Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Екипировки » Патрондашите

Патрондашите

admin Публикувана от admin | 23.06.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Патрондашът отдавна е станал неразделна част от екипировката на ловеца . В този материал ще се спрем на това, което се предлага на нашия пазар в тази област.

Ще започнем с класическите патрондаши – тези, които се поставят на кръста. Предлагат се различни модели, в зависимост от материята от които са изработени, от това за какъв калибър патрони са, от вместимостта им, от начина на закопчаване, от цвета и др.
Взависимост от материала на нашия пазар се предлагат основно кожени патрондаши и такива от текстил, обикновено кордура. Кожата в повечето случаи е свинска или телешка в естествен цвят.
Като екстра се предлагат патрондаши с капачета, които да предпазват патроните от дъжд и сняг. Текстилните патрондаши са в пъти по-евтини, но също така удобни и практични. Като цвят при текстилните преобладават класическите зелени и камуфлираните.
Вместимостта на стандартните патрондаши, независимо дали са кожени или текстилни, варира в зависимост от калибър в рамките на 20–30 патрона. Закопчаването се осъществява с класически катарама, катарами тип ключалка и по-рядко с лепенки тип велкро.
Напоследък у нас навлязоха и патрондашите за приклади, които позволяват бързо и лесно да се извади патрон и се постави в цевта. Естествено те са с малка вместимост – до около 6 патрона, но това е нормално. Обикновено се изработват от текстил, неопрен или кордура, но има и кожени. В повечето случаи са в камуфлирана разцветка или зелено, както и комбинация от двата цвята. Поставят се на приклада на пушката или карабината .


Паласките са познати отдавна, но напоследък изживяват ренесанс. Предлагат се най-различни модели, които се закачат на колана, а могат да се закачат и на колана на патрондаш. Изработват се от кожа или текстил в зелен и камуфлиран цвят. Задължително имат капачета за предпазване на патроните от външни влияния. Имат малка вместимост – 6 до 12 патрона в зависимост от калибъра, но всеки си преценява дали да сложи патрондаш или обикновен колан с 1-2 паласки на него.
И накрая ще се спрем на чантите за патрони, които някои предпочитат. В тях могат да се поставят както цели кутии, така и има отделения за нареждане на патроните с цел по-бързо изваждане. По принцип са с дълги ремъци, за да могат да бъдат носени през рамо. Изработват се от кожа и текстил в камуфлиран и зелен цвят.


В заключение трябва да се отбележи, че тези аксесоари са достъпни за българските ловци, тъй като се предлагат на цени от десетина до петдесетина лева за текстилните изделия и от тридесетина до около 150 лв. за кожените. Всъщност всичко е много относително, но като цяло са достъпни.

Източник: ИК НАСЛУКА

Темата във форума: КЛИК