Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Чешката ловна асоциация: Създаване на коридори в земеделските земи в Чехия

Чешката ловна асоциация: Създаване на коридори в земеделските земи в Чехия

vater Публикувана от vater | 05.12.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Чешката ловна асоциация: Създаване на коридори в земеделските земи в Чехия

Между 2009 и 2013 г. Чешката ловна асоциация съвместно с Менделския университет в Бърно и д-р Петър Марада проведе няколко коридорни проекта на земеделска земя в област Ходонин (Чехия).

Тези проекти имат многобройни цели:

- увеличаване на местното биологично разнообразие,
- улесняване на миграцията на животните,
- създаване на анти-ерозионна функция и подобряване на задържането на водата и повишаване на естетическата стойност на пейзажа.

Първият проект, наречен "Коридорът на местообитанията в Света Троица", е разположен в община Шардице. Той се състои от 15 метра широк коридор от страната на селскостопанска алея на някогашната обработваема земя. Този коридор се състои от дървета, храсти и ливади. Дърветата се засаждат в средата на коридора на два реда, придружени от двете страни от два реда храсти. Пасищата се простират в цялата зона на коридора. Управлението, само чрез опетняване и подрязване, включва защита на плевелите три пъти годишно.

Вторият проект "Nenkovice thalweg - озеленяване" се намира на по-малко от 10 км от първия. Тази инициатива се състои в 25-метров широк коридор (трева, засадена с местни дървесни видове) и в тревна селскостопанска алея с булевард от дървета.
Няколко стъпки бяха спазени, за да успеят в тази втора част на проекта:
Преди всичко, районът е бил почистен и плевелите са отстранени. След това билков слой е бил засаден с адаптирани видове от всяка страна на района в зависимост от излагането на слънце. По-късно, посадъчен материал от голи корени се засажда на няколко линии, заедно с три реда храсти и дървета. Тревните ивици са поставени наоколо, за да могат машините за косене да косят твърде близо през първите години след засаждането.

Контакти:
Daniel Švrčula, Specialist officer of the Czech Hunting Association: daniel.svrcula@cmmj.cz
Dr. Petr Marada, project investigator: p.marada@quick.cz

Изпратено от FACE на БГ ЛОВ
Превод БГ ЛОВ