Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Обучение на ловното куче » Електронният нашийник - помощник при обучението 2ра част

Електронният нашийник - помощник при обучението 2ра част

vater Публикувана от vater | 17.08.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Приложение на електронния нашийник

Използването на електронни нашийници е изминало дълъг път. Обурудването е подобрено също както и многото програми на разположение за тренировки. Някой хора не вярват че ел. нашийниците са достатъчно надежни и затова не трябва да се използват , но всичко зависи от оператора , а не от продукта. Много рядко се случва куче да не приеме повода и да не работи щастливо докато е с него, но можете да промените отношението на кучето ако не го използвате правилно. С ел. нашииниците е същото. Можете да нанесете невероятно количество вреда на кучето ако не знаете какво правите или ако не контролирате емоциите си. Тази програма ще ви покаже какво да правите , но ако постоянно контролирате действията си. Затова обещайте на себе си и на кучето ,че винаги ще се фокусирани и под контрол когато тренирате.
В началото ел. нашийниците бяха обикновенни метални кутии с копче за включване и изключване , без опцията да настройвате нивата на стимулацията. И често те бяха ненадежни. Sportdog Brand прдуктите са пример колко напреднали са електронните нашийници.

Правилният начин да се започне

Кучето ви трябва да започне да носи ел. нашийника веднага щом може да поддържа тежеста му. Нашийника трябва да се носи от този момент нататък по време на всички тренировки. Първоначално трябва да прикачите нашийника и да се позабавлявате , например да апортирате някоя пръчка или топка. Продължете докато опашката на кученцето се върти неконтролируемо. Скоро кучето ще прави салта щом види ел нашийника и ще си мисли „ето идва веселбата”. Това е страхотно първо впечатление. Това е много важна стъпка в подготовка за употреба на ел. нашийника.
Не бива да натискате никое от копчетата пред кучето да е 100% готово в подготовката по послушание. Когато трябва да направите корекци не искате кучето да се чуди какво се иска от него. Кучето ви трябва да показва майсторски умения дори и пред дразнители. Ако сте си свършили работата , кучето ще има ясното разбиране какво се иска от него и ще може да понесе напрежението. Преди напрежението беше повода. Сега напрежението ще идва от ел. нашийник – моментна стимулация „ ник”. Кучето вече знае как да рейгира изправено пред напрежение; вие просто сменяте типа напрежение. Преди напрежението от повода беше върху врата на кучето и сега също е така. Ел. нашийника ще стане като безкрайно дълъг повод. „Ник” от нашийника ще стане като подръпване от повода. Това звучи много просто ,нали? Дръжте го по този начин и ще бъде просто и за кучето.
Винаги помнете: няма да научите кучето на нищо ново с ел. нашийника. Вие просто прибавяте ел. напрежение към умение което вече кучето е усвоило.

Избиране на правилното стимулационно ниво

Най-трудното нещо при използването на ел. нашийник е намирането на подходящото стимулационно ниво и придържането към него. Някой хора са на мнение ,че трябва да се използва продължителна стимулация докато кучето не се подчини. Други ,че трябва да се използва ниски нива на стимулация. И двете програми работят и могат да създадът куче което работи , но и двата метода могат да доведат до проблеми на начинаещия тренъор.
Вашата крайна цел е да държите кучето под контрол , докато получава стимулация и най-важното и разбира защо се случва корекцията. Ако кучето ви подскача или лае , то не е под пълен контрол. Ако кучето реагира по който и да е от двата начина , спрете. Или вие напредвате прекалено бързо или нивата на стимулация са прекалено високи.
Вие трябва да търсите подходящите стимулационни нива , започвайки от наи ниските докато видите механизма за приемане (преглъщане, навеждане на главата ...). когато кучето ви е на повод го извикайте при вас. След няколко успешни „ела тук” повторения, приложете напрежение от повода и ел. нашийник еднивременно. Оглеждайте се за преглъщащия сигнал. Продължете докато кучето каже „ Приемам” за едно от стимулационните нива. Когато видите кучето да преглътне или да си наведе главата , вие сте намерили подходящото ниво , което ще е най-често използваното от вас.

Трениране на команди със ел. нашийника

Никога не коригираики куче с ел. нашийника преди да го подготвите да приеме и разбере нашийника. Това ще отнеме време , но без този процес кучето ще бъде озадачено за причината на дискомфорта във врата му. Лесно е да се провалят няколко месеца добри тренировки чрез прекалено силна стимулация когато тя не е нужна. Нито една корекция не бива да се случва преди подготвителния процес да е завършил. Приобщаването към нашийника може да се разгледа като един вид тренировка. Футболния ви тренъор не ви е пускал направо на игрището без да предварителна подготовка ,ние не искаме да пускаме кучето навън без да е разбрало как спокойно да приема електронна корекция.

