Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Дива коза

admin Публикувана от admin | 22.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

дива коза

Принадлежи към семейство "Кухороги". Мъжките наричаме козли, а малките - козлета.


Дивата коза има набито тяло сдължина 120 - 130 сми тегло на мъжките до 40 - 45 кг. , а женските 30 - 35 см. И двата пола имат рога, кукувидно завити назад и надолу, които израстват през целия жовит на животното. Окраската на дивата коза е тъмно сива до черна през зимата и кафеникаво - сива през лятото.

Козата обитава високите планини на Южна Европа, като най-многочислена е в Алпите и Кърпатите. У нас се среща в Рила, Пирин, Родопите и Стара планина. Обитава непрестъпни скални зъбери, където е разпозната като единствен едър бозайник у нас. Тя слиза до 800 - 850 м. надморска височина.

Сватбува през ноември - декември. Ражда май - юни по едно, рядко две козлета. Има силно изразено стадно чувство. След четвъртата година козите се движат самостоятелно.

В хранителния й спектър освен растителни видове участват и млади леторасли, пъпки на различни дървесни видове, листа и стъбла на боровинка и капина, мъхове, лишеи.

Естествени неприятели на дивата коза са вълкът и скитащите кучета, а малките колзета могат да станат жертва и на други хищници.

У нас дивата коза е ловен вид, като мъжкият се ловува от 1 септември од 30 април, а женската от 1 септември до 31 януари. Поради ниските си запаси видът се нуждае от защита.

Следи: Стъпката е характерна - двете копита стоят раздалечени. Дължината на стъпката е около 6 см. , като при бягане се отпечатват и задните копита.