Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Хищници » Дива котка

Дива котка

admin Публикувана от admin | 22.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Дива котка

Средно голям бозайник с дължина около 60-80 см.и опашка 30-35 см. Теглото й достига до 7 кг. Окраската е сива с множество тъмни препаски. По украска прилича на домашна котка, като се отличава с по-дебелата и рунтава опашка.

У нас дивата котка е разпространена повсемесно. Тя е предимно горски обитател, който се среща във всички видове гори. Често се придържа към населени места, където намира по-лесно храна.

Брачният период на дивата котка е февруари-март. След 60 дневна бременност ражда обикновено 2-4 малки, за които се грижи майката. Още през есента те заживяват самостоятелно.

Котката живее поединично. В хранителния й спектър най-силно са застъпени гризачите и птиците. Тя е силен хищнит и лесно може да се справи с птици и бозайници до големина на сърна. Естествени неприятели на котката са вълкът и чакалът.

Разрешена е за ловуване от 1 октомври до 28 февруари, а във ферми за дребен дивеч - целогодишно.

Стъпка: закръглена без отпечатък на ноктите, с дължина около 4 см. И широчина около 3 см.