Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Клуб БТГ - ТП » Ловни качества и стандарт на Българското трицветно гонче - трицветен палаш

Ловни качества и стандарт на Българското трицветно гонче - трицветен палаш

vater Публикувана от vater | 02.09.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ЛОВНИ КАЧЕСТВА НА ТРИЦВЕТНОТО ГОНЧЕ

Тази порода кучета са познати със своите безупречни ловни качества от далечни времена.

При изпробването на голям брой кучета ние успяхме да извадим следната преценка: Силен, сериозен, безупречен гонач - ДЪЛГАЧ. Вдига бързо и преследва упорито вдигнатия дивеч. Гони равно, без отклонения от дирята, гони сравнително бавно с много приятен глас. Леко е за дресура и е подчинено на ловеца.

При работене по непознати терени то много бързо се ориентира. През време на търсенето, а така също и при гоненето, то се държи така, че  да има постоянен контакт с ловеца. Гони със звучен лай но не непрекъснато. Знае да пести своите сили. Лаенето при гонене е на кратки интервали: кяф, кяф, кяф...............  известна кратка пауза, след което пак продължава: кяф, кяф, кяф...................

При вдигане на дивеча или при настигането му, през време на гоненето, лаенето е нервно, бързо, остро и непрекъснато. Но щом дивечът се отдалечи, започва равномерното, спокойно гонене с интервали, тъй както го описахме по горе.

От изпитания материал успяхме да си извадим заключение, че тази порода кучета са БАВНОГОНЕЩИ.

Екстериорните и ловни качества на това куче са го направили любим помощник на съвремения български ловец.

Стандарт на породата: Българско Трицветно Гонче

Автор на стандарта: д-р Тодор Гайтанджиев            Дата на публикуване: 1968г.

ОБЩО ОПИСАНИЕ: Това куче в миналото се е употребявало изключително за лов на зайци и лисици. Постепено то изменя своето предназначение и го виждаме като ревностен преследвач на дивите свине и друг едър дивеч! Здраво, силно елегантно куче. Много изискана външност с прекрасно оцветяване на космената покривка: ЧЕРНО, КАФЯВО И БЕЛИ ПЕТНА.
Тялото събрано със здрави спойки на отделните части. Правилни ъгли на ставите.
В статика и динамика изразява импулс и живот.

ВИСОЧИНАТА ПРИ ХОЛКАТА е средно за мъжките 52-53 см., а за женските 49-51 см.
Разликата във височината между женските индивиди и мъжките е 2-4 см.
Разлика между най-ниските 40см. и най-високите 52 см., разлика около 10-12 см.
Тази голяма разлика е резултат от гледането, храненето, екплоатацията и други унаследяеми фактори. Имайки предвид височината на кучетата и кучките можем да заключим че Трицветното гонче спада към средноръстните гончета.
При всички измерени кучета дължината на трупа е била по-голяма от височината при холката. Така че трупът на това гонче има формата на ПРАВОЪГЪЛНИК.
Големи различия има в трите измерения на гръдния кош при мъжките и женските индивиди.
Общата констатация е, че гръдния кош спуща до лакътната става, което показва, че има дълбок гръден кош.
Широчината на гръдния кош също е много добра, така че то осъществява една правилна оксидация.
Височината при лакътя причислява това гонче към кучетата със средно дълги крайници.

ФОРМАТА И РАЗМЕРИТЕ НА ТАЗА са от изключителна важност при кучето. Задните крайници заедно с таза представляват „МОТОРА“ на гончето. Трицветното гонче има идеално развит таз. Тазобедрената става е добре замусколена с много здрави връзки и ъгли.

КРЪСТЕЦА също е богато замусколен,къс, здрав и има сигурна спойка както с тялото напред, тъй и със самият таз.

ШИРОЧИНАТА И ДЪЛЖИНАТА НА ТАЗА, варира в следните размери: 13-18,2 при кучетата и 12-19 см. при кучките.

РАЗМЕРИ НА ГЛАВАТА - Това куче притежава малко по тежка глава но красива и пропорционална на останалите части на тялото. Тя е малко по масивна при кучетата,отколкото при кучките.

