Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Обучение на ловното куче » Електронният нашийник - помощник при обучението 1ва част

Електронният нашийник - помощник при обучението 1ва част

vater Публикувана от vater | 17.08.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Малко неща са по задоволяващи от това да поставите цел за вас и вашият ловен партнъор и след това да я видите изпълнена. В това ръководство аз ще ви водя стъпка по стъпка към успешен резултат: послушно куче което обича да работи и да е с вас.Ще проведете разочароващи тренировъчни сесии в който не всичко върви по план , но докато не губите фокус , ще достигнете целта си .
Искам да подчертая от сега ,че електронното обучение е безопасно .Няма да навредите на кучето си ако спазвате стъпките които ви поставям. Тази пргорама е изградена върху повече от 30 години успешна работа с кучета от буквално всички породи.Много хора се притесняват ,че електронното обучение ще накара кучето им да не ги харесва или да загуби игривото си поведение. Това няма да се случи ако следвате две осносни правила:

1. Следвайте инструкциите ми стриктно , по начина по който съм ги поставил. Не прескачайте напред.

2. Бъдете внимателни когато приемате съвет или информация от трети страни. Има много добри професионални тренъори ,които могат да подготвят вашето куче и те имат свои собственни програми , но техните методи може да не съвпадат с тази програма. А също така и много доброжелателни хора с малко опит които подхвърлят информация, която може да навреди на кучето ви.

Когато приключите с тази тренировачна програма вие и вашето куче ще можете уверено да се изправите пред всички типове дразнители докато вие запазите тотален контрол над кучето си .Ще започнем ,поставяики си много прости цели , следвайки темпове зададени от вашето куче , а не водейки се по определен график.Първоначално ще се научите праволно да иползвате каишка , а впоследстви ще прогресирате до вербални команди и
Тренирожки за подчинение.Само след като тези умения са усвоени до майсторство ще започнете да използвате електронния нашииник. От този момент тренировъчните сесии ще започната да стават по трудоемки.Без значение в кой етап от тренировките се намирете винаги трябва да сте под пълен контрол.Това е една от най важните думи които ще спомена.Първо отншението спрямо кучето ви трябва да е винаги позитивно и директно без излишни брътвежи. Казано направо с една думи ще направи работата на кучето ви много по лесна. Колкото важно е вашето отношение, толкова важно е отношението и на кучето .Ако кучето ви върви с наведена глава и подвита опашка ще се наложи да спрете и да си починете.Кучето ви ще изпита голяма доза психическо напрежение по време на тези тренировки. Повечето хора си мислят , че кучето се намира под голямо физическо напрежение по време на тренировките, но всъщност то се намира под много по-голямо психическо такова. Когато това се случи ще сте готови да се справите с проблема и накарате опашката отново да се размята бясно.Щастливото куче се учи по-бързо , така че бъдете сигурни че вие и кучето имате позитивно отношение спрямо тренировъчния процес.

Добре, нека да направим тренировките част от дневния ви режим..

Всяко животно има алфа или бета отношение спрямо всяко друго животно.Ние обикновенно възприемаме „бетата” като подчинено и нещастно животно, но в дивите глутници и стада ситуацията не стои по този начин.Бета кучето в дивите глутници е щастливо и живее добър живот.Следователно вашето куче трябва да води добър живот и същестевременно да е в подчинено положение.То ще бъде много щастливо, докато се намира в бета положение стига вие да го направите така. В кучешките очи вие ще сте алфата и ще осигурявате всичко от което има нужда за да оцелее.Основите -храна , подслон и най-важното компания се осигуряват от вас.За тези неща кучето ви ще работи и ще е ещастливо , докато вие не се подчинявате на предизвикателствата. За да бъде сигурно бета животното редовно ще предоставя предизвикателства за алфа позицията. Ако бета кучето спечели тези придизввикателства , глутницата си има нов водач, така че не се поддавайте - .някои от придизвикателствата са едва доловими. Точно на тях трябва да обърнете най-голямо внимание докато тренирате.Ако спечелите малките битки , то големите ситуации ще са много по – лесни за овладяване . Кчетата виждат света в черно и бяло. За вашето куче или вие контролирате ситацията или то -. Няма средно положение.
Др. Иван Петрович Павлов ни е научил много за кучешкото поведение.Две от неговите най-важни точки – правилното изпълнение и заменяемоста , ще бъдат основоположните камъни на вашата тренировъчна програма.