1. „ЕЛА ТУК” – Бягането , може да се окаже голям проблем при обучението с ел. нашийник , ако кучето е извън контрол. Затова продължавайте да използвате повода докато подготвителния процес не е завършил. Апортирайте няколко предмета и проведете няколко тренировки по послушание в тренировъчните зони. Следете за мятането на опашката, сигнал за добро настроение. Тогава задайте командата „ела тук” и подайте моментна стимулация с подходящото ниво и веднага повторете командата „ЕЛА ТУК”. Поощрете кучето с погалване и вербална похвала. Повторете „ЕЛА ТУК” – моментна стимулация -„ЕЛА ТУК” от три до пет пъти на различни места през първия ден , като се стремите да не подавате стимулация на едно и също място.кучето ви ще получи не повече от 5 стимулации по време на първите сесии. Ако нещата се развиват добре може да стигнете до пет стимулации. Но ако кучето е нервно, спрете на три. Продължете тренировките без стимулации за още малко време. Погрижете се похвали да последват правилните изпълнения. Завършете с няколко забавни апортирания на местата където кучето е получило моментни стимулации , за да му покажете че мястото няма нищо общо с това ,че кучето е било коригирано. Обръщайте голямо внимание на отношението и настроението на кучето по време на тренировките. Ако има проблеми използвайте по малко ел. стимулации и повече награди. Не се притеснявайте да пропуснете ден ако кучето е показало продължителни признаци на стрес. Ако сте внимателно това едва ли ще се случи , но бъдете подготвени за всеки случаи.
2. „СЕДНИ”- След това е време да подготвите кучето да сяда и прима ел. стимулация докато е под контрол. Започнете с бърза тренировка по послушание и след това подайте команда „СЕДНИ”. Докато кучето е седнало подайте моментна стимулация и веднага повторете командата „СЕДНИ”. Ако то стане или се опита да отиде някаде го върнете на правилното място със повода. Наградете го вербално и физически. Както по-рано повторете процедурата от три до пет пъти и сменяите мястото за да не направи кучето асоциация с мястото и стимулацията. Използвайте позитивна награда слевд всяка стимулация.
3. „МЯСТО”- Когато кучето комфортно приема ел. стимулация докато е седнало можете да преминете към командата „МЯСТО”. След като кучето е седнало подайте команда „МЯСТО” подайте моментна стимулация и повторете командата „МЯСТО”. Наблюдавайте за приемащия отговор и не продължавайте, докато не го получите. Извикайте кучето при вас и повторете процеса няколко пъти без ел. стимулация. Повторете „МЯСТО-стимулация-„МЯСТО” няколко пъти на различни места докато вашето куче стане въплащение на перфектността.
4. „В КРАК”- Кучето се е научило да заема позиция „В КРАК” по рано в програмата и прехвърлянето на тази промграма към ел. корекция е просто. Разходете кучето като сменяте посоките. Докато повода се затяга подайте команда „В КРАК” , моментна стимулация и повторете командата отново. Много е важно да подадете стимулацията когато повода е опънат а не когато кучето идва към вас. Поощрете с вербална и физическа награда докато видите ,че кучето я е приело. Повторете няколко пъти на различни места докато видите ,че кучето се чуства комфортно. Кучето ви сега е подготвено да приема ел. нашийник докато идва при вас, сяда или застава „в крак” по команда. Време е да смесите командите в „ела тук”-„вкрак”-„седни”. Използваите моментната стимулация в различни времена когато кучето го позволява и както преди сменяйте местата кадето то я получава. Можете да увеличите броя на стимулациите докато наблюдавате настроението на кучето.
5. „ДАУН”- Ако сте се подготвили правилно досега кучеото разбира и изпълнява безприкословно командата „даун”. Сега можете лесно да прибавите ел. нашииник по същия начин както преди. Поставете кучето в легнала поза с команда. Повторете „даун”, подайте моментана стимулация и отново подайте комадата „даун”. Наблюдаваите за разбиращата реакция от страната на кучето. Поощрете вербално и физически. Както преди и това упражнение трябва да се отработи с много повторения.

Ами продължителната стимулация?

Досега не сте използвали нищо друго освен моментната стимулация на ел. нашийника. Вероятно е понякога да се налга да ползвате продължителна стимулация защото инстинктите на кучето са надделели въпреки най-добрите ви усилия. Това най-често се случва когато кучето иска да гони нещо, но вие желаете то да остане на мястото си и под контрол. Ако кучето подгони съседската котка или се затича към улицата трябва да можете бързо да се намесите. Силно „не”- „ела тук” или „не”-моментна стимулация-„ела тук” може да се окаже недостатъчно. В този случай, „не” последвало от продължителна стимулация докато кучето не се обърне към вас и тогава да подадете комада „ела тук”, ще свърши работа. Сега използвате директо напрежение от нашийника за да накарате кучето да свърши нещо , докато преди просто подсилвахте команди посредством моментни стимулации. В пъроначалните използвания на директно напрежение е много важно кучето да е на дълъг повод за да се избегне бягането. Инстинктите на кучето му казват да се махне от мястото кадето получава напрежение и посоката, която то избира може да далеч от вас. Ако сте с повод можете да му покажете че идвайки при вас напрежението изчезва.
Може да има моменти когато кучето ви има лош ден и абсолютно отказва да изпълнява командите ви..Повода трябва да е първия ви избор за коригиране на положението. Ако неподчинението продължава , можете да приложите продължителни стимулации докато получите подчинение. Можете да използвате този метод за всички команди. Подайте команда , приложете продължително стимулиране докато кучето изпулни комадата и я повторете отново. Погрижете се да похвалите кучето за изпълнението дори и да не ви е до това. Нивата на стимулация може да се наложи да се променят когато използвате продължителна стимулация. Кучето може да се нуждае от по-ниско ниво при продължителна стимулация , но ако е изправено пред силен дразнител може да се наложи да увеличите напрежението с няколко нива. Трябва да сте много фокусирани върху кучето когато използвате продължителна стимулация. Това е лесен начин да пречупите кучето , вие не искате това. Запомнете винаги да използвате минималното напрежение за да получите оптималния отговор.

