Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Оръжейници » Нанасяне на камуфлажно покритие върху ловни оръжия (1ва част)

Нанасяне на камуфлажно покритие върху ловни оръжия (1ва част)

vater Публикувана от vater | 15.02.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

камуфлажно покритие върху ловни оръжия

Предполагам че мнозина от нас, участниците в Ловен портал БГ ЛОВ а и повечето от ловците са наясно и оценяват каква е ролята на използването на камуфлажни прикрития при различните видове лов. Определени видове лов като лов на водоплаващи птици, лов на хищници, лов чрез издебване, лов с лък и др. са просто немислими без ловеца да положи максимални усилия да се слее с околната среда и да остане незабелижим за обекта на лова, така че да се постигне възможно по къса дистанция и изненада за произвеждане на резултатния изстрел. Голяма част от обектите на лова притежават силно доминиращо зрение в пъти по силно от това на човека и затова е необходимо ловеца да заличи всичко забелижимо по себе си и по екипировката си и да постигне пълно сливане с обкръжаващата го среда. Средата е много разнообразна както според релефа, географските зони така и според годишните времена и от нас се изисква също да се приспособяваме към нея. За съжаление човека не може да се похвали с този дар както природата се е отнесла към животните, майката природа се е погрижила да осигури минимална защита на повечето от животните и така те в известна степен са привилегировани повече спрямо нас ловците.
Отдавна облеклата и аксесоарите към тях - обувки, шапки, раници и др. които ползват ловците се произвеждат в  различни камуфлажни широко разпространени шарки ,но както в началото споменахме за един резултатен лов чувствителността към опасност на обектите на лова изисква от нас да си осигурим максимална мимикрия спрямо околната среда и все по често се прибягва до камуфлажно покритие на оръжията и помощните уреди – оптика, бинокъл, ножове и др. подобни а даже и автомобилите за лов с които ловуваме.
Използвайки опита най-вече на Американските ни колеги които са лидери в света на разработки и внедряване на техниката на камуфлажа за ловни и други цивилни цели, бих желал да предложа на нашия пазар разнообразни по приложението си приспособления и материали за нанасяне на камуфлажни покрития от висококачествени самозалепящи се винилови превадки. Основата на материала е винилово самозалепящо се фолио производство на всепризнатия световен лидер 3М а патерните (шарките) които се предлагат са в много широка гама и са лицензирани от световните лидери в технологията на камуфлажа - REAL TREE, MOSSY OAK и други, в специално приложение ще ви запознаем най подробно с всичките възможни за поръчка патерни и с приложенията или по скоро с приложимостта на най популярните от тях към условията на средата в която ние ловуваме и бихме ги ползвали с успех в България. Лепилата които се ползват от производителя са безвредни както за ползвателя, така и за уредите - не разтварят бои, лакови покрития и не нарушават външния вид след премахването на винила от уреда. Боите са свръх издръжливи към UV лъчи и не избеляват даже и след дългогодишна употреба. Във всеки един момент с минимални усилия може да се премахне виниловото покритие като то не оставя следи върху местото на нанасянето му.

Технология на приложение - за нанасяне върху малки уреди или вещи не се изискват абсолютно никакви специални умения или инструменти, а за монтиране на големи площи като автомобили, джипове, АТВ-та и лодки например с цялостно покритие ние разполагаме със специалисти със сериозен опит които биха ви спестили времето и риска от грешки.
Сред най-лесно приложимите и интересни продукти е „Комплект за Ловен полуавтомат, карабина или едноцевна ловна пушка“. В следващите редове ще опишем как става нанасянето на това покритие при съвсем непретенциозни условия (домашни примерно), инструменти и без някакви предварителни умения:

Нанасяне на камуфлажно покритие от висококачествен самозалепящ се винил върху карабина и оптически прицел. Използваме предварително разкроен комплект предназначен за нанасяне върху полуавтоматична ловна пушка, ловна пушка с една цев или нарезна едноцевна карабина. Като допълнение за монтиране върху оптиката имаме лента с размери 5/120 см.
Необходими инструменти и уреди за нанасяне на винилното покритие - макетен нож, скалпел или бръснарско ножче, силиконова шпатула, сешоар или пистолет за топъл въздух.

1. Разглобяваме карабината на основните и съставни части - цев, приклад, цевна кутия с ложа, разглобяваме и допълнителни устройства ако има - примерно държачите за ремъка, монтажи за оптика и т.н. Внимание - не се изисква никаква подготовка преди нанасяне на винилното покритие, само  се забърсва с чист парцал с цел ако има смазки или външни финни тела да се отстранят.

2. Подготвяме комплекта да бъде на стайна температура и изпънат без гънки. Предварително е разкроен на части за - цев, приклад, ложа, цевна кутия.

3. Разлепяме първата част на приклада и центрираме според размера на нашето оръжие. Притискаме с пръсти от вътрешните части навън, като внимаваме да не оставяме мехурчета с въздух, на местата където има прегъвки се правят къси разрези навън с цел да не остават гънки!!! Внимание - ако грешно се монтира може да се разлепи и пак наново да се позиционира!!!

4. Позиционираме и втората част на приклада и дооформяме прегъвките.

Ако чувстваме че фолиото е твърдо можем леко и отдалеч да обдухаме със сешоара с топъл въздух и то веднага ще стане гъвкаво и удобно за нанасяне.

5. Нанасяме елементите по цевната кутия и ложата - задължително съблюдаваме отстоянията по отвори и механизми да бъдат спазени и да не се нарушават ни най малко работещите механизми - по отварянето и затварянеот на болт-а, движението на затворния механизъм, отвори за отвеждане на газове, отвори за изхвърляне на гилзи ако има такива, спусъчни скоби и др. подобни.

6. Нанасяме и елемента на цевта като в конкретния случай умишлено аз съм оставил частта с монтажните отвори за оптиката непокрити за да не се нарушава ни най-малко монтирането на оптическия прицел.

7. Започваме финно тримиране (изрязване) и отстраняване на остатъци по корпуса и другите елементи - цевна кутия, ложа и цев.

Обдухваме целия корпус и с помощта на пръстите на ръката и със силиконовата шпатула прогонваме ако има малки мехурчета въздух и гънки. Когато се загрее леко фолиото става изключително гъвкаво и податливо на формите върху които го притискаме - пистолетната ръкохватка, съединителните места и след изстиване се образува така наречения „ПАМЕТ“ ефект - запазва се зададената форма дълготрайно.


Край на 1ва част. прочетете: 2ра част на статията

Много скоро ще представим и следващите ни специални предложения за камуфлажни покрития на автомобили, АТВ и лодки.

За поръчки и запитвания с търговска цел: "Астра Камо Рап", контакт: Димитър Ганев, тел.: 0885 551 999

Материала е написан от автора за Ловен портал БГ ЛОВ. Забранено копирането!

БГ ЛОВ