Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Да спасим дивеча, той има нужда от нас в дълбокия сняг!

Да спасим дивеча, той има нужда от нас в дълбокия сняг!

vater Публикувана от vater | 06.01.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Да спасим дивеча, той има нужда от нас в дълбокия сняг!

Ловен портал БГ ЛОВ, призовава всички български ловци, ловни дружини и сдружения да предприемат навременни и адекватни действия с цел опазването на местния дребен и едър дивеч в страната.

Предвид натрупалата се снежна покривка, е необходимо да се положат усилия за подхранване на дивеча и осигуряване на безснежни места, особено за дребния дивеч.

Колеги, организирайте се по места, излезте и подхранете дивеча, той има нужда от вас сега в тези тежки зимни дни!!!

Сега е момента да помогнем на дивеча!!!

Васил Терзийски
Собственик на www.bglov.com

НЛРС-СЛРБ също призова българските ловци да подпомогнат дивеча в тежките зимни дни:

Натрупалият сняг и отрицателните температури правят живота на чифтокопитния и дребния дивеч същински ад. От снощи в цялата страна има дебела снежна покривка, която затруднява придвижването на дивеча и прави много-трудно намирането на естествена храна. Затова е от изключителна важност да се вземат спешни и навременни мерки, които ще минимизират загубите в този труден период.

Особено внимание трябва да се обърне в ловностопанските райони, където се стопанисва благороден елен, лопатар и сърна. Важно е да се знае, че поради невъзможността тези видове да намират естествена храна при тези условия, е необходимо да се подхрани с по-голямо количество фураж, което да задоволи напълно нуждите им. Дневните минимални дажби за подхранване разписани в Приложение №1 на ППЗЛОД не са достатъчни при сегашната обстановка в страната.

За подхранване могат да се използват следните фуражи:

Kонцентриран фураж – овес, царевица, жито, ечемик, сусамено или слънчогледово кюспе и др. Най-добре е да се направи микс от тези фуражи, с който да се заредят почистените и сухи хранилки;
Груб фураж – доброкачествено сено, люцерна, листник, фий, фуражен грах и др. Трябва да се има в предвид, че сърната е изключително придирчива, тя предпочита люцерната пред сеното и ако във фуража има плесени, зареждането на хранилките с него е абсолютно безпредметно.

Необходимо е при поставянето на фуража, същият да бъде предпазен от влага за да бъде използван няколко дни от дивеча.

Важно е да подпомогнем и дребния дивеч, в това число и разселения (фазан, яребица, кеклик, полудива патица и заек). Местата където се подхранва трябва да бъдат подбрани в близост до храстова растителност, която служи за укритие от пернатите и космати хищници, за завет от студените ветрове и снеговалежите. Предварително трябва да се почистят от сняг и чак тогава да се изсипе зърното. Подходящ зърнен фураж е царевицата (за заека на кочан, за яребицата и кеклика натрошени зърна), жито, овес, сорго, грах, ечемик и бакла, ориз, просо, а най-добре е микс от гореизброените фуражи. Подхранването на зайците е ефективно, когато се използват снопчета сено, завързани на колчета на височина 50-60 см от терена, поставени на подходящи сухи места. Също така за заека е добре на подходящи места в периферията на гората да се поставят т. нар. солени колчета. Правят се по следния начин: колче с дължина 60-80 см се забива в земята и в горния му край се заковава консервена кутия с решетъчно дъно, в която се поставя солта.

Уважаеми колеги-ловци, наш дълг е да помогнем на дивите животни обитаващи ловностопанските райони, които стопанисваме.

НЛРС-СЛРБ