Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Факти или басни: Вълкът отвъд Червената шапчица (видео)

Факти или басни: Вълкът отвъд Червената шапчица (видео)

vater Публикувана от vater | 08.05.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Факти или басни: Вълкът отвъд Червената шапчица

Завръщането на вълка и новите предизвикателства, свързани с неговото опазване, са актуални теми в цяла Европа. С оглед на това, CIC организира в рамките на 65-ото Общо събрание в Мадрид сесия, посветена на темата. Тази сесия обедини експерти от различни групи заинтересовани страни, за да обсъди различните аспекти на опазването на вълците. Д-р Джон Линел, модератор на сесията "Факти или басни: Вълкът отвъд Червената шапчица", даде кратко въведение в противоречията около опазването на вълците и плановете за управление на вълците в Европа, за да настроят сцената.

Никола Нотаро, ръководител на отдел, Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия, в своята основна бележка "Позиция на Европейската комисия относно опазването на вълците" информира публиката, че вълкът е защитен вид по Директивата за местообитанията. В същото време обаче се признава, че вълците обикновено са обект на конфликт между хората и дивата природа, което доведе до нарастващ консенсус по въпросите, произтичащи от съвместното съществуване. Една от основните причини за новите проблеми е, че вълците се върнаха там, където никога не са били или са изчезнали преди много години. Необходимо е известно ниво на регулиране от всички страни. Трябва да разгледаме правилно конфликтите (напр. Предотвратяване, смекчаване, компенсация, смъртоносно управление, техническа помощ) в правна рамка.

ЕС има нови бюджети, посветени на опазването на биологичното разнообразие, като EUROLARGECARNIVORES.

Веса Руусила, директор на професионалния и развлекателен риболов, от финландското Министерство на земеделието и горите, споделя в речта си "Какво мисли държавата-членка на ЕС във Финландия? Гледната точка на правителството", че през 2000 г. вълците съществуват само в източните части на Финландия, но само 16 години по-късно те могат да бъдат намерени в цялата страна, като по-високата концентрация се намира в южните и източните земи. Във Финландия вълците могат да се ловуват, но все още има социални конфликти (като загуба на ловни кучета, страх от вълци сред местните жители) и икономически загуби (предимно на елени и местни животни).

Поради тези конфликти е имало национално усилие да се изготви план за управление, в консултация с местните съвети тази година, който включва система за обезщетяване на щети. Основната цел за бъдещето е да се запази благоприятният природозащитен статус.

Туомс Халенберг, председател на финландската ловна асоциация, представи "гледната точка на финландската ловна асоциация" и по-нататък описа ситуацията на вълците във Финландия, подчертавайки, че предизвикателствата, възникващи при управлението на вълците, се срещат предимно на юг. LUKE (Институт за природни ресурси на Финландия) подготвя прогнозите за популацията на вълците, които не се обсъждат. Асоциацията на финландските ловци е домакин на националния форум за вълци за популяризиране на диалога между консерваторите.След като горепосочените експерти зададоха темата, се проведе дискусионна дискусия, включваща г-н Нотаро; Луис Суарес, WWF Испания; Д-р Валерия Салватори, инициатива за големи хищници за Европа; Anne Ollila, Асоциация на наследниците на редиците на Финландия; Torbjörn Larsson, Шведска ловна асоциация; и д-р Хуан Карлос Бланко от проекта на испанския вълк CBE. Основните резултати включват консенсус сред всички членове на екипа, че политиката за опазване на вълците трябва: да се основава на науката; включват различни заинтересовани страни в дебата; да бъдат по-прозрачни; и да има система за мониторинг на ефикасността на изследванията, провеждани и / или консултирани.

Въпреки че има някои държави, в които политиките са в съответствие с горепосочените предложения (т.е. Финландия и Франция), има такива, които имат недостатъци, които трябва да бъдат съгласувани. Г-жа Ollila например споделя, че в някои случаи решенията трябва да се вземат преди наличието на научни изследвания. Д-р Блан добави, че в тези случаи е необходимо да се консултираме с традиционните познания на мениджмънта, за да бъдем по-добре информирани (въпреки че не трябва да се използват като единствен източник на знание).

Панелът приключи с призив за гъвкавост при разработването на планове за опазване на вълците в рамките на ЕС и в други страни, където завръщането им става все по-проблематично.

Изпратено от CIC
Превод БГ ЛОВ

Четете още: Ловът: факти или басни? 65-ото Общо събрание на CIC в Мадрид