Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Екипировки » Жените харчат повече пари за лов от мъжете

Жените харчат повече пари за лов от мъжете

vater Публикувана от vater | 26.10.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Жена ловец

Оказва се, че дамите са склонни да пръснат луди пари, за да отидат на лов. Нежният пол не правел компромиси нито с екипировката, нито с оръжието за своето хоби. Дамите практикували почти всякакъв лов, но най-често се палели от това, което ловували съпрузите им и обикаляли поляните и горите в търсене на същия дивеч.

„При нас идват много жени. Ловят почти всичко. Има толкова запалени, колкото са и мъжете ловджии”. Това разказа Владислав Великов, който е опитен ловец и ловен консултант в оръжеен и стрелбищен комплекс. "Жените определено си избират пушките по външния вид", допълни Великов и подчерта, че и в практикуването на лова визията си остава важна за нежния пол. Дамските пушки са по-леки. Ако стандартната мъжка пушка тежи около 3100 грама, то женската е 2700 грама. Теглото на пушката е особено важно, не само, ако клиентът е жена, но и ако това е първото оръжие на ловеца. "Теглото на оръжието, трябва да е съобразено с теглото на ловеца", обясни експертът Великов. Според него най-важното нещо при избора на първото оръжие е удобството. "Не бива да се прави компромис с удобството заради външния вид на пушката", съветва консултантът. Не бива да забравяте, че всеки излишен килограм, ще трябва да бъде носен от вас цял ден. Другото нещо, което се взима предвид при избора на първата пушка е бюджетът, с който разполагате. "Можете да купите ловен комплект и една пушка, турска, да речем, за около 1000 -1200 лв. Това е най-евтиният вариант", пресметна Великов. Най-скъпият няма горна граница. Пушката може да струва и 35 000 лв., а за екипировката да ви поискат 5 000 лв.
След като сте определили бюджета си, трябва да съобразите парите, които сте готови да дадете за новото хоби, и какво точно искате да ловите. Новото оръжие трябва да отговаря на всички изисквания и условия на предпочитания лов. "В Западна Европа един страстен ловец може да има 10 пушки - с къси цеви за пъдпъдъци, автомат с дълги цеви за лов на гъски, карабина за лов на прасета, друга карабина за лов на елени и т. н. Всяка пушка обаче е скъпа. Аз категорично препоръчвам за всеки вид лов да си имаме отделно оръжие. В България искаме с едно оръжие да минем за всичко", каза експертът и посъветва, който не може да си позволи глезотията да има оръжие за всеки тип лов, да се съсредоточи върху един вид.
"За лов на пъдпъдъци, например когато е горещо и пушката е цял ден в ръцете ви, е добре пушката да е лека. До 3 кг. Птичката излита мигновено и трябва бърза реакция от ловеца. Изисква се къса и лека пушка. За лова на гъска пък може да се ползва по-тежко оръжие с дълга цев", даде примерите Великов.
При пушката с къси цеви по-бързо се взема прицел, тя е по-маневрена. Препоръчва се за лов „от крак” в гориста местност, като основно се използва за птици и дребен дивеч и стрелба на близки разстояния.
Пушката с дълги цеви пък е предпочитана за лов в открити пространства и извън гората, в стърнища и угари, на просеки и горски поляни, за лов на водоплаващ дивеч, летящ на пределни височини и кацащ във водоеми далеч от брега.
На въпрос къде са българите в лова, в сравнение с европейските им колеги, Великов отговари, че по лов българите ги превъзхождат, но по техника "имаме да ги гоним много”. "Но пък в България все още ловим диви животни, за разлика от европейците", категоричен беше експертът.
От миналата година бе въведено задължението ловуващите да носят дрехи, по които има елементи със сигнални цветове. "Миналата година имаше много инциденти. Препоръчвам на всеки да ползва екипировка, на която има сигнален цвят", допълни Великов.

novinar.bg