Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Изп. агенция по горите » „Лесовъд за един ден“ се проведе с повече от 200 деца от цялата страна

„Лесовъд за един ден“ се проведе с повече от 200 деца от цялата страна

vater Публикувана от vater | 15.11.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

„Лесовъд за един ден“ се проведе с повече от 200 деца от цялата страна

Повече от 200 деца заедно с лесовъди от регионалните дирекции по горите, държавни горски предприятия и горски стопанства се включиха със свои събития в кампанията на Изпълнителна агенция по горите „Лесовъд за един ден“.

Есенното издание на инициативата е поредното по реда си в национален мащаб като в рамките на тази седмица мероприятия с ученици се провеждат от експерти от Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите - София, Регионална дирекция по горите - Бургас, Дирекция природен парк - Витоша, Регионална дирекция по горите – Благоевград, Югозападно държавно предприятие, Регионална дирекция по горите – Смолян, Южноцентрално държавно предприятие.

Кампанията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян "Есен в гората" стартира с инициатива на горските служители от Държавно горско стопанство – Златоград, които превърнаха в истински празник уроците за гората за деца от предучилищна възраст от Златоград. Малките природолюбители играха и научиха много за гората и нейните обитатели. „Наслаждавайте се на любимата гора и нейните богатства, разумно и отговорно“, пожелаха на децата новите им приятели от горското стопанство.

Деца от втори клас от Бургас също се докоснаха до лесовъдската професия. Мобилното горско училище на експерти на Регионална дирекция по горите - Бургас проведе обучение на тема „Широколистни и иглолистни дървета в България“. Младите лесовъди с интерес участваха в интерактивните игри, организирани от специалистите на РДГ, чрез които придобиха нови знания за гората и дърветата в нея, опазване им и ползата от тях.

В София акцентът на интерактивните игри беше опазването на гората от болести и вредители. Докато се забавляваха децата научиха, че понякога, когато се увеличи броят на някои насекоми, те могат да увредят дърветата. „Възпитаването в отношение към горските екосистеми и грижата за тях в голяма степен доближава децата до професията на лесовъда и дейностите, които се извършват в горите. Най-ценното на лесовъдските игри е, че изграждат в подрастващите екологична култура, което е най-добрата превенция за опазването на горите“, подчерта д-р инж. Ани Петракиева, експерт в Агенцията по горите и преподавател по дисциплината „Горска педагогика“ в Лесотехническия университет.

Предстои провеждане на инициативата от служители на Регионална дирекция по горите – Благоевград и Югозападно държавно предприятие.