Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Коментар на... » Кой е виновен за поредното увеличение на цените на разрешителните за лов?

Кой е виновен за поредното увеличение на цените на разрешителните за лов?

vater Публикувана от vater | 11.01.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Кой е виновен за поредното увеличение на цените на разрешителните за лов?

Здравейте колеги, може би всички се зачудихте защо така ненадейно и странно със заповед № 48-3 от 08.01.2018 г. министърът на МЗХГ г-н Порожанов измени заповед № 48-37 от 14.12.2017 г. и увеличи цените на разрешителните от 5 на 10 лв. в категориите: "Категория групов лов на местен дребен дивеч - 10 лв. умножен по броя на участниците" и "Категория групов лов на мигриращ и водоплаващ дивеч - 10 лв. умножен по броя на участниците".

БГ ЛОВ направи журналистическо разследване и установи кой е виновникът за това увеличение, оказа се, че "доброжелателят" на българските ловци е инж. Васил Василев - председател на НЛРС-СЛРБ.

Колеги, припомням ви, че инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на ИАГ, чрез представител на агенцията на заседанието предложи да НЕ се вдигат цените на разрешителните и таксите за лов и да останат същите като предни години. След дискусия и гласуване в ловния съвет някои разрешителни се вдигнаха, но се запазиха цените на най-използваните от масовия български ловец за груповия и индивидуален лов на дива свиня, както и решението на Ловния съвет бе да се запазят таксите от 5 лв. в категориите за групов лов на местен дребен дивеч и мигриращ и водоплаващ. Виж тук: Ловният съвет промени цените на някои разрешителни за лов и такса стопанисване на дивеча

Помните, по-късно разбрахме, че на този Ловен съвет инж. Васил Василев се е изказал в подкрепа на увеличението на разрешителните, цитат от протокола: "Считам, че в категория индивидуален лов има резон да се мисли за минимално завишение на цената, на местен дребен и водоплаващ дивеч." След това негово изказване цените на индивидуалните разрешителни се гласуват и вдигат от 5 на 10 лв.

Освен това, знаейки какви са решенията и как е гласувано председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев не му попречи да изпрати писмо до министър Порожанов, в което твърдеше, че индивидуалното разрешително за лов на дива свиня било увеличено от 30 на 50 лв.! Всички знаем, че това не е вярно защото БГ ЛОВ публикува протокола от ловния съвет и се видя, че няма такова решение и цената от 30 лв. се е запазила! Още тогава с това писмо много хора се зачудихме за странните реакции на председателя ни!!!

В крайна сметка следствие на решенията на този Ловен съвет министърът на МЗХГ Румен Порожанов издаде заповед № 48-37 от 14.12.2017 г. за цените на разрешителните за лов, валидни за периода 01.03.2018 г. - 28.02.2019 г. в зависимост от вида дивеч и начина на ловуване, разпределени по категории. Виж тук: ЗАПОВЕД

Какво мислите, че се случва след това? Нашият председател инж. Васил Василев изпраща жалба до Върховния административен съд, че издадената Заповед № РД 48-37/14.12.2017г. на Министъра на земеделието, храните и горите, като в нея изразява становище, че същата е в противоречие с чл.65 (З) от Правилника за прилагане на закона за лова и опазване на дивеча, в който пише: "Чл. 65 (3): Цената на разрешителните при категориите по т. 4 и 5 от ал. 2 се формира на базата на цената на разрешителните за индивидуален лов съответно по категорията по т. 6 от ал. 2, умножен по броя на участниците в лова."

Вижте жалбата тук:

За колегите обясняваме, че по този начин с въпросната жалба нашият председател предизвиква министъра да ревизира и издаде нова заповед № 48-3 от 08.01.2018 г. с изменение на заповед № 48-37 от 14.12.2017 г. и да увеличи цените на разрешителните за групов лов на местен дребен дивеч и групов лов на мигриращ и водоплаващ дивеч от 5 на 10 лв. умножен по броя на участниците! Вижте тук: МЗХ увеличи цените за групов лов на местен дребен, мигриращ и водоплаващ дивеч! (заповед)

Ние българските ловци питаме, защо му беше нужно на инж. Васил Василев, председател на НЛРС-СЛРБ, да пуска такава жалба до ВАС, знаейки какви са рисковете и че накрая това негово действие удря по джоба на 130 000 български ловци?!?!

Припомням, че на 22.08.2017г. на друго заседание на Ловния съвет инж. Васил Василев бе подкрепил предложението на еколога Стефан Аврамов за намаляването на груповия лов на дива свиня и забрана на януарския групов лов! Вижте тук: ШОК: Инж. Васил Василев подкрепил забраната на януарския групов лов на дива свиня!

Още тогава новият ни председател хвърли в шок българските ловци с извършеното предателство към нас и бяхме свидетели на опит за осъществяването на екологичните мераци спрямо лова и ловците!!! Добре че ловните сдружения и дружини, благодарение на Инициативния комитет, събраха над 42 000 подписа, за да бъде отменено това искане! Вижте подписката тук: ПОДПИСКА

Колеги, припомням и че българският съд все още не вписва избора на новия ни председател и той е нелегитимен пред трета страна, каквато се явяват МЗХГ и ИАГ и др. държавни институции. Малко хора знаят, че в момента за да управлява организацията, инж. Василев го прави като пълномощник на стария и действащ председател инж. Иван Петков. Същото се отнася и за новия УС, нелегитимен е и всички решения са далеч от легитимни!

Инж. Васил Василев, след толкова много грешни ходове в ущърб на българските ловци, в крайна сметка разедини организацията и вече е провален като ръководител! Председателят трябва да приеме мъжки провала си, да се оттегли, да се насрочи ново извънредно изборно общо събрание на НЛРС-СЛРБ, да даде възможност на сдруженията да издигнат изцяло нов кандидат обединител, който да бъде разпознат и приет от всички като достоен представител на българските ловци! Ако той продължи да проявява необясним инат и късогледство, ще взриви съюза и последствията за организацията ще бъдат трагични!

За нас българските ловци е жизнено важно единството на НЛРС-СЛРБ да бъде опазено и съхранено в настоящето и бъдещето!!!

Рубриката "Коментар на..." на Ловен портал БГ ЛОВ

п.п. БГ ЛОВ дава право на коментари и право на отговор на всички заинтересовани или засегнати в тази статия.