Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Мечка е застреляна край Самоков, МВР търси стрелеца

Мечка е застреляна край Самоков, МВР търси стрелеца

vater Публикувана от vater | 12.06.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Мечка е застреляна край Самоков, МВР търси стрелеца.

Кафява мечка е била застреляна в землището на самоковското село Радуил, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София.

Сигналът за открития труп на животното е подаден вчера около 16.30 часа в РПУ-Самоков.

Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група. При огледа е установено, че убитата мечка е на около 4-годишна възраст. При извършената на място аутопсия от ветеринарен лекар е установена огнестрелна рана в областта на гърдите. Тялото на животното е предадено на служители на Българската агенция по безопасност на храните.

По случая е образувано досъдебно производство.

Още подробности:

Мечката е била убита преди няколко дни в местност на 8 км от село Радуил. Предполага се, че престъплението е дело на бракониери. „Още на 4 юни в същия район, на същото място, към 20:30-21:00 часа има сигнал за бракониерство”, обясни Дамян Дамянов, Изпълнителна агенция по горите.

Сигналът е подаден от служителите на парковата охрана на парк Рила. Те спират автомобил с двама души вътре и с ловна карабина. Докато пристигнат представители на управата на парка, хората бягат. Към 21:00 часа вчера охранители на концесионера в района усетили силна миризма. След броени минути намерили мъртвото животно. „Веднага след сигнала са изпратени експерти на мястото”, обясни Борислав Георгиев, РИОСВ. „Отидоха към мястото да обследват, да снимат, някъде около 30 човека бяха”, разказва кметът на селото Любомир Димитров.Огледът продължава 3 часа.

„Огнестрелната рана е само една, всъщност е стреляно само веднъж. Има входно-изходна рана. Раната преминава и засяга сърцето. Мечката е непокътната, нито лапите, нито главата, нито самата мечка, мечката е оставена на място”, обясни Борислав Георгиев. Разследващите предполагат, че след изстрела животното е успяло да мине още няколко метра, а бракониерите са избягали. Местните са убедени, че извършител е млад мъж от село Радуил. Животното днес бе погребано на мястото, където е било застреляно. По случая работи прокуратурата. Ако извършителят бъде открит и признат за виновен, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 20 000 лева.

Кафявата мечка е включена в Червената книга на България като застрашен от изчезване вид. Отстрелът й е забранен, като само в случаи, когато мечката е доказана стръвница, Министерството на земеделието съгласувано с МОСВ издава разрешително за отстрел. Това е най-едрият хищен бозайник в нашата страна, като възрастен екземпляр може да достигне до 350 килограма. Среща се във Витоша, Рила, Пирин, Родопите и Стара Планина, а популацията й е около 800 броя.