ОТНОШЕНИЕТО МЕЖДУ ДЪЛЖИНАТА И ШИРИНАТА, при мъжките е 42,25 %, а при женските 41,55%

ШИРОЧИНАТА НА ГЛАВАТА е с 51,21% по-малка от дължината.

ДЪЛЖИНАТА НА ЧЕЛОТО - при мъжките е 9,62%, а при женските 9,58% по малка от дължината на муцуната. Така че при мъжките тя представлява 49,5 %, а при женските 49 % от дължината на главата.

РАЗМЕРИ НА ОПАШКАТА - при 92 % от изследваният материал тя стигаше до скакателната става, 7 % имаха по-дълга опашка от скакателната става и само при 1 % опашката стигаше до над скакателната става.

ЦВЯТ И КАЧЕСТВО НА КОСМЕНАТА ПОКРИВКА - Трицветното гонче има къс, здрав, еластичен, добре прилепнал косъм. По гърба, бричовете и опашката космите са сравнително по дълги, дебелината на косъма по гърба има средно 66,20 микрона. На опашката той е 63,55 микрона.

ЦВЯТ НА КОСЪМА - той е антрацитово черен, като крайниците, гърдите, главата, корема и подопашното огледало са покрити с шоколадово-кафяви или алесто-червени косми.
Кафявото оцветяване може да бъде с различни нюанси.
Бялото оцветяване се намира на строго определени места: по главата, гърдите, шийният гедан, краят на краката и върха на опашката.
Бялото не трябва да покрива повече от една трета на цялото тяло.
Белоти на главата се срещат във формата на ЗВЕЗДА, ЗВЕЗДА С ПРОТОЧИНА, да обхваща цялото чело и носната линия /лисо/.
БЯЛО ПО ГЪРДИТЕ ВЪВ ФОРМАТА НА СВЕТЪЛ НАГРЪДНИК, БЯЛО ПО ДОЛНАТА ЧАСТ НА КРАЙНИЦИТЕ И ВЪРХА НА ОПАШКАТА.

Ако бялото се явява по други части на тялото е нежелателно и такива индивиди се изключват от разплод. Когато бялото по главата се спуща от челото по цялата носна лилия, тогава кучето е ЛИСО от където българските ловци са ги назовавали „ЛИСКО“-“ЛИСКА“.

ГЛАВАТА - тя е нито много тежка, нито пък лека. Обложена със суха мускулатура, черепната кутия е доста масивна, темето овално, достатъчно широка. Събира се леко към върхът на муцуната, но не така клинообразно както при балканското гонче. Задтилната кост е добре подчертана.

УСТНИТЕ - са леки и правилно оформени. Носната линия е права, със слабо изразена носна-челна чупка или СТОПА, челюстите са здрави и се заклапят ножицоподобно, а при 25 % от кучетата те се заклапят клещовидно.

УШИТЕ - те са много елегантно и добре поставени. Не са дебели и добре прилепват към бузите. Покрити са с нежни, къси, лъскави косми. На долният край те са леко заоблени, падат правилно, без да са щръкнали или осукани. Прикрепени са на линията на очите.

ОЧИ - те са големи, кръгли, винаги изразяващи пламък и желание за работа.

ЦВЯТ НА ОЧИТЕ - той е винаги тъмно кафяв или с цвят на лешник. Много често се срещат кучета с маслинов цвят на очите.

ШИЯ - тя е средно дълга, здрава и обложена с богати мусколни групи. Тя здраво споява както главата, така и трупът. Кожата е добре изпъната по нея и не образува ПОДШИИНА ГЪНКА, ВОЛСКИ ГЕРДАН. Шията се носи малко повдигната, от където и главата заема малко хоризонтално положение.

ХОЛКА - тя е едвам доловимо проминира над линията на гърба. Здрава обложена със сухи мускули. Леко и постепено се слива с линията на гърба.

ГРЪБ - Гърбът на Трицветното гонче е здрав, прав и силно замусколен. Падналите гърбове, така наречени седлисти и тези, които са изпъкнали -ШАРАНОВИ не са желани и се избягват при развъждането.

ПРЕДНИ КРАЙНИЦИ - те са изградени върху здрава и масивна костна система. Обложена с богати и релефно очертани мускулни групи. Всички стави заключват правилни ъгли.

ПЛЕШКАТА е много добре споена с гръдния кош.

