Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Брезнишкото ловно дружество е против индивидуалния лов на дива свиня

Брезнишкото ловно дружество е против индивидуалния лов на дива свиня

vater Публикувана от vater | 03.08.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Брезнишкото ловно дружество е против индивидуалния лов на дива свиня

Ловно-рибарско дружество „Сокол“ – Брезник е предприело мерки по превенция срещу възникването и разпространението на африканска чума по свинете. Това каза пред репортер на Zapadno.com председателят на ловното-рибарското дружество доктор Валери Величков.

Нашето сдружение не разрешава лов на дива свиня под никаква форма. Излезе разпореждане на министъра, че няма да има групов лов на дивя свиня, но понеже препоръчват някакъв индивидуален лов – ние сме категорично против.“, каза доктор Валери Величков. Той посочи, че стимулирането на бракониерските прояви е основна причина за отказа ловците в Брезнишко да ловуват дива свиня индивидуално. „Провели сме инструктаж по отношение на боравенето с оръжие по препоръка на служба КОС на МВР. Всички, които са отговорни лица са се разписали са информирани.“, добави още председателят на ловно-рибарско дружество „Сокол“ – Брезник.

В средата на миналата седмица министърът на земеделието, храните и горите забрани със заповед груповия лов на дива свиня през летните месеци извън досега определения срок, включително и в сряда. Той издаде заповедта на основание предложение от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Направените изменения в Закона за лова и опазване на дивеча не са съобразени и с хуманното отношение към видовете дивеч, обитаващи горските територии. Приплодите на дивите животни от тази пролет няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета. Започва размножителния период на сърната, а през септември предстои и този на благородния елен. В тази връзка съществува опасност груповият лов на дива свиня да доведе до сериозни загуби на основните ловни видове, компрометиране на вече договорени трофейни ловни излети за благороден елен от страна на чуждестранни ловци и сериозни финансови щети, гласеше заповедта. Като мярка за редуциране на популацията от дива свиня заради опасността от възникване и разпространение на африканска чума по свинете се препоръчