Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Ловен туризъм » От юни в Беларус ловът и риболовът ще са по нови правила

От юни в Беларус ловът и риболовът ще са по нови правила

vater Публикувана от vater | 03.02.2014
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

От юни в Беларус ловът и риболовът ще са по нови правила

През юни 2014 г. в Беларус влизат в сила нови правила за лов и риболов, съобщи информационната агенция БЕЛТА. Новите правила за ловното стопанство и лова и правила за риболовното стопанство и риболова, утвърдени с указ №551 от 5 декември 2013 г., са официално публикувани на Националния юридически интернет портал. Документът влиза в сила шест месеца след публикуването му.

В съответствие с новата редакция са променени сроковете за лов. Началото на сезона на лова на лос и елен по време на брачния период се пренася от 1 септември на 20 август. Сезонът на следбрачния период на копитни ще приключва на 31 декември, а не на 30 декември, както е сега. Приключването на сезоните за лов на бобър и видра, ондатра (мускусен плъх) и американска норка е продължено от 1 до 31 март. Срокът за край на сезона на пролетния лов на глухар и тетрев се премества от 30 април на 10 май. Общата продължителност на пролетния сезон за лов на гъски и патици няма да е повече от четири седмици (28 календарни дни). Конкретните срокове за пролетния лов на гъски и патици в определен диапазон от дати (от втората събота на март до втората неделя на май) ще се определят със заповед или друго решение от ползвателя на ловните полета преди началото на ловния сезон.

Таксите, прилагани за определяне размера на обезщетение на вредите, причинени на околната среда от действията на бракониери, са увеличени средно три пъти.

Променени са правилата за подводен лов. В частност, вече не се изисква разрешение от местните изпълнителни и разпоредителни органи на властта за подводен лов във фонда на запаса на риболовните полета. Така подводен лов може да бъде организиран във фонда на запаса повсеместно. Изключение са риболовните полета, внесени в списъка, утвърден от Министерството на селскостопанското производство, съгласуван с Министерството на околната среда.

Терминът „нежелателни видове животни” се заменя с „ловни животни”. В нова редакция са и определенията на понятията „лов”, „риболов”, „незаконен риболов”.

Регулирането на разпространението и числеността на корморана (морска патица – и така го има преведено) и сивата чапла се разрешава само на територията на рибовъдните организации.

Според новата редакция рибарите-любители се задължават да поддържат реда по бреговете на водоемите, където извършват риболов. За нарушаване на това правило в документа е предвидена отговорност.

Въвеждат се нови административни процедури за издаване на нови държавни удостоверения за право на лов след изтичане на срока на действие на издадения по-рано документ, за издаване на дубликат на държавно удостоверение за право на лов, за внасяне на промени и допълнения в държавното удостоверение за право на лов. Същевременно се внася промяна в административната процедура за издаване на държавно удостоверение за право на лов, чиято същност е, че е задължително провеждането на подготовка за специалния ловен изпит, което ще позволи да се повиши правното, екологичното, морално-етичното равнище, стрелковата подготовка на начинаещите ловци.

Превод за БГ ЛОВ: Димитрина Гергова