Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Природозащита и дивеч » Рекорден брой ангажименти на световна среща определя темпа за интеграция на дивата природа и устойчивото развитие

Рекорден брой ангажименти на световна среща определя темпа за интеграция на дивата природа и устойчивото развитие

vater Публикувана от vater | 01.11.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Рекорден брой ангажименти на световна среща определя темпа за интеграция на дивата природа и устойчивото развитие

CMS COP12 разглежда 34 предложения за изменения на приетите приложения на видовете; едно е оттеглено.

Индия ще бъде домакин на COP13 през 2020г.

Манила, 28 октомври 2017 - Световните правителства, участващи в най-голямата среща за дивата природа тази година, колективно одобриха действия за опазване на широк спектър от мигриращи видове, много от които са почти изчезнали.

Седмичната CMS COP12 приключи днес в Манила с решения за 34 вида в изявленията на 24 страни от Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Европа и Океания. Те включват действия за големите африкански хищници, 10 вида лешояди и застрашената Китова акула, известна като филипинската бунтарка.
"Конференцията в Манила е истински играч за промяна на конвенцията. Интензивна седмица на преговори доведе до по-силен ангажимент на страните за увеличаване на усилията си за опазване на миграцията на дивата природа на планетата. Благодарение на колективните усилия на всички, Конвенцията сега има механизъм за преглед на съответствия и е приела видове, които тестват границите на международната консервация на дивата природа ", каза Брейдън Хамърс, изпълнителен секретар на CMS.

Правителствата също така се споразумяха да си сътрудничат за намаляване на негативното въздействие на морските отпадъци, шумовото замърсяване, възобновяемата енергия и изменението на климата върху мигриращите видове.

Дванадесетата сесия на конференцията на партиите на конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS COP12) се проведе в Манила, Филипините от 23 до 28 октомври 2017 г., под темата "Тяхното бъдеще е нашето бъдеще - устойчиво развитие за дивата природа и хората ".

"Темата на тази конференция също допринесе за нарастващото глобално признаване на важността на природата за нашето човешко благосъстояние и за многобройните връзки между дивата природа и хората. Тя спомогна за предаването на посланието, че бъдещето на миграционната дива природа е неразделна част от нашето собствено бъдеще и че всички ние сме отговорни да действаме. Споразуменията, направени в CMS COP12, категорично подчертават това важно послание", каза Chambers.

"Мигриращите животни играят решаваща роля в екосистемата на нашата планета.Те действат като опрашители, контролират вредители и са източник на храна и доходи.Те също са вдъхновение за хората тук във Филипините и по целия свят", каза директорът Тереза Мундита Лим на Бюрото за управление на биологичното разнообразие (BMB) и националния фокусен център на Филипините към CMS.

CMS COP12 в Манила е най-голямата среща в 38-годишната история на Конвенцията, известна още като "Бонската конвенция" след немския град, в който е подписана.

COP12 отбеляза някои забележителни резултати, включително:

Всички предложения за рибите да бъдат одобрени, което означава, че три вида акули и три вида лъчи ще получат по-голяма защита с Китовата акула от Приложение I и Ангелската акула е изброена в двете Приложения. В Приложение II са изброени "Акула", "Синята акула", "Гигантска риба" и "Сладка риба".
Всички предложения за птичи видове също бяха одобрени за добавяне към допълнения към CMS. В приложение I са степният орел, четири вида азиатски лешояд, пет Субсахарски лешоядни вида, лешоядният лешояд и коледната фрегатна птица. Подвид на черния нод, жълтия орел и малката и голямата сива сврачка са изброени в приложение II.

За първи път жирафа ще получи защита по международен договор с включване в приложение II на CMS. Въпреки че популациите в много страни от Южна Африка процъфтяват, те са в цялостно намаляване в Африка, като по-малко от 90 000 животни остават в дивата природа.

Леопардът и лъвът също ще бъдат изброени в приложение II на CMS, подготвяйки пътя за съвместна инициатива за защита на големите африкански хищници. Инициативата за африканските хищници ще се превърне в централен пункт за изпълнение на резолюции и решения относно лъвовете, леопардите, гепардите и дивите кучета в CMS и CITES - Конвенцията за международна търговия със застрашени видове.

Шимпанзето е включен в двете приложения на CMS. Най-близкият роднина на хората е изправен пред 50 процента спад в броя през три поколения и бърза загуба на местообитания, особено в западните и източните части на историческия му диапазон.

Скоро изчезналата Гоба мечка е включена в Приложение I. Само 45 броя от подвида Гоби на кафявата мечка остават в дивата природа, споделяни между Монголия и Китай.

Каспийският печат е включен в двете приложения на CMS. Това е единственият морски бозайник, открит в най-голямото вътрешно море в света, където миграцията му се дължи на образуването на лед и храненето.