Правилно изпълнение на командите са задължителни за добре обученото куче. Когато обясните нещо на човек, той ще ви разбере и доста често ще отговори вярно, когато му е зададен въпрос по темата.Кучетата са различни в това отношение , те безприкословно се уповават на инстинктите си. Инстинктите са ги защитавали в продъ;жение на хиляди години от заплахи които и до ден днешен живеят в съзнанията им. Във вашата програма вие трябва тотално да пригодите отговорите на вашите послушателни команди до такава степен , че кучета да вярва повече на вас отколкото на инстинктите си . Това е тежка задача и трябва да се отнесете към нея много сериозно , иначе ще се провалите. Прости повторения са най–правилния начин да подготвите кучето си . Повторения в порядъка на 1000 пъти за команда ще са достатъчни за задачата. Това може да изглежда като непосилна задача, но ако тренирате последователно ще ви отнеме сравнително малко време.
Др. Павлов също така ни е научил и за заменяемостта.Това е когато ние използваме стимул за да предизвикаме отговор , и после прибавим и друг стимул които да придизвиква същия отоговор.
Ще използвате същата практика при тренировките на вашето куче , отначало с каишка после с повод и най- накрая с електронна стимулация. Може да звучи много трудоемко сега, но вие ще бъдете успешни и вашето куче ще го възприеме без много въпроси щом следвате следващите стъпки.
Намерението на тази програма е да ви помогне да общувате с кучето. Комуникацията е двупосочна улица.Кучетата говорят със свой собствен език и ние трябва да ги разбираме ако искаме да постигаме успехи. Няма нужда да сте модерния др. Дулитъл: няколко основни умения ще са ви достатъчни.Можем да прекараме много време в дискусии как кучетата комуникират, и докато това би било полезно , вашия основен фокус ще е върху това, до кога кучето приема това, което му е предложено. Това одобрение може да е за награда (за добре свършена работа) или за корекция (правене на повтарящи се грешки при изпълнение на команда).
Кучето ше ви каже „Разбрах , Шефе!” чрез преглъщане. Отново това приемане се отнася и за похвала и за корекция. Когато хвалите кучето (галейки го по рамото) ще видите как кучето преглъща в отговор на похвалата. Кучето е проговорило казвайки : „ Аз приемам твоята похвала”. Продължително галене няма да ви донесе нищо. Обратно , това ще понижи ефекта на бъдещи похвали както и тяхната откровенност (за кучето). Едно от най-трудните препятствия, който ще срещнете е знанието кога кучето е получило достатъчно корекции. И тук границите определя самото куче , посредством преглъщащото съгласяване.Няма нужда от повече корекции понеже кучето открито е казало на света ,че приема корекцията като е извадило езика си и е преглътнало . Вероятно се съмнявате че това е така . Отидете и погалете кучето и наблюдавайте за неговата реакция. Толкова е просто.

