Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » НЛРС-СЛРБ » Декларация на ръководството на НЛРС-СЛРБ

Декларация на ръководството на НЛРС-СЛРБ

vater Публикувана от vater | 10.04.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Декларация на ръководството на НЛРС-СЛРБ

Декларация от ръководството на Националното ловно-рибарско движение "Съюз на ловците и риболовците в България"

Относно: издадената заповед РД 49-127 и РД 49-128 от 1.04.2013 г. на министъра на земеделието и храните, касаеща намаляване района на дейност на Държавно горско стопанство - Самоков, Държавно горско стопанство - Радомир, Държавно горско стопанство - София и Държавно горско стопанство - Ихтиман.

Цитираната по-горе заповед, с която се разпорежда намаляването на района на дейност на териториално поделение ДГС-Самоков, ДГС-Радомир, ДГС-София и ДГС-Ихтиман с цел увеличаване района на дейност на ДЛС-Витошко и ДЛС-Искъра, непосредствено засяга интересите и на българските ловци от съответните ловно-рибарски дружини в състава на ловно-рибарските сдружения в Самоков, Радомир, София-юг и Ихтиман,

Този административен акт беше "прекаран" по един абсолютно недемократичен подход. Не бяха взети становищата на местната общинска администрация и ловните сдружения, които също са заинтересовани страни. Всичко това предизвика силни протести и породи сериозен обществен конфликт. Очевидно бюрократичният подход все още е водещ в стила на работа на горската администрация, която не си е взела нужните поуки от случващото се в страната през последните няколко месеца.

Във въпросната заповед прозират лични амбиции и частни интереси. Ако бе влязла в сила, нейното действие щеше да промени в дългосрочен план възможностите на местните ловци да ловуват в традиционните им територии. През последните години се нагледахме как по един безцеремонен начин, със заобикаляне на закона - за съжаление това продължава и сега - се посяга върху ловни територии, които се отнемат и се предоставят на сдружения, приближени на властта. Писна ни вече! Спрете това безобразие!

Ръководството на НЛРС-СЛРБ изцяло застава зад исканията и подкрепя протеста на ловците от ловно-рибарските сдружения в Самоков, Радомир, София-юг и Ихтиман за отстояване на техните изконни права и запазване на правото им на лов върху досегашните територии. Въпреки че заповедта вече е отменена, искаме да предупредим управляващите, че търпението е изчерпано и ще се противопоставим на всеки опит и натиск върху ловните структури, насочен към ограничаване на ловната територия и лова.

Иван Петков
председател на УС на НЛРС-СЛРБ