ЛАКТИТЕ - те са силни, здрави и семитрични. Прилепнали правилно до гръдния кош. Индивиди със силно прибрани лакти, а така също и такива с разтворени лакти са нежелани и се избягват при развъждането.

ПОДРАМОТО е здраво и силно.

БАБКИ слабо наведени, сухи, здрави и много еластични.

ЛАПИТЕ на предния крайник имат закръглена - котешка форма. Слабо изпъкнали пръсти, които завършват със силни и пигментирани дебели нокти.

ТАБАНИТЕ са много здрави, дебели и еластични. Това се изисква за тази порода кучета, тъй като тяхната работа е повечето върху терени, които са каменисти или покрити със сипеи.

КРЪСТЕЦА /БЪБРЕЧНИЯТ ДЯЛ/ е кратък, силен и добре замускулен.
Прави здрава спойка, както с предната част на тялото, така също и с крупата.

КРУПА много добре развита, масивна със слаб наклон към корена на опашката.

ОПАШКА - Здрава, силна, нормално развита, стига до скакателната става. Тя е поставена малко по високо отколкото при Балканското гонче. В корена тя е дебела и много здрава и колкото отива към върха, тя се изтанява. Общо казано, опашката при Трицветния палаш е по-масивна, отколкото при другите наши породи гончета. От половината към върха тя прави една плавна извивка, като ятаган. Опашка която пада настрани или е извита над гръбната линия е не желана и се наказва на изложба.

ГЪРДИТЕ на това куче са широки, дълбоки и изнесени назад. Спущат се до лакътната става.

ЗАДЕН КРАЙНИК - той е изграден върху много здрава и компактна костна система, обложен със силна, суха и релефна мускулатура. Бутовете са здрави и масивни, средно дълги. Задният крайник прави здрава спойка с тазобедрената става.

ПОДБЕДРОТО е здраво и мусколозно.

СКАКАТЕЛНИ СТАВИ - сухи, силни, здрави. Заключват прави ъгли. БАБКИТЕ са сухи, здрави и еластични.

ЛАПИТЕ имат форма на лъжица, малко продълговати /заешки/ с изпъкнали, релефни пръсти, завършващи със здрави и дебели нокти. Падушките са дебели, но еластични и много здрави.

КОСМЕНА ПОКРИВКА - Косъма е здрав, прав, еластичен, лъскав и добре прилегнал към кожата. На шията, гърба, бричовете и опашката тя е реалативно по дълга.
Тази порода кучета притежават богат пласт от мъхест-вълнест пласт от подкосъм.

ЦВЯТ НА КОСЪМА - Смолисто черен плащ на горната част на тялото с кафяви крайници и бели петна по главата, гърдите, шията, края на краката и върхът на опашката.
Появяването на бели петна по други части на тялото са нежелани.

РАЗМЕРИ НА ТЯЛОТО - Мъжките индивиди са по робюстни, следователно и по високи от женските.

ВИСОЧИНА - 48-52 см. за мъжките и 42-45 см. за женските. Дължината на тялото е с няколко сантиметра повече от височината при холката.

ДЪЛЖИНА НА ГЛАВАТА - средната дължина на главата е 22-26 см.

УХОТО Е ДЪЛГО 11-12 см.


ТЕГЛОТО НА ТЯЛОТО Е СРЕДНО 22-24 кг. Тази порода спада към средноръстните и средно тежките. Клони към дребноръстните и леките представители на кучешките породи.

ПРИ РАЗВЪЖДАНЕТО СЕ ИЗБЯГВАТ ИНДИВИДИ СЪС СЛЕДНИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ:

Много тъпите, четвартити муцуни с широк месест нос. Кучета с неправилно поставени и неправилно изградени уши. Високо и близко поставени уши. Осукани или нагънати, а така също и щръкнали уши. Индивиди на които космената покривка е много дълга като „китеник“.
Кучета със завъртени на геврек опашки, много дълги или много къси такива. Кучета с неправилно заклепане на челюстите: Перекус или недокус. Нос с частична или тотална депигментация. Кучета с неправилен постамент на крайниците. Избягват се щъркокраки, висококраки индивиди. Кучета със светли очи, цвят на бухалови очи. Ако едно или двете зърна /тестесите/ липсват-крипторхиди.

Илиян Ангелушев - председател на БТГТП