Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Малка сърничка е нахапана до смърт от скитащи кучета (снимки)

Малка сърничка е нахапана до смърт от скитащи кучета (снимки)

vater Публикувана от vater | 06.06.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Малка сърничка е нахапана до смърт от скитащи кучета

Сигнал за малка сърничка нахапана от скитащи кучета е подаден рано тази сутрин в ДГС-Смядово.

В близост до гората край село Риш жител на селото вижда две кучета, които се опитват да разкъсат животинчето. Мъжът успявада ги прогони и веднага подава сигнал в стопанството. На място пристигат горските, които работят в района и прибират раненото сърне в сградата на териториалното поделение. Извикан е и ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов, който транспортира сърничката до клиниката на д-р Валентин Атанасов в Шумен.

Животинчето е включено на системи и са му направи изследвания, които установяват, че е счупено едно от задните му крачета и има ухапвания по тялото. Сърничката, която е едва на няколко седмици, е стабилизирана, но за съжаление по обяд стана ясно, че въпреки грижите на д-р Атанасов и бързата реакция на експертите от стопанството и СИДП животинчето има вътрешни разкъсвания, които са несъвместими с живота.Скитащите кучета се превърнаха в проблем през последните няколко години, защото много хора изхвърлят вече ненужните според тях домашни любимци. Кучетата нанасят изключително големи щети на дивите животни. Туристите и хората, които спортуват на територията на ПП „Шуменско плато“ често се натъкват на разкъсани малки сърнички и диви свине.

Според инж. Тервел Стефанов кучетата ловуват успешно, гонят жертвите си до край, умеят да се пазят от хората и това ги прави много опасни. Проблем има и при пастирските кучета, които придружават стадата. По закон трябва да им се поставят специални спъвачки, които да им пречат да гонят диви животни, но това се прави от много малко стопани.

На територията на СИДП скитащите кучета са около 5 000 и броят им се запазва почти без промяна през годините. Според данните от таксацията през 2016 година безстопанствените кучета са 5 050, през 2017 са 4 874, а през 2018 са 4 762.

Четете още:

Ранената сърна, намерена между блокове в Смолян, е в тежко състояние

Сърната герой (видео)

Сръндак на солище (видео)