Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » ДЛС "Паламара" разселва 30 благородни елени в други стопанства в страната

ДЛС "Паламара" разселва 30 благородни елени в други стопанства в страната

vater Публикувана от vater | 05.02.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ДЛС "Паламара" разселва около 30 благородни елени в други стопанства в страната

За втора поредна година в Държавното ловно стопанство /ДЛС/ "Паламара" се извършва улов на жив дивеч за разселване в други стопанства, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие /СИДП/.

В началото на миналата година 23 благородни елени и кошути, отгледани в "Паламара", са разселени в три стопанства в страната. "Директори на различни стопанства, които знаят колко ценни елени, с добри трофейни качества има при нас, ни потърсиха и направиха заявки още през есента. Тази година отново имаме заявки за близо 30 животни, като високата численост на популацията позволява да се извършва такъв улов", отбелязва директорът на ДЛС "Паламара" инж. Севен Башлъ, цитиран от пресцентъра на предприятието.

Според него улавянето и разселването на дивеч е ловностопанско мероприятие, което в последните десетилетия беше изгубило своята популярност, но е наложително да се проведе в немалка част от ловностопанските райони, за да се възстанови числеността на благородния елен в страната.

ДЛС "Паламара" може да достави животни с много добри качества на всички останали стопанства. Чрез предоставянето на такива индивиди на други поделения, освен увеличаване на числеността, се постига и подобряване на генофонда на местните популации, уточнява Башлъ.

В териториалното поделение има създадени условия за осъществяване на такъв улов и директорът на стопанството предпочита част от планираното ползване да става по този начин.

БТА

Четете още:

Оптимална възраст за реализиране на трофейният отстрел на благороден елен у нас (снимки+видео)

Губим или печелим от ранния отстрел на зрели благородни елени (снимки+видео)

Инж. Иван Недков: Рогата на елените разказват истории (видео)

Къде се губят елените на България? (снимки+видео)

Изложба - преглед на паднали рога в ДЛС "Воден - Ири Хисар" (снимки+видео)

Снимка: www.in-focus.eu