Докато сме на въпроса с наградите – каква е най-добрата награда за добре свършена работа от вашето куче ? Много тренъори използват храна и този метод ще доведе до успех. Но каква позиция заемате, давайки храна на кучето? Тази на бетата.Но вие винаги трябва да се опитвате да поддържате алфа позиция ако искате кучето ви да е спокойно.Ако кучето ви, винаги ви възприема в алфа ролята, защо да не я приеме и да води добрия живот? Това звучи страхотно и кучето ви ще го възприеме точно по този начин. И така щом няма да използвате храна като награда, как да поощрявате кучето за добре проведената тренировка ?Има два метода който ще задоволят нуждите на кучето. Първо ако то е от Ретривърските породи , хвърлете (без морални задръжки????) предмет да го донесе , задоволявайки инстинкта му за гонене. Ако кучето ви има силен инстинкт за преследване , какво може да е по задоволяващо? Или може просто да погалите кучето си по рамото и да следите за преглъщащия отговор. Втория метод ви помага да държите по голям контрол и ще работи с почти всяко куче. Използвайки тези два метода вие поддържате алфа позицията докато поощрявате кучето си . Погрижете се да не прекалявате с наградите или те ще загубят ефективността си . Дори и сладоледа има неприятен вкус ако го ядеш цял ден . Давайте похвала само ако кучето си е свършило работата добре и докато то ви отговори „ Разбрах” с преглъщане.
Кучето ви най-вероятно ще покаже и друго поведение по време на тренировки, с което трябва да сте наясно. Всички кучета се опитват да се отървт от тренировките по едно или друго време казвайки ви „Поспри за малко , ще се върна към теб и командите ти след малко”. Ако имате деца, това е лесно за разбиране. Когато кажете на детето си ,че е време за лягане то най-вероятно ще ви отговори или с „искам да пия вода” или с „Трябва да отида до тоалетната” или с „ може ли само още 5 минути да гледам телевизия”. Във всички тези случаи детето се опитва да легне при своите условия. Това звучи много като куче, което знае определена команда но се двоуми да я изпълни. То се опитва да отложи изпълнението на командата чрез серия от действия , и правейики го то оспорва вашата алфа позиция. Тези отлагащи действия са едва доловими и пренебрегвани от много тренъори.
Отлагащите поведения имат пет форми при кучетата. По време на работна сесия – прозяване, почесване и хапане , ровене в земята и душене и клатене на главата са методи чрез които кучето ви казва „почакаи след малко ще се занимавам с теб”. Нека да подчертая това е само при работна сесия.Ако позволите това да продължи необезпокоявано алфа позицята е оспорена и бъдещите проблеми са пред вас.Всеки път щом се появи такова поведение коригирайте кучето (ще обсъдим това по-късно) и повторете командата. Не се залъгвайте. Това не е инцидент а по скоро планирано инстинктивно предизвикателство.
По време на тренировъчните сесии е много вероятно вашето куче да се почуства претоварено въпреки най-добрите ви усилия да предотвратите това. Поучете се от това и наблюдаваите поведението на кучето.Ако забележите същия език на тялото в бъдеще , отдръпнете се и се позабавляваите.Поради неправилна употреба изпозването на електроонен нашийник е било асоциирано с голямо претоварване. Не искате опашката и главата на кучето да стоят увиснали за по дълъг период. Ще има много пъти когато вашето куче ще е плахо и несигурно в тренировките. Това е нормално когато уроците са нови и то тепърва навлиза в тях.Вие вероятно също сте били така по време на първите няколко дни в новата си работа. Бъдете търпеливи в неспокойните моменти и работете с вашпето куче с повече поощрения по време на несигурните моменти.
От друга страна не комуникирайте с вашето куче посредством много приказки и прекалено леки корекции.Това ще доведе до куче което бързо ви отсвирва и е развило толеранс към повечето форми на корекция. Много хора искат да използват най-леката вързможна корекция за да не нарянят кучето. Това звучи хуманно и мило но едва ли ще доведе до някакви резултати. Използвайте ниво на корекция (устно, повод или електронна корекция ) на което вашето куче реигира позитивно(за това по късно). Вашето куче ще прогресира по бързо ако сте коректни и честни в думите и действията си . Това се постига като използвате корекция чийто нива предизвикват преглъщащия отговор докато кучето е фокусирано върху вас.
Стеса и напрежението ще са част от живота на вашето куче , също както са част и от нашия. Размера на напрежението и как кучето го понася определя неговото поведение. Затова когато използваате корекции(вербалeн повод или електронен нашийник) , винаги избирайте минималните нива които ще доведат до желания резултат. Лесно е да се отдадете на емоциите и да прекалите , но моля ви не правете това. Кучето ви няма да ви хареса заради това, а и вие няма да се харесате също. Останете фокусирани върху целта за деня и наблюдавайте езика на тялото му. Тежките корекции може да не решат проблема по-бързо от още няколко повторения. Поемете консервативния подход да спрете нежеланото поведение на кучето с корекция докато то е фокусирано върху вас. Прекалено много корекции ще отнемат фокуса на кучето ви , а прекалено малко няма да коригират поведението. Ще се научите как да намирате нужното ниво на корекции бързо , но не скачаите напред. Като всички добри тренъори бъдете търпеливи.

Въвеждане на The Sportdog Brand E.C.

В наръчника които дойде заедно с тренировъчната система ще намерите всичката информация от която имате нужда за да го използвате. Моля прочетете го внимателно и разучете как работи сиситемата.
Когато знаете кое как работи , включете системата и да се захващаме за работа. Поставете приемника (нашийника) прилежно на врата на кучето , така че да стои зад ушите. Ако е правилно поставен би трябвало да можете да поставите два пръста между нашииника и врата на кучето. Нашийника трябва да стои на място без да пречи на кучето да диша. И двете приемни сонди трябва да са в контакт с кожата.Поздравления , вие направихте най-трудната част от електронното обучение: имахте куража да поемете контрола над действията на кучето си .
Сега идва друг много важен момент.Всеки път когато поставяте нашийника на врата на кучето си правете нещо забавно. Идеята е да накараме кучето да си мисли че електронния нашийник е билет за увеселителния парк. Най-бързия начин да го накараме да мисли обратното е като сложим устройството и да натиснем бутон. Нека нашийника да е униформата на кучето за забавления. Тази процедура трябва да се изпълнява през целия живот на кучето, не само преди тренировки.

Трениране на кучето да изпълнява команди за послушание

Задължително е да контролирате действията на кучето във всяка тренировъчна сесия.Първоначално контрола по време на тренировъчните сесии се осъществява посредством два метода: 1.повода ,2. тонът на гласа ви . Докато е с повод кучето няма да може да избяга посредством инстинктивните механизми които всяко куче притежава.Тонът на гласа ви впоследствие ще замени повода и накрая електронния нашийник ще замени и двете.
Няколко думи за нашииниците: Има много различни типове нашийници. Аз използвам EZ Lead , които е основан да дизаина на свинските опашки. Приемуществата на това малко въже са много. Първо това е нашийник и повод в едно. Второ въпреки , че работи на същия принцип като строгите нашийници има една голяма разлика : Веднага щом кучето поддаде , нашийника намалява натиска, поощряваики кучето за това, че се е подчинило.Rick Smith използва подобен тип нашийник наречен Wonder Lead. Независимо как се казва важното е ,че веднага щом кучето изпълнби командата то е поощрено с отпускане на напрежението.
Как можете да накарате кучето да възприеме горчивото послушание като захар? Какво печели кучето чрез послушанието си ,което да го окуражи да изпълнява командите. Отговора и на двата въпроса е позитивна награда. Както споменах по рано трябва да избягвате да използвате храна като поощрение. Куче което работи за храна , работи за себе си и е психически укоражено да оспорва алфа позицията. Кучето ви винаги трябва да работи за вас , понеже вие сте най-важното нещо в социалния му свят и да ви достави удоволствие трябва да е на първо място за него. Всяка команда трябва да е последвана с позитивно поощрение за изпълнението и.