Други бозайници, които ще се възползват от допълнителната защита, са африканското диво магаре - най-застрашеният див нечивтокопитен по света, конят на Przewalski и четири вида Lasiurus прилеп. Предложението за добавяне на Chinkara (индийската газела) беше оттеглено.

Необичайно за COP COP не бе постигнат консенсус по предложенията за четири вида, които бяха гласувани. Списъкът на шимпанзетата, жирафите, леопардите и лъвовете беше одобрен с голямо мнозинство на етапа на комитета.

Общо 12 бозайници получават по-голяма защита при CMS, 16 птици и 6 вида риби. Вписването в приложение I изисква правителствата на страните да опазват видовете, докато Приложение II призовава за международно сътрудничество, за да се гарантира, че природозащитното състояние на даден вид е благоприятно.

Другите успехи, които ще бъдат от полза за много от новоизброените видове, включват:

Консенсус относно нова междуправителствена работна група за ограничаване на незаконното убийство на птици, преминаващи през източноазиатски-австралийски полет, обхващащ 22 държави;

Пътна карта за опазване на критично застрашеното африканско диво магаре, като в дивата природа остават по-малко от 70 животни;

План за действие за многочленен лешояд за по-добра защита на 15 вида лешояд в повече от 120 държави;

Насоки на CMS за оценка на въздействието на дейностите, свързани с морския шум;

Разширяване на работата на Конвенцията за предотвратяване на отравянето на птици с особен акцент върху ефектите на оловото;

Действие върху дивото месо от водни организми, което бързо се превръща в проблем на опазването в мащаб, подобен на този на сухоземното храстово месо.

CMS COP12 представи още пет нови шампиони от мигриращи видове - похвалени заради изключителното си ангажиране и дългосрочните усилия за опазване. Това бяха:

Агенцията по околна среда на Абу Даби - призната за опазване на хищни птици в Африка и Евразия за периода 2015-2019 г. и за опазване на морската крава дюгон и техните местообитания за периода 2015-2019 г .;

Европейската комисия - за усилията си в борбата с незаконното убийство, заснемане и търговия с мигриращи птици в Средиземноморието през 2018-2020 г.;

Правителството на Федерална република Германия - за съгласуване на развитието на енергийния сектор с опазване на мигриращите видове през 2018-2020 г.;

Княжество Монако - за ангажимента си за опазване на морските видове 2018-2020; и

Правителството на Филипините за усилията си да защити Китовата акула.

Министрите на правителството, представителите на гражданското общество и главните офицери от международни организации се срещнаха в навечерието на срещата на високо равнище за панелна дискусия на високо равнище относно значението на опазването на миграционната дива природа в контекста на целите на устойчивото развитие. Получената в Манила декларация за устойчиво развитие и мигриращи видове, която подчертава връзките между опазването на дивата природа и постигането на целите за устойчиво развитие, беше приета единодушно от страните.

Редица знаменитости направиха изяви на конференцията и дадоха страстни изказвания за опазването на дивата природа, включително посланика на ООН за глобалната добра воля Ян Артус-Бертан и Надя Юти Хутагалунг, както и филипинските журналисти и знаменитости като Рико Хизон, Кати Унталан-Витал и Антоанета Таус.

По време на пленарното заседание на COP12 в сряда Ерик Солхайм, изпълнителен директор на ООН за околната среда, отбеляза, че целите на устойчивото развитие са насочени към "хората" и "планетата". Той добави, че новите технологии и политически ангажимент биха могли да защитят както планетата, така и да доведат до развитие на хора със същите политики.

"Ние ще въведем необходимите национални мерки за интегриране на опазването и защитата на мигриращите диви видове в нашите процеси за планиране на развитието и ще ангажираме всички сектори на обществото в изработването на тези мерки", каза г-жа Лим с позоваване на решенията, приети на CMS COP12.

Д-р Чембърс заключава: "Тази COP е разбила всички рекорди като най-голямата COP в историята на CMS, с най-голям брой участници от страни, непартийни и неправителствени организации, като рекорден брой предложения са приети. Филипините допринесоха много за този успех. Очакваме с нетърпение да работим в тясно сътрудничество със страните през следващите няколко години, за да разширим ролята си на водещ пазител на мигриращите животни по целия свят."

"Можем да защитим само тези видове на нашата територия. Отвъд нашата територия настояваме и други страни да предприемат мерки за защита на тези видове и да се присъединят към Конвенцията", каза г-жа Лим.

Промените в приложенията, резолюциите и решенията в CMS влизат в сила 90 дни след COP.

CMS COP12 привлече над 1000 участници, включително 234 делегати от 91 партии, както и 35 от страни, които не са страни, представляващи всеки регион по света. Той отбеляза първия път, когато срещата е била проведена в Азия.

cms.int
Превод БГ ЛОВ