Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Оръжейници » Грижа за оръжието

Грижа за оръжието

vater Публикувана от vater | 04.10.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Грижа за оръжието

Механизмите на оръжието не правят изключение и както всичко останало остаряват. Този процес бива морален и физически. Против моралното остаряване не може да се направи нищо, тъй като не е възможно да се спре прогресът и появата на все по-усъвършенствани механизми.
Физическото стареене на механизмите се изразява в ограничаване на функционалните им възможности или дори в пълната невъзможност да функционират. Това се дължи на износване на детайлите вследствие на продължителната им работа. Едно от малките изключения от това правило е оръжието.
Този специфичен механизъм само в изключителни случаи може да бъде амортизиран (да остарее) в резултат от продължителната му работа. В буквалния смисъл на думата оръжието "работи" при всяко ползване само части от секундата, т. е. докато се произвежда изстрелът. За подготовката, произвеждането на изстрела и изпразването на оръжието също са необходими около 2-3 сек. Като се вземе предвид времетраенето на ловния сезон, дори при интензивна употреба едно ловно оръжие функционира активно (произвежда изстрели) само няколко минути. Изводите от този неоспорим факт са, че оръжието остарява не от работа, а от странични фактори.
Влиянието на тези странични фактори, които се стремим с всички сили да ограничим, са корозията, прахът и увеличеното триене.
Борбата с тези "врагове", съкращаващи живота (ресурса) на оръжието, се нарича грижа за оръжието. Най-големият враг, съкращаващ драстично живота на оръжието, е корозията.
Този процес представлява окисляване на метала и образуването на окис, наричан ръжда. Ръждата буквално разяжда метала и след нейното механично премахване фактически се отстранява и част от метала, като на неговото място остава само неравна повърхност с вдлъбнатини. Тези неравности много лесно се замърсяват и притежават по-голяма повърхност отколкото е площта, върху която са разположени. Надрасканите повърхности отново биват атакувани от ръждата, която продължава да ги разяжда. За отбелязване е, че най-често драскотините се запълват с прах и други нечистотии и действието на корозията се забелязва едва когато процесът е вече напреднал. Изводът от това положение е известен на всички и той е, че полираните метални повърхнини дори когато са беззащитно покритие са по-устойчиви на корозия. Такива повърхности по-лесно се почистват и от тях по-бързо и ефикасно се премахват прахът и влагата.
От своя страна, другият враг на оръжието - прахът, също активно допринася за неговото остаряване.
В праха се съдържат множество частици, имащи различно естество и твърдост. Обикновено най-голямо е съдържанието на твърди кварцови песъчинки, които се носят във въздуха или са отложени по почвата. Част от тези песъчинки, които са твърди и лесно надраскват метала, полепват дори по средствата, с които се чисти оръжието (плат, пухчета и четки). При тяхното смесване с оръжейната смазка сериозно се надраскват детайлите, които се почистват, и така процесът на почистване се превръща в процес, подготвящ появата на корозията, като едновременно с това се нарушава плавната работа на механизмите.
Най-сигурното средство, предпазващо от образуване на ръжда (дори и при оксидирани детайли) е смазката. Едновременно със своето предпазно действие смазката служи и за улеснено почистване на замърсените повърхнини, както и за леко, безотказно функциониране на подвижните оръжейни части. За да изпълняват обаче тези свои функции, смазките се делят на такива с "основно" и "неутрално" действие.
Смазките за намаляване на триенето между детайлите и едновременното им почистване и предпазване от ръжда трябва да бъдат с "неутрално" действие. Те не бива да притежават нито свободни киселини, нито свободни основи, поради което се наричат "неутрални".
Проверка за това, дали една смазка е "неутрална", е нейното въздействие върху месинга. Той по-бързо от стоманата реагира на съдържащите се в смазката примеси и след около две-три денонощия месингът потъмнява и позеленява при наличието на такива.
Тук трябва да се добави, че едно съществено изискване към смазките е тяхната подходяща (за сезона или предназначението) гъстота. При по-ниски температури една по-гъста смазка става още по-гъста и затруднява движението на частите, което би трябвало да направи по-леко. Дори когато с такива смазки са обмазани пружини, те "отслабват" при по-ниски температури.
Обратният ефект се получава, когато по-редки смазки се използват при по-високи температури - те "изтичат" и триенето между частите се затруднява, тъй като липсва смазка.
В случаите, когато смазките се използват за почистване на цевния канал, те трябва да имат леко "основен" харакер. Такива смазки неутрализират киселинния характер на полепналите по стените на цевния канал отпадъци, образувани при изгарянето на иницииращия капсулен състав и се предотвратява образуването на ръжда по тях.
За предпазване от корозия на цевния канал може да се използва чист технически вазелин. За предпочитане е той да не е пречистван, свидетелство за което е неговият жълтеникав цвят. В случай на съмнение в чистотата на вазелина трябва да се използва неутрална смазка.
Едно тънко обмазване дори на оксидираните части е добро предпазно средство против корозия. При цялостното обмазване на оръжието не трябва да се допуска попадане на смазка върху дървените части. От масло (смазка) те стават крехки и чупливи. За предпазване от подобни неприятни последици е препоръчителна употребата на разтворен в бензин восък. Разтворът трябва да бъде много слабо наситен, за да не цапа ръцете, когато оръжието се носи. За тази цел с леко напоено в такъв разтвор парче памучен плат се обмазва цялото оръжие (включително дървените части). Тънкият восъчен "филм" запълва невидимите пори на дървесината или в оксидационното покритие и възпрепятства проникването на влага.
Така поддържано, оръжието запазва дълго не само своя живот, но и добрия си външен вид. Когато оръжието се държи в платнен калъф и така опаковано се постави в брезентов или кожен калъф, който от своя страна се съхранява в суха оръжейна каса, то може да служи безотказно на няколко поколения ловци. Грижите за добре съхраняваното оръжие изискват около 15-20 минути 4-5 пъти годишно между сезонната му употреба.