1. Първата команда: НЕ Първата команда която вашето куче ще научи е не .Обикновенно кучето разбира тази команда до първия ден прекаран с вас. Кучето чува тази команда когато е направило нещто грешно и я разбира по интонацията на гласа ви.Кучето ви може да е тичало из къщата с чорапогащника на жена ви или е гризало ваш любим трофей , когато чува тази ужасна думичка. Интонацията изразява чуствата ви на език който е универсален. Тонът на гласа ви изразява ,че кучето е в „беда” и след многократна употреба и думичката „не” придобива същтото значение.(Благодаря ви Др. Павлов). „Не” означава спри това което правиш веднага. Поставете се на мястото на кучето когато получава тази команда. Кучето мисли ,че бързо трябва да спре това което прави. То ще ви се подчини ако знае какво се иска от него.Поради тази причина, когато кучето ви спре да прави това което ви е подразнило, трябва да му подадете друга команда изразяваща това което би ви зарадвало. „НЕ” винаги е последвано от нещо коеот ще ви направи щастлив.Когато сте щастливи , кучето ви ще го усети по очите ви , ще го усети в тона ви и ще го почуства чрез докосването ви .Това е позитивната награда за кучето.Дори и когато е объркало нещо и след това се е подчинило на командата след „не” кучето трябва да се поощрява. Това е прост ,но доказан метод.
2. Най-важната команда : ЕЛА ТУК Това е най-важната команда която кучето ще научи някога! Тя е спасение от почти всички проблеми. „ЕЛА ТУК” казва на кучето да доиде при вас бързо и без всякакви отклонения.Тази комада е лесна за приучаване на кучета стига да говорите техния език. Повечето кучета ще се затичат към всеки човек които е клекнал и е разтворил ръце към тях. В тази поза вие използвате езика на тялото за да го приветствате. Докато сте клекнали и кучето тича към вас ,прибавете и вербалната команда „ЕЛА ТУК” . Засипете кучето с позитвни вербални награди докато го галите. Нека да отделим минута за да обсъдим с колко позитивни награди да поощрявамер кучето при изпълнена команда.Помните ли как то комуникира с вас когато е разбрало и приело действията ви ? Когато кучето ви е преглътнало то казва: „Разбрах”. Така че се отдръпнете когато то покаже одобрението си чрез преглъщане. Продължителното галене може да намали искреността на наградата което ще се окаже голяма грешка.Използвването на повода трябва да започне веднага щом то се приучи да го понася. Подайте командата „ЕЛА ТУК” и опънете леко повода. Отпуснете повода в момента в който кучето тръгне към вас. Много хора се опитват да поддържат напрежението в повода докато кучето не е при тях.Докато това работи , то може да окаже прекалено голямо психическо натоварване на кучето ,а и то не получава награда идвайки към вас. Ако кучето се двоуми или не идва директно при вас, дръпнете леко повода и подайте отново командата „ЕЛА ТУК”. Когато кучето дойде при вас погалете го докато не видите приемащия отговор – преглъщане.Кучето ви е научило какво искате и сега е време да подобрите отговора му чрез повторения на упражнението.
3. Позиционална команда : В КРАК „В КРАК” е позиционална команда която принуждава кучето ви да заеме позиция до крака ви независимо дали вървите , стоите на едно място , тичате или яздите кон. Хората търсят професионална помощ аз тази команда повече отколкото за която и да е друга.Тези хора обясняват ,че кучето им е страхотно ,но не иска да ходи на повод.Това означава ,че кучето се чуства като алфа и иска да води собственника .Всяко куче ще научи правилната „В КРАК” позиция още на първия ден стига повода да се използва правилно.Поставете повода в правилната му позиция, зад ушите на кучето и започнете да ходите.Ако кучето се опита да ви поведе просто променете посоката в която се движите.Повода ще се свие около врата му и то ше ви последва в новата посока.Много е важно да няма напрежение в повода когато главата на кучето се намира до бедрото ви. Това ще приучи кучето ,че тази позиция е безопасна и не причинява дискомфорт , чрез многото повторения.Добавете вербалната команда „В КРАК” след като кучето заеме правилната позиция до бедрото ви и я повтаряите всеки път щом главата се намира в правилната позиция. Обсъдихме как да постъпите ако кучето ви се опита да ви води , но как да постъпим ако то се опитва да стои назад или се мята като риба на сухо?Продължаваите да се движите напред и оставете повода да си свърши работата.Важно е да не спирате да се движите. Ако спрете за да проверите как е кучето , напрежението ще спадне и дискомфорта ще престане. Трябва да го приучите ,че единствения начин напрежението да спадне е да заеме правилната „ В КРАК” позиция. С много повторения тази зона ще се превърне в комфортна зона.
4. Друга позиционна команда : „СЕДНИ” Следващата команда която кучето трябва да научи е седни. С тази команда казвате на кучето да седне и да остане седнало докато не е получило друга команда. Повода прилага напрежение към долната част на гърлото докато го обучавате да седне .Сега използваме различна точка на напрежение. Дръпнете повода право нагоре с дясната си ръка ,а с лявата натиснете задника на кучето надоло докато докосне земята. Добавете „СЕДНИ” и отпуснете напрежението в повода. Напрежението в повода може да бъде пропуснато когато кучето изпълнява безприкословно командата. По-късно ще приложите корекции и стъпките които трябва да следвате за да изясните ситуацията на кучето.Повтаряйте тренировките на командата „СЕДНИ” докато кучето ви с удоволствие забива пирони в земята. Виждали ли сте някога куче да сяда на една страна? Отпуска се на една страна и застава на бедрото си . Това е често срещано явление при мързеливите кучета и трабва да бъде коригирано.може да се наложи да пристъпите напред ако кучето не се намести в правилната позиция. Борете се за правилно изпълнение на командата от сега и няма да ви се наложи да го правите когато кучето е изправено пред големи дразнители. Внимателно следете за фокуса на кучето , не правете тренировъчните сесии прекалено дълги. Дори и в този момент кога мозъка на кучето ви е като гъба, то може да се претовари и да не възприеме нови неща.
