Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Ловен туризъм » Нови по-стриктни правила за внос на ловни трофеи в ЕС

Нови по-стриктни правила за внос на ловни трофеи в ЕС

vater Публикувана от vater | 03.11.2014
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Нови по-стриктни правила за внос на ловни трофеи в ЕС

Европейската комисия предлага нови ограничения.

Европейската комисия предлага ловци от ЕС, които внасят в Съюза трофеи от няколко незастрашени видове трябва да бъдат подложени на същите стриктни ограничения за внос като тези за видовете, застрашени от изчезване. Правилата не са окончателни, но се очаква, че ще влязат в сила от началото на 2015 г. и ще се отразят на ловците, които планират да внасят трофеи от следните видове: архар (Ovis ammon), слон (Loxodonta africana), хипопотам (Hippopotamus amphibius), лъв (Panthera leo), полярна мечка (Ursus maritimus) и южен бял носорог (Ceratotherium simum simum).

В съответствие с новите правила трофей от тези видове не може да бъде внесен в страна-членка на ЕС без представяне на митницата на разрешително за внос, издадено от органа, отговарящ за дивите животни в страната-членка. Внасящата страна може да откаже издаването на разрешително за внос ако прецени, че по научни съображения, че ловът е имал вреден ефект върху опазването на вида, или ако страната, в която е извършен лова не е успяла да потвърди, че животното е отстреляно в съответствие с националното законодателство за опазване на този вид.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ЛОВЦИТЕ

- За да избегнат допълнителни бюрократични затруднения, ловците следва да се свържат с организатора на лова в другата страна и да помолят за ускоряване на превоза на трофеите на вече отстрелян дивеч преди влизането в сила на правилата. Ако превозът се извърши след влизане на првилата в сила, има опасност трофеят да бъде върнат в страната, където е отстрелян, за да изчака съответното разрешително, което би довело до допълнителни разходи за превоз.
- Да са наясно, че ако имат предварителна резервация за лов на тези видове, не могат със сигурност да знаят дали ще могат да внесат трофея.
- Да се свържат с органа, отговарящ за дивите животни в страната си преди лова, за да разберат дали могат да получат разрешително за внос и какви са процедурите. Информация за контакт можете да намерите тук.

СИЛНА ОПОЗИЦИЯ СРЕЩУ НОВИТЕ ПРАВИЛА

FACE е против новите правила, за което има подкрепата на множество световни организации за опазване на природата като International Union for Conservation of Nature (IUCN), Western Association of Fish and Wildlife Agencies (WAFWA), International Council for Game and Wildlife Conservation (CIC), Safari Club International (SCI) и European Bureau for Conservation and Development (EBCD).

Аргументите и предложенията на FACE по този въпрос, изпратени до институциите на ЕС, можете да прочетете тук.

Предложението на Комисията е изпратено до Съвета и Европейския парламент. В случай, че Съветът или Парламентът не възразят до 10 декември, новите правила се очаква да влязат в сила от началото на 2015 г.

Повече информация може да бъде намерена на website of the Commission.

БГ ЛОВ