Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Намериха отровен вълк с монтиран CPS (снимки)

Намериха отровен вълк с монтиран CPS (снимки)

vater Публикувана от vater | 09.05.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Намериха отровен вълк с монтиран CPS (снимки)

Сдружение за дива природа БАЛКАНИ намериха отровен вълк. Ето какво разказват от сдружението за инцидента:

"Колкото и да не искаме да повярваме, че е истина и колкото и да отлагаме публикуването на тази информация … реалността в България е такава.
Свидетели сме на поредното зверство срещу дивата природа! Наскоро беше отровен вълка от Рила, на когото наш екип постави GPS предавател, в края на миналата година. На 19 април т.г. получихме от GPS предавателя сигнал за така наречения “Mortality event”. Този сигнал се включва ако нашийника е бил неподвижен с часове.
Наш екип незабавно отиде на мястото, откъдето предавателя изпращаше координати и откри безжизненото тяло на вълка. Начинът, по който беше настъпила смъртта на животното и мястото, където беше умряло (обширни ливади с човешко присъствие), говореха недвусмислено, че е погълнало отрова. На 100 м от вълка открихме и лисица, за която предполагаме, че също е умряла от отравяне.
Уведомихме регионалните дирекции на МВР, БАБХ, РДГ и РИОСВ. Какви бяха реакциите им:
От МВР и РДГ изпратиха екипи от най-близките си подразделения. Хората си свършиха работата, доколкото им позволи тяхната неподготвеност за подобни ситуации и липсата на какъвто и да е протокол за действие и за отговорностите на различните институции при такива случаи.БАБХ нямали финансиране за изследване за наличие на отрови в телата на животните и определянето им. Но пък взеха проби за изследване за заболяването бяс?!?!?! Значи за бяс може, а за отровни вещества неможе?!?!?! Ако сме били имали претенции трябвало да заплатим изследването за отрови. А ние претенции нямаме!! Подадохме сигнал за наличие на отрови в природата, достъпни за други животни и за хората. (Когато намерихме вълка и лисицата на 200 м от тях играеха деца!!!) Ако от БАБХ не са отговорни за предприемане на незабавни мерки за предотвратяване на отравяния на животни и хора и установяване на наличието и вида на отровните вещества, то тогава кой е!!!Тъй като предполагахме какви ще са (без)действията на БАБХ, нашият екип взе проба от стомашното съдържание на вълка за изследване. Ще информираме господата от БАБХ за резултатите! Безплатно!!

РИОСВ Благоевград не си направиха труда за каквато и да е реакция по повод подадения от нас сигнал?!?! Вероятно смятат, че подобни случаи не ги касаят.

Господа от институциите, събудете се! Проблемът с тровенето на животни (диви и домашни) в България е изключително сериозен и вие трябваше отдавна да сте предприели конкретни действия за разрешаването му.

Едно много ценно за науката животно и прекрасен екземпляр от популацията на вида си замина безвъзвратно. Тук няма да пишем за това какви усилия за необходими за улавянето на вълк. ..
А простакът-престъпник, сложил отровата остава необезпокояван и по никакъв начин не смята деянието си за нередно, а камо ли за престъпно. Ами как, като няма кой да му напомни, че това е наказуемо .. в България само на хартия …"Източник и снимки: Сдружение за дива природа БАЛКАНИ

Четете още:

КОЙ ЛИКВИДИРА ДИВЕЧА В БЪЛГАРИЯ?

Митове и легенди за вълка

Не опазване, а управление на едрите хищници

Не управление на вълка, а задоволяване на нечие его

Интервю с Никола Саркози за лова и ловците

В Швеция обмислят разширяване на мащабите на лова на вълци