5. Продължение на „СЕДНИ” : „МЯСТО” Когато подате командата „СЕДНИ” вие сте казали на кучето да седне докато не получи нова команда. Много програми за послушание вече не използват командата „МЯСТО” , вярвайки че е остаряла и ненужна. Но , би било добре ако знаете как да подготвите тази команда ако кучето ви има проблеми с това да стои на едно място седнало. За да усилите седенето приложете леко напрежение посредством повода ,докато кучето е седнало, и подайте команда „МЯСТО” , започвайки да се движите надалеч към края на повода. Най-вероятно кучето ви ще се опита да се движи заедно с вас. Ако това се случи, спрете го с команда „НЕ” и поставете кучето на желаното място посредством „СЕДНИ” и „МЯСТО” прилагайки отново напрежение в повода.Не би трябвало да отнеме прекалено много корекции докато кучето разгадае този пъзел. Ако отказва да стои добавете команда „НЕ” с повишен тон и увеличете напрежението в повода. Тук може да се наложи да проявите повече търпение отколкото където и да е било друго обусловяване.
6. Команда която указва посоката : „БОКС” Често ще ви се налага да принуждавате кучето да влиза в различни предмети и места : самолетни кутии, сгради , автомобили ,лодки ,да преминава под ниски препядствия и през преградени зони- това са само част от примерите. Трябва да използвате тази комада за да накарате кучето да влезе в това което е пред него.винаги използвайте командата „СЕДНИ” преди да поискате от кучето да влезе. Ако дадете шанс на кучето да огледа мястото в което иска д влезе е по вероятно да изпълни командата без да дава отпор. Оглеждайки мястото кучето може да види че плашилото не се е спотаило и не го чака там. Какво трябва да направите ако кучето не иска да влезе в желаната зона? Знаете че то ще се поддаде на напрежението на повода , така че го въведете в желаното място и щом се озове там му подайте командата „БОКС”. Веднъж щом е изпълнило командата го наградете . Повтаряйте командата докато не получите желаното изпълнение. Някой кучето се борят с тази команда с голяма жар. Ако кучето ви избере това поведение , поддържайте контрола чрез повода докато не получите желания отговор. Щом кучето разбере че въпросните места не крият опасностти то ще влиза с радост там по команда. Помислете за индивидуалната си тренировъчна програма и как може да интегрирате тренировките на „БОКС” с дневния си режим.
7. Последната команда за послушание: „ДАУН” Следващата команда във вашата програма за послушание ще е „ДАУН” , която казва на кучето да заеме легнала позиция и да не мърда докато не му е зададена нова команда.Тази команда е нак-често използвана в къщи. Поради тази причина най-удобното време да се тренира „ДАУН” е вечер докато гледате телевизия. Подайте команда „СЕДНИ” и го погалете когато изпълни. Застанете срещу кучето , хванете предните му лапи и ги издърпайте напред към вас.Когато гръдния му кош докосне пода подаите и гласовата команда „ДАУН” и го погалете . Повечето кучета веднага ще станат заемайки седнала позиция.Ако това се случи коригирайте кучето с „не” и повторете предишната процедура. Обикновенно отнема около три вечери докато кучето се почуства комфортно с тази команда , но не се отчайваите ако отнеме и три седмици.
8. Съберете всичко заедно. Сега вашето куче има забележителен речник. Можете да спрете действията му с командата „НЕ” . То бързо идва при вас с командата „ЕЛА ТУК” . Ходенето е просто благодарение на „В КРАК”. И то ще седне и ще остане седнало с командата „СЕДНИ”. Влизането в кучкарника или лягането също не са проблем. Време е да комбинираме няколко от нези команди за да увеличим значително процеса на тренировките,
„ЕЛА ТУК” „В КРАК” „СЕДНИ” тренировката ще промени тези команди и ще научи кучето ви ,че вие или всеки който хване повода е алфа. Започнете тренировката като подадете команда „СЕДНИ” и повтаряте „СЕДНИ” като се отдалечавате. Когато стигнете края на повода, извикайте кучето с команда „ЕЛА ТУК”. Когато кучето ви наближи подайте команда „В КРАК” докато не заема желаната позиция. Докато кучето ви я заеме , довършете с команда „СЕДНИ” . Тази проста тренировка ще подготви сцената за всички бъдещи упражнения докато ви затвърдява на позиция алфа.
Правилното управление на повода е ключа към успеха с тази тренировка.Когато викате кучето с „ЕЛА ТУК” , Лявата ви ръка трябва да се плъзга по повода докато сте на няколко инча от примката която затяга повода . Хванете повода със стегнат захват докато кучето ви наближава и издърпайте лявата си ръка за гърба с движение с голям радиус, подавайки командата „В КРАК”. Заставайки в правилната позиция , издърпайте повода нагоре и подайте команда „СЕДНИ”. Внимавайте да отпуснете повода веднага щом кучето седне. Ако кучето ще застава от дясната страна използвайте дясната ръка за управление на повода. Тази тренировка е странна от начало , но впоследствие ще се почусвате по комфортно.
След като сте подали командата „СЕДНИ” имате опцията да вървите напред или назад, опитайте се да вървите и в двете посоки еднакъв брой пъти. Тази тренировка трябва да се изпълнява във всички посоки докато затвърдяващия процес не е приключил. Как ще разберете ,че това се е случило? Кучето ви е добре подготвено на „ЕЛАТУК”-„В КРАК”-„СЕДНИ” и когато подадете командата „ЕЛА ТУК” то ще заеме правилната позиция и ще седне без да му се подават другите две команди.Това се нарича „верижно” (chaining) , където една команда води до друга без сигнали.
„Верижното” се случва понеже във всичките ви тренировки вие сте подсилвали кондиционирания отговор чрез многократни повторения. Някой хора вярват , че когато куче освои някое умение то няма нужда до го повтаря. Повечето професионални тренъори са на мнение ,че всичките ви тренировки се затвърдяват само чрез хиляди повторения. Когато ви кажат да проведете тренировка с хиляди повторения, вие си представяте че ще ви отнеме години.Но ако се замислите колко пъти повтаряте една команда по време на тренировките , е лесно да разберете че това количество повторения ще се осъществи бързо. Но не може да го постигнете ако не работите всекидневно. След като сте направили хиляди повторения е време да направите още няколко хиляди. Както доктор Павлов ни е доказал , няма алтернатива на повторението.

