Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Коментар на... » Излъга ли Васил Василев делегатите в общото събрание на НЛРС-СЛРБ и защо?

Излъга ли Васил Василев делегатите в общото събрание на НЛРС-СЛРБ и защо?

vater Публикувана от vater | 21.06.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Излъга ли Васил Василев делегатите в общото събрание на НЛРС-СЛРБ и защо?

На 14.06.2019 се проведе традиционното Общо събрание на НЛРС-СЛРБ.

В залата на парк-хотел „Москва“ традиционно събранието протече лежерно, със скучен, бодряшки доклад на ръководството и нулев интерес от страна на присъстващите делегати към състоянието на организацията.

Лек нюанс внесоха декларацията на СЛРД „Сокол 1884“ Велико Търново и анализа на председателя на „Сокол 1893“ – Пазарджик – Евгени Абаджиев.

Г-н Абаджиев изказа предположение, че НЛРС-СЛРБ не е направил достатъчно по отношение на Африканската чума по свинете, не е предложил на държавата алтернативни мерки, почерпени от опита на другите засегнати страни и ловни организации и така е допуснал да се приеме единствено предложението на БАХБ за мерки, които впечатляват със своята неадекватност и драстично засягат интересите на засегнатите сдружения и особено на редовите ловци. Нещо повече, председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев внася допълнителен хаос относно мерките, като първо декларира в Народното събрание, че като превантивна мярка срещу АЧС е необходимо да се разреши извънредно групов лов на дива свиня през лятото, за да се намали популацията на дива свиня, а в последствие инициира протести срещу закона, разрешаващ извънредно групов лов на дива свиня през летните месеци и дори заплаши с национална стачка. По този начин не само саботира мерките срещу АЧС, но и значително подронва  авторитета на НЛРС-СЛРБ пред институциите.

В отговор Васил Василев каза, че е добре, че има протоколи от заседанията на комисиите на НС и там може да се види, че той не е бил за разрешаване на груповия лов на дива свиня през летните месеци, а само за разширяване на правомощията на министъра на земеделието и храните в посока – право да удължава сроковете за ловуване.

Напълно сме съгласни с г-н Василев, че е добре, че за всички тези заседания на комисиите в НС се правят протоколи. Прилагаме цитат от протокола на съответната комисия:

По повод законодателните промени, КОИТО СА НЕОБХОДИМИ, по наша оценка е важно да се работи и в посока даване правомощия и на министъра на земеделието, храните и горите при определени условия да променя сроковете за ловуване. Ако погледнем статистически ползването на дивата свиня, над 95% от реализирания отстрел става по линията на груповото ловуване. В закона за лова груповото ловуване започва на 1 октомври и приключва втората неделя на месец януари и министърът има правото временно да го ограничава и да забранява този срок. Няма право да го променя във времето. Аз лично имам опасения, че индивидуалното ловуване, което по смисъла на Закона е възможно да бъде провеждано на територията на страната, няма да донесе необходимата ефективност, която е важна за намаляване на плътността на дивите свине на територията на страната.“ Край на цитата.

От дадения цитат става ясно, че предлаганите промени, а именно незабавно разрешаване на груповия лов на дива свиня СА НЕОБХОДИМИ. В съответната комисия се разглежда именно този спешен закон с еднократна промяна на сроковете за ловуване и председателят на НЛРС-СЛРБ, тогава още пълномощник, ясно казва, че промените са необходими и се мотивира защо. В последствие говори и за разширяване на правомощията на министъра, което също е решение в положителна насока, но не е предмет на обсъждането на предложения в тази комисия на НС законопроект.

От текста  ясно се вижда, че Васил Василев е подкрепил предложените промени и е потвърдил, че са необходими, след което е  започнал организирането на протести срещу тях.

Защо Василев е постъпил така и излъгал ли е делегатите на Общото събрание на НЛРС-СЛРБ – отговорете си сами.

За нас остава изводът, че много от действията на ръководството на НЛРС-СЛРБ са нелогични и откровено вредят на интересите на ловците.

Четете още:

Позиция на УС на СЛРД Сокол 1884 за предложените промени в Устава на НЛРС-СЛРБ и по някои наболели в последно време теми

Становище на ЛРД Варна относно предлаганите промени на Устава на НЛРС-СЛРБ

Пазарджишките ловци против проектоустава на НЛРС-СЛРБ, УС и ОС със становище до София!

Доц. д-р Васил Паница: Председателят на НЛРС - тежко скаран с истината!

Интервю с доц. д-р Васил Паница за причините поради които ЛРС Пловдив напусна НЛРС "СЛРБ"