Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Екипировки » Ловната екипировка

Ловната екипировка

admin Публикувана от admin | 11.05.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

„Предстои Ви закупуване на ловна екипировка ? О, завиждам Ви!” - това са думите на професионалния ловец и автор на множество книги, посветени на лова, Питър Капстик.
За повечето ловци емоцията от предстоящия лов започва още докато събират багажа и оборудването си.
Започваш да си представяш от какво би имал нужда. Разиграваш наум различни сценарии и докато се усетиш, вече се намираш там – в разгара на лова. За мен, като професионален ловец, този елемент се е превърнал в рутина. Отдавна знам какво ми е необходимо и обикновено то си стои в малката раница, с която ходя на лов. Спомням си един друг период, когато правех първите си стъпки в голямата страст, наречена лов. Тогава огромната раница със самар буквално се късаше по шевовете от тежка и в повечето случаи ненужна екипировка. С течение на времето, натрупвайки опит, разбрах, че най-приятно съм се чувствал, когато раницата ми е била лека и дългите преходи са отминавали, без да се чувствам смазан на другия ден.
Така оптимизирах само крайно необходимите неща, които улесняват лова и помагат при оцеляването във враждебна и непозната среда.
1. Обувки
Започвам с облеклото отдолу-нагоре. За мен обувките са най-важният елемент от облеклото на ловеца. Не очаквайте да Ви предложа определени фирми, правейки им по този начин реклама. Ще се спра на качества, материи и параметри, на които трябва да отговаря екипировката, съобразена с даденостите на климата в нашата географска ширина. Имайки предвид, че температурите по време на ловния сезон варират до 40 градуса по Целзий (от минус 15 до плюс 25 градуса по Целзий), то изискванията са доста сложни. Все пак има решение. Препоръчвам кожени обувки, високи над глезените. Бордът да е гумиран. Подметката - „Вибрам”. С дишаща мембрана тип „Горетекс”.
Един съвет и за стягането на връзките: не ги затягайте твърде силно, защото това ограничава кръвоснабдяването и краката изстиват. Когато Ви предстои продължително слизане, тогава се препоръчва да стегнете обувката по-добре около глезена, за да избегнете травми.
Важно е и какви чорапи ще използвате. В никакъв случай не се изкушавайте да обувате памучни хавлиени чорапи - те задържат влагата. Едни от най-добрите варианти са композитните (съставени от няколко материи). Дължината на чорапа трябва да е под коляното, защото еластанът, който участва като материал в тях, стяга прасеца и възпрепятства образуването на разширени вени.
2. Панталони
Тук ще бъда по-кратък. Препоръчвам меки, безшумни материи от външната страна и горетексова мембрана. Ако температурите са под нулата, като допълнително бельо под панталона може да се носи поларен клин. В случай че Ви се налага преминаване през храсти и драки, то панталонът може да е усилен в предната част с кожа или кордура.
3. Бельо
Всички мембрани работят само ако потта се експортира към тях. Това се осъществява най-добре от синтетичните материи, които буквално играят ролята на „магистрали” на влагата. Така тялото остава сухо и не се изстудява. Има фирми, специализирани само в производството на бельо за ловци и скиори. Те предлагат наистина високотехнологични продукти, но не очаквайте това да Ви излезе евтино.
4. Пуловер. Суичър.
Технологиите изместват и традиционния вълнен пуловер. Качеството на вълната дори когато е мокра, да топли, са известни от древността. Когато към това прибавите и доста по-малкото тегло, получавате полареният суичър. Дали ще се спрете на традиционния пуловер или суичера от flice, то знайте, че и в двата случая трябва горната дреха да е с висока яка, която да може да се отваря и затваря с цип, така че плътно да покрива врата и шията.
5. Яке
Тази връхна дреха трябва да Ви осигурява свобода на движение, но и същевременно да не е прекалено широка и да пречи на бързото прикладване на оръжието. Трябва да е устойчива на проникване на влага и от друга страна да позволява на влагата от тялото да излиза навън. Това се осигурява отново от дишащите мембрани. Как функционира една такава мембрана? Защо пропуска водата в едната посока (навън), но не позволява на дъжда да Ви намокри? Известно е, че молекулата на изпарената влага е 16 000 (шестнадесет хиляди) пъти по-малка от водната капка. Топлината, получена вследствие от движението на тялото, създава повишено налягане между мембраната и човешкото тяло, което от своя страна изтласква потта през мембраната. Капките дъжд не проникват, защото са по-големи от отворите на мембраната.
Ловното яке не бива да има открити отвори и джобове от страната, на която прикладвате оръжието. От друга страна трябва да е оборудвано със съответните карго джобове, които да побират евентуално ръкавици, шапка или кутия патрони. Независимо дали е с или без качулка, то трябва да може за се закопчава високо до брадата, за да предпазва от студ и вятър. От самосебе си се разбира, че материята, от която е изготвено, трябва да е безшумна и устойчива на късане и протъркване.
6. Раница
Колкото и да оптимизираме багажа си, не е възможно да понесем всичко необходимо за нашия успешен ловен излет в джобовете си. За целта ни е необходима раница тип еднодневка. Тя ще побере малка аптечка, бинокъл, резервни чорапи, дневната дажба храна, вода, фотоапарат или камера, сгъваемо столче, GPS и някои други необходими екстри.
7. Нож
Едно от сечивата и оръжията , които се свързват с образа на ловеца още от най-дълбока древност, е ножът. Някога той е служел като оръжие, за дране и рязане на дървета. Днес има по-скромно приложение. В повечето случаи ножът ни е необходим, за да си нарежем колбаси, хляб или да намажем лютеница на филията, когато сме на лов и се храним на открито. Разбира се, когато има слука, той се използва и за дране. За целта не ни е нужен огромен, назъбен от едната страна нож тип „Рамбо”, а по-скоро компактно устройство с острие в рамките на 10-12 сантиметра. Изключително удобни са комбинираните сгъваеми ножчета. Когато ги избираме, не бива да се спираме на претъпкани с какви ли не „джаджи” модели, а да се стремим към по-изчистени форми.
8. Фенер
Новите технологии позволяват в компактна форма да се комбинират две важни качества: силна светлина и продължителност на работа. LED технологиите са нововъведение, което ни освобождава от тежките и обемисти „прожектори”.
9. Въже
Тук по-скоро става дума за тънко въженце от синтетична материя. Такива се продават по магазините за алпинисти. Дебелината му е около 4-5 милиметра и е с дължина 4-5 метра. То влиза в употреба по много начини: когато се налага да извлечем убито животно, да качим оръжието и раницата си на дърво, когато сме на варда, за да завържем гончето на колегата си, да завържем наръч дърва за огъня и др.
В този материал няма да се спираме на специализираното оборудване и въоръжението. Това е тема за друга наша среща с вас.

По материали от списание „Български ЛОВЕЦЪ”

От Роберт Атанасов

Източник: bglovec.com