Разбиране на корекцията

До този момент сме говорили много малко за корекцията която трябва да получи вашето куче при грешка.Никое куче не е перфектно и много грешки ще се случват по време на тренировките. Реално вие искате кучето да греши за да може ясно да му покажете кое е грешно и кое правилно.Важно е да имате корекционен метод който вашето куче разбира и приема. Тук има корекционна система която можете да използвате от първия ден. Същата система ще се използва през целия му живот независимо дали ще е чрез повод или електронен нашийник.

1. Подайте команда на кучето. Ако изпулни правилно го поощрете, ако не пристъпете към втора стъпка.
2. Спрете грешното действие на кучето с командата „НЕ”. ПОВТОРЕТЕ КОМАНДАТА СЛЕД КАТО СПРЕТЕ ГРЕШНАТА РЕАКЦИЯ.Ако кучето се подчини го наградете, ако не се подчини приминете към трета стъпка.
3. Спрете грешното действие на кучето с команда „НЕ” и приложете физическо натоварване чрез повода/ел. нашийник докато получите правилен отговор. Веднага отпуснете напрежението щом кучето се подчини , повторете командата и го похвалете.

Ако сте постоянни в корекционния процес, вербалната команда „НЕ” ще стане много по силна. Кучето ви ще се научи ,че ако не следва водачеството ви след командата „НЕ” ще последва физическо напрежение. А на него не му е приятно да го коригират , не повече отколкото на вас. Корекцията ще стане част от живота му и то ще я приеме стига да я подавате в комфортен и систематизиран вид. Това означава ,че трябва да бъдете последователни и не можете да наранявате кучето посредством ритане, удряне , свръхстимулация (ел. нашийник) когато се ядосате.
Веднъж щом кучето е научило „ЕЛА ТУК”- „В КРАК” –„СЕДНИ” тренировката разбира системата за корекции описана по горе, всеки които хване повода ще се превърне автоматично в алфа. Всички членове в семейството трябва да се редуват да правят тренировки с кучето (след като кучето е усвоило материала) . Това прави света в очите на кучето много по ясен. То ще заеме бета позиция спрямо всички членове на семейството и това няма да му пречи ни най-малко.

