Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Информация във връзка със слуховете за заключващи устройства на спусъка на дългоцевните оръжия

Информация във връзка със слуховете за заключващи устройства на спусъка на дългоцевните оръжия

vater Публикувана от vater | 12.06.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Информация във връзка със слуховете за заключващи устройства на спусъка на дългоцевните оръжия

Може би сте чували от колеги или приятели, че според новоприетите изменения и допълнения в закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехниката, се задължавате да пренасяте ловното оръжие в куфар или ако имате калъф, то трябва да е с поставено заключващо устройство на спусъка. Това е факт и ви съветваме да вземете скорошни мерки, ако ви се налага пренасяне на оръжието, за да избегнете глоба за неправилно пренасяна в размер на 500 лв. 

Имайте в предвид, че това се отнася за всяко оръжие, което пренасяте, а не което притежавате, тоест ако притежавате три пушки, но пренасяте само една, е достатъчно да поставите заключващо устройство само на тази, която пренасяте, а не на всички, които стоят в касата ви. Ако пренасяте повече пушки наведнъж, тогава всяка трябва да бъде обезопасена с такова устройство или да бъде в куфар. 

Поставено на предпазител оръжие, частично разглобено или оръжие със свален затвор не се тълкува от закона като обезопасено и трябва да бъде транспортирано както повелява законът или в куфар, или в калъф със заключващоустройство на спусъка. 

Законът е в сила от обнародването му в Държавен вестник на 7.05.2019 г., като извадка от закона, касаеща това допълнение, можете да видите тук: 

"§ 35. В чл. 96 ал. 4 се изменя така: „(4) Лицата, получили разрешение за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях за ловни или спортни цели, пренасят огнестрелното оръжие без поставени в него или в зарядното устройство боеприпаси, а барута и капсулите по чл. 6, ал. 5, т. 1 и 2 – разделно. Оръжието се пренася в затворен транспортен куфар. Дългоцевното оръжие може да се пренася и в калъф със заключващо устройство на спусъка.“ 

Обнародван в Държавен вестник - брой: 37, от дата 7.05.2019 г.

Съществуват множество варианти за такива устройства, както с ключ, така и с шифър и тъй като ключът е един допълнителен ангажимент, ви препоръчваме вариантите със шифър.

Такова устройство можете да закупите от основния вносител за страната от този линк http://rcl.ink/IPu