Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Обучение на ловното куче » На лов и вкъщи с фокстериер

На лов и вкъщи с фокстериер

admin Публикувана от admin | 30.06.2009
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Фокстериерите се използват предимно за лов на лисици в дупки, енотовидни кучета, язовци, белки, порове. Също така могат да се обучат за гонка на зайци, улов на норки и да вадят патици от водата. Понякога фокстериерите се използват за лов на свине и елени.

Фокстериер – живо, весело, хазартно и темпераментно куче. Като правило е агресивен към животни и други кучета, но е мил към хората. В позата на фокстериера се чувства напрежение, нащрек е и при появата на минимален дразнител неговата енергия моментално се „излива” навън, и укротяването на кучето става практически немислимо. При правилно възпитание фокстериера става послушен, но ако му се даде свобода той може да стане скитник и побойник. Фокстериера остава активен до 10 години и повече. Фокстериера е отличен компаньон, бързо се приспособява към всяка обстановка, нуждае се от общуване. На това куче не му е чуждо да се разнежи на леглото, но при необходимост трябва да му се напомни кой е „шефа”. Ловните му инстинкти са много силно развити, фокстериера е готов винаги да се сбие с любимите си „зверове”, затова е необходимо внимателно да се наблюдава за други кучета по време на разходките, осбенно когато сме сред природата. Ако фокстериера се увлече и забегне в неизвестна посока най-добре е да го чакате на същото място на което сте се „разделили”, не е лошо да го научите да се отзовава и при подсвиркване. Още в детска възраст е хубаво да се пресекат опитите за преследване на всичко което мърда – деца, велосипеди и други(за това е нужно да се учим на повод). Изцяло всички нежелателни действия на бебето фокстериер е необходимо веднага да се изкоренят, иначе могат да прерастнат в устойчиви навици, на границата с натрапчиви идеи. Собственика на фокстериер може да отглежда в дома си и други животни, обаче не се препоръчва да ги оставя без надзор с кучето. Фокстериер – по рождение е ловец, обожава шумните развлечения, затова се нуждае от значителни разходки. Той е чудесен приятел за децата, с удоволствие ще раздели с тях активните игри. Фокстериера е упорит при достигането на целите си и пожелал нещо, той ще се постарае с всички сили да го постигне. Съобразителността и активният характер позваляват да обучите фокстериера на най-невероятни трикове. Фокстериера е общителен с удоволствие ще се запознае с вашите приятели, но към подозрителните хора се отнася с недоверие и може да прояви агресия. Фокстериер – една от най – елегантните породи, но видимо той не се гордее със своите склуптурни форми, но за сметка на това с удоволствие плува във всеки водоем, изследва всяко блатце и всяка купчинка листа.
Грижите за грубокосместия фокстериер са по – сложни, отколкото за глаткокосместия, за грубата „ризница” трябва специален триминг. Правилно обработеното куче не линее, достатъчно е да се реши един път седмично с четка или гребен. Но такава процедура е полезна и за гладкокосместия фокстериер, особенно в периода на смяна на козината. Гручата козина е необходимо да се оскубва поне два пъти в годината, по – дълга козина се оставя на муцуната (вежди, мустаци и брада), на крайниците и долната част на тялото. Важно е правилно да се оформи прехода от късата козина към по- дългата. Преимущество на грубокосместите фокстериери е, че с по дългата козина могат да се скрият някой недостатъци на тялото, а гладкокосместия е такъв какъвто е(за изложба на кучето се прави само лек триминг, за да добие по – чиста линия).
Честото къпана на фокстериера не се препоръчва, кучето се къпе пет дни преди изложба, а накрая се мият само краката и муцуната които за това време са изцапани.
Източник: foxclub-bg.com