Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Екипировки » Хитра джаджа ви води до паркираната кола!

Хитра джаджа ви води до паркираната кола!

admin Публикувана от admin | 18.06.2010
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел
Хитът при ловните принадлежности в САЩ сега е електронният уред - Bushnell BackTrack. В превод името му означава “пътят назад” и хитрата джаджа наистина безпогрешно ще ви отведе до мястото, от което сте тръгнали.

Това електронно чудо е уникално - лек, максимално прост и сигурен GPS навигатор, който след края на ловния излет със сигурност ще ви върне при мястото, където сте оставили колата си!

Изобретяването на уреда може да се сравни единствено с появата на нарочно опростените фотоапарати тип “фотоидиот”! Точно така и GPS навигаторът с тегло само 73 г направи за смях старите скъпи и сложни за ползване GPS уреди.

Още с появата си BackTrack веднага се хареса на експерти и потребители и заслужено се окичи с куп престижни награди: В Щатите той стана “Ловен продукт на годината за 2009”, а на изложение в Париж бе отличен със златен медал за полезна иновация.

Шумът около BackTrack бе така огромен, че той сигурно е единственият ловен продукт, който попадна и в селекцията за представяне най-интересните новости на известните американски TV предавания: Today Show и USA Today!

Джаджата е малка като джобен часовник! Може да я носите във всеки джоб или окачена на шнур на врата си. Електронното чудо работи с 1 батерия тип ААА, която стига за 130 използвания на уреда.

Технологията е дигитална, базирана върху високочувствителния SiRF Star III GPS приемник. На дисплея на уреда излизат символите на въведените координати. За ползване на тъмно има и осветление, което само се изключва след 10 секунди.

Бутоните за управление са само два! С тях се въвеждат координатите на до 3 локации. Например още преди лова се запомня мястото на паркираната кола.

После може да запаметите и мястото, за сборния пункт с колегите от дружинката, където трябва да се съберете след напускане на пусиите.

В края на ловния излет въвеждате и актуалното си местоположение и на мига BackTrack ви показва разстоянието (в ярдове или метри) първо до сборния пункт и една стрелка, която ви сочи пътя до него! Така намирате колегите си. Оттам уредът ще ви покаже разстоянието и до автомобила ви и ще ви даде пак стрелка, която ще ви отведе до него! Точността на уреда е 5 ярда, което означава, че с него никога няма да се изгубите, дори и в най-гъстата гора!

А сега внимание! В САЩ новият BackTrack вече се разграбва не от ловците, а и от шопинг маниаци и най-много от разсеяни дами, които с него бързо откриват къде са оставили колата си на огромните паркинги в мола или на летището!

Разбира се, хитрата джаджа се ползва и от туристи, въдичари, спортисти и планинари. Малкото водоустойчиво чудо има и дигитален компас.

То се прави с черен, зелен, сив, камуфлажен, а вече и с розов корпус специално за дамите!

Тази година Bushnell отново е номиниран за наградата “Ловен продукт за 2010”, но с друга разработка - Trophy Cam. Това е дигитален фотоапарат, който се задейства от инфрачервен датчик за движение. Уникалното в него е, че камерата работи цяла година с един комплект от 4 или 8 батерии тип АА.

Оставена в гората, на дънера на някое дърво, близо до пътека, по която минават диви животни, тя ще ги снима. Така авджията предварително може да разгледа животните, да оцени качествата и трофеите им. Камерата фиксира и времето на направените снимки, а така се научава и кога оттам минава дивечът!

Ако монтирате камерата на някое ловно чакало или укритие - тя ще ви покаже и точния час, когато хищниците излизат там!

Размерите на Bushnell Trophy Cam са само 9х14 см. Резолюцията е от 3,5 до 8 MP с възможна селекция. Уредът има и сензор за дневен или нощен режим на снимане. Спусъкът на снимането се нагласява с интервал от 1 секунда до 60 минути. Може да се настрои за режим на снимане от 1 до 3 кадъра на едно включване. Камера снима и видео с дължина 1 сек до 60 мин с резолюция 720х480.

Нощното снимане става с 32 инфрачервени LED източника. Сензорът за движение сработва при разстояние до движещия се обект по-малко от 15 метра. Приборът има и слот за SD карта до 16 GB, която може да побере до 10 хиляди снимки.

Камерата е с цветен дисплей за разглеждане на снимките с диагонал 5 см. Тя се продава с колан за закрепване към ствола на дърво. Като опция - обаче за страни, в които много се краде, се предлага със заключващ се стоманен контейнер! Той се завинтва здраво към някое дебело дърво с яки винтове!

Американската компания Bushnell е създадена преди половин век и е сред световните лидери в производството на биноклите, лазерните далекомери, ловните оптики, особено при приборите за нощно виждане и GPS уредите. Тя държи много сериозен дял от най-платежоспособния и взискателен пазар - в САЩ, но бързо завладява и солидни позиции в Западна Европа и Русия, Африка, Латинска Америка и Азия.

За 2009 г. продажбите на компанията Bushnell, която произвежда и няколко марки спортни слънчеви очила, са 64,9 милиона долара!

източник: trud.bg