Представяне на нови тренировъчни препятствия

Повечето хора ограничават тренировките си само в определени места, но това научава кучето на грешна концепция: Послушанието е нужно само там. По тази причина трябва да използвате всички места на който ще ходи кучето за тренировки. Предния двор , гаража, хола , задния двор ,кухнята , спалнята , полето , магазина , парка , и много други трябва да се използват като тренировъчни места. Щом способността на кучето да се подчинява нарастне , ще се провеждат и тренировки далеч от дома.
Тренировъчния процес трябва да се провежда и през произволно време през деня. Ако имате способността да сте с кучето си никога не изпускайте възмножността да тренирате. Помислете за възможностите който имате около дневния си режим за да включите кучешките тренировки в него. Използвайте това време за да упражните послушание и да разширите мирогледа на кучето.
Водейки кучето на нови места , вие го изправяте пред нов тип дразнители. Тези придизвикателства са последното препятствие, пред концентрирания отоговор. Вие започнахте с обучителния процес, където обяснихте на кучето какво действие се изискат при определена команда. Когато кучето ви показа че е научило тези команда вие ги затвърдихте чрез множество повторения. Сега е времето да се провери доколко са затвърдени всъщност тези команди. Това се прави чрез подставянето пред нови дразнители . Всяко куче има едно или две неща на който не може да устои. Ако можете да установите кой са те и успешно да провеждате тренировки в тяхно присъствие , сте си свършили работата. Някои от нещата които можете да използвате като дразнители са : хора, кучета , котки , птици, деца , превозни средсва , вестници, колела възможностите са безкраени.
При първоначален контакт тези дразнители ще бъдат неустоими. Как да обясните на кучето че то трябва да стои фокусирано и под контрол през цялото време? Вие ще направите това като разбиете процеса , облекчавайки го, на следните етапи. Намерете обект който силно влияе на кучето и го поведете с повода близо до обекта. Поставете го да седне близо до дразнителя и се оддръпнете докато стигнете края на повода. Ако кучето ви се опита да тръгне към дразнителя подайте коамда „НЕ” и”ЕЛА ТУК” и използвайте повода ако е необходимо.Когато кучето се доближи към вас приключете с тренировката чрез „В КРАК” – „СЕДНИ” и погалване по рамото. Постепенно се приближавайте все по-близо до дразнителя докато кучето почти се докосва до примамката. Не очаквайте кучето ви да се справи още на първата сесия. Бъдете търпеливи и му позволете да го приеме когато е готово. Ако сте си написали домашното и сте се подготвили чрез правилни тренировки , няма да отнеме много време.
Командата „НЕ” сега има още по голяма сила. Кучето е научило, че, когато кажете „НЕ” то повече не може да преследва обекта. А идването при вас осигурява сигурност и похвала. Сигурната зона която сте научили по време на командата „В КРАК” сега е станала още по комфортна.
Досега всички тренировки са били само с повод. Как да накараме кучето да бъде също толкова послушни и без повод? Послушанието без повод не може да се осъществи докато всички тренировки не са на 100% отработени с повод. Когато това се случи пуснете повода и започнете тренировки докато кучето го влачи. Ако е нужно можете бързо да хванете повода и да възстановите контрола. Тук ,много хора избързват напред прекалено рано. Според тях щом кучето изпълнява 100% на повод то би трябвало да е така и без повода. Кучето гледа на повода като контрол и без него то е свободно. Затова оставете кучето да влачи повода за седмица две докато отново стане безпогрешно.
Следващата стъпка е да махнете повода от кучето и да го хванете в ръка. Вече не е на кучето ,но то все още го вижда. Отделете колкото време е нужно за отрепетиране на командите , докато кучето отново стане безпогрешно. Какво значение има ако отнеме още месец? Никога не забравяйте ,че е важно да продължите само когато кучето е готово.
Последната стъпка преди да започнете да използвате електронния нашийник е да поставите повода в задния си джоб. Сега кучето не го вижда , което значи ,че ще се оповавате само на вербалните корекции и наградите. Кучето ви е способно да се изправи срещу големи разсейвания докато е под ваш контрол. Кучето ви сега е примерен гражданин и е удоволствие да се живее с него.

Край на първа част.