Ако трябва да поговорим за чистенето на оръжието (пистолети или револвери) то трябва да споменем задължително смазките и техния химичен състав и влияние върху оръжието. В зависимост от вида на оръжието- изцяло метал или комбинация с полимер, можем да използваме различна смазка.
Ще започнем с Ballistol: Спреят Ballistol е с разнообразни предназначения и може да се ползва в много области, и е напълно органична.
    Ballistol създава защитен слой върху метала и предотвратява корозията, като почиства и смазва. Атакува остатъците от барут, олово, мед, помедняване и други в цевта на оръжието, като създава предпазен микро филм. Също така разтваря стари смазки и масла. Смазката Ballistol подържа и предпазва всички части на оръжието, включително дървените ръкохватки /чирени/, ложи дори и ремъци. Стандартния спрей Ballistol е с доста голям диапазон на използване: може да се ползва в бита, домакинството и автомобили.
От серията на спрей Ballistol има множество смазки с различно приложение и предназначение за вашето оръжие.
Gunex2000 е разновидност на спрей Ballistol но това е смазка конкретно разработена за оръжие. Освен типичните свойства на спрея, Gunex2000  е по-гъста и употребата и върху оръжието е по-всестрана. Може да се ползва от високи + температури (като няма опасност да се разтече) -така и до – температури, като предпазва оръжието от замръзване. Веднъж нанесена тя спомага за по- лесното почистване на оръжието, като улеснява работата, предпазва от ръжда, и натрупване на прах.
При интензивна употреба (стрелба) на оръжието, може да ползваме Ballistol Robla Solo Mil - това е течност която спомага за отстраняване на металните отлагания и барутния нагар на цевите на оръжието, както и повторното появяване. Това е смазка предимно за почистване на цеви на оръжието независимо от вида му, като важно е да споменем Че Ballistol Robla Solo Mil не маха оловото от цевта. Оловото, като компонент и химичен състав не се разтваря от смазки и се маха единствено и само по-механичен път. Хубав вариант е след употребата на Ballistol Robla Solo Mil, цевта да се подсуши и да се използва друга смазка която да прекрати действието му върху цевта, много-подходящ за случая е Gunex2000.
Ако ползваме оръжие което е предно пълнещо се то неминуемо ще ползваме и черен барут.За съответните нужди тоест грижи за оръжието ще имаме необходимост от конкретен вид смазка-Ballistol Robla Blackpowder Solwwent Spray. Това е смазка, която отстранява барутния нагар по-оръжието, сажди както и ръжда. Ballistol Robla Blackpowder Solwwent Spray може да се ползва за почистване на затворната рама при пистолетите, както и челото на барабана при револверите, като улеснява премахването на сажди, барутен нагар и полепи.
За специфично почистване на оръжието или компоненти от ударно спускателният механизъм може да ползваме Roblla Cold-Degreaser. Простичко казано това е обезмаслител,които има голямо приложение- от премахване на смазки и оръжейни масла и спиране на тяхното действие до предпазване на оръжието при ежедневна употреба/носене/ от проникването на прах и боклуци които се полепят по оръжието.
Друг вид грижи за оръжието се предлага от фирмата Beretta-а имено Beretta Bore Cleneaner-Това е дълбоко проникваща смазка предзнаначена предимно за почистване на цеви от барутни полепи, мед, медни отлагания както и остатъци от метал. Beretta Bore Cleneaner отсранява и появила се ръжда по оръжието като спира временно процеса. Хубав вариант при работа с Bore Cleneaner на Берета е оръжието или елемента който сме чистили да се подсуши да  се нанесе някаква смазка. В случая може да се ползва и Beretta Gun Oil- това е финно оръжейно олио, което прониква дълбоко и създава микро слой, който спомага за работата на механиката на оръжието. Използва се предимно върху ударно спускателния механизъм на оръжието- спусък, игла както и възвратни пружини. Уместен вариант е и употребата му при оръжия със полимерни рами.
Друг вид смазка за почисване е HoppeS Elite Gun Cleaner. Това е дълбоко проникваща пяна, която се използва предимно за почистване  на оръжието основно за цеви, както и за премахването на вече появила се ръжда по оръжието. Основно може да се ползва за премахване на: корозия, мед и медни отлагания по цевта, барутни полепи и недоизгорял барут, остатъци от метал по цевта и др. Препоръчително е след  употребата му елементите и компонентите да се подсушат и да се нанесе оръжейно олио което да спре деиствието му.

guns.bg