Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Фермери поискаха дивата свиня да се обяви за вреден дивеч

Фермери поискаха дивата свиня да се обяви за вреден дивеч

vater Публикувана от vater | 06.10.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Фермери поискаха дивата свиня да се обяви за вреден дивеч

Дивите свине да се обявят за вреден дивеч, а ловът им да бъде целогодишен. Това поискаха фермери от Югоизточна България, чийто ниви за пореден път пострадаха от набезите на глиганите. Около 10 на сто от реколтата от слънчоглед е загубил земеделският производител Николай Димов, който сигнализира в Агрозона за неприятната ситуация. Той обработва около 70 000 дка в землищата на няколко села в община Болярово. Проблемът не е от тази година и основната причина за сериозните е свръхпопулацията на диви свине. Не е тайна, че в нашата страна има рекорден брой глигани през последните години. Проблемът с дивите прасета става все по-голям и стопаните вече ще викат общинска комисия за оценка на щетите, стана ясно от думите на Димов.

Фермерите настояват са бъде ремонтиран Законът за лова и дивата свиня да се отчита като вреден дивеч. По подобен начин е ситуацията в Турция, а в Западна Европа се възстановяват щетите на фермерите при подобни набези. Стопаните ще търсят още следващата седмица среща със земеделския министър Румен Порожанов, на която ще настояват да се регулира популацията от диви свине и да има целогодишен отстрел на тези животни.

Проблемът се оказа повсеместен, тъй като популацията от диви свине е огромна в цялата страна. Досега с проблема се справя само един фермер, който всяка година съди горското стопанство в региона, където работи и успява да спечели делата за нанесените щети. Това обаче не е решение, категорични са стопаните, защото не всеки фермер има възможност да похарчи допълнително средства, за да води дела и да очаква по този начин да покрие загубите си.

agrozona.bg

Прочетете още: Може ли нещо да спре голямата инвазия на диви свине?

Определяне възрастта на дивата свиня

Защо са необходими калищата за дивите прасета и елените?