъл да провери на място, видял че паднал пронизан от куршума в гърдите.Така отървал сумата овце на разтревожения родопчанин.

Ходил е на лов за вълци и в Еленовото стопанство край язовир „Студен кладенец”. Но там имал малшанс. Разменил си мястото на пусията, където излязъл вълк, с колега и той го утрепал.

Петко Паслиев твърди, че отстреляният вълк край Воловарци е около шестдесет килограма. Черепът му е голям и вероятно е с трофейна стойност. Надява се да бъде оценен с медал.

Източник: http://www.novjivot.info