Справяне с избягването

По-рано обсъдихме един от върможните отговори, който кучето може да избере за да се спаси при опит да избегне контрола наложен от вас. Бягането от ел. напрежение е често срещано при кучета който не са правилно подготвени за ел. нашийник или, при които се използват прекалено високи нива на стимулация. И в двата случая кучето вече не се опитва да работи с вас. То се е концентрирало върху това да избяга от жегата , вместо върху това какво искате вие. Ако това се случи спрете каквото правите и преоценете каде се намирате вие и кучето в програмата. Повечето бягащи кучето ще проявят това държание рано през тренировките си, докато са още малки кученца. Постоянството и бавното бързане са най-сигурният начин да избегнете това поведение .
Въпреки всичко, кучето може да избере тази опция, независимо колко добре сте го подготвили и за съжаление то трябва да се (извади на открито). Това упражнение включва голямо електронно и психическо напрежение и изисква използването на повод за да контролирате ситуация постоянно. Бягащото куче ще се опита да отиде на сигурно място, убежище, където да избяга от напрежението. Това може да се окаже кола, камион , кучкарник ,гора езеро , съседската къща или друго. Идеята е кучето да изпита по голямо напрежение на мястото кадето иска да отиде отколкото на мястото на което се намира, кучето ще ви покаже къде иска да се скрие ,затова го оставете да отиде там. Когато то се настани удобно там прикачете повода и го повикайте извън комфортната зона с „ела тук”. Подръпване с повода може да се наложи ако кучето реши да се съпротивлява. Погалете го за да му покажете, че да идва при вас е по-добре отколкото да бяга. Позволете му да отиде в комфортната си зона като този път го повикате с „ела тук”-моментна стимулация-„ела тук”. Повторете упражнението няколко пъти, като сменяте ел. напрежение с напрежение от повода, докато кучето спокойно излиза от убежището си.
Дано не ви се налга да въобще да минавате през това. Но ,бъдете готови ако кучето избере тази опция. След като научи процеса (излизане на открито) от всяко място ще става все по лесно. Ако кучето продължава да бяга имате проблем с тренировките и тои трябва да бъде преоценен от някой с много опит. Дали това ще е опитен аматъор или професионален тренъор, важното е да потърсите помощ. Удивително е какво виждат втори чифт очи докато вие сте се концентрирали някаде другаде.
Най-вероятно ще откриете че кучето с нуждае от по-високи нива на стимулация понякога. Ако дразнителя пред кучето е прекалено голям , то най-вероятно ще се наложи да увеличите нивата. Това е много често срещано когато сменяте трнировъчните места. Кучето може да е било пример за съвършенство в двора , но да не изпълнява отвън.
Често срещано е кучето да се пригажда към нивата на стимулация. Ако ниво трето е достатъчно във двора то не би ме учудило ако 4-то или 5-то ниво са нужно за да спрат преследване на дивеч навън. Това е една от причините да има различни нива на предавателя. Не позволявайте нивото на стимулация да се бетонира. Вместо това обърнете внимание колко мотивирано е кучето със всеки дразнител и най-важното как реагира на нивото на стимулация.
Този материял е обърквал много хора в миналото защото са се опитвали да се движат прекалено бързо или са пропускали определени стъпки. Нищо от това, което сте научили сега не е трудно или чуждо на запознат тренъор. Също така е лесно за кучето да разбере и да приеме всичко това ако се движите с приемливо темпо. Така, че не бързайте и се позабавлявайте по време на пътешествието. Дръжте опашката на кучето винаги подвижна с много награди. Ще откриете, че вълнението което кучето изпитва щом види нашийника е заразно. Ако използвате награди, когато кучето се е справило добре, тогва вие и кучето ще тренирате с ел. нашийник с удоволствие.

Дръжте ел. нашийник винаги на кучето

По някое време ще си помислите че кучето няма нужда от ел. нашийник понеже е безгрешно. Поздравления за добре свършената работа. Но винаги трябва да носите нашийника, когато се намирате в среди в които има силни дразнители. Трябва да мислите за нашийника като за застрахователната си полица при проблеми.

Приятни тренировки !!!

Източник и за повече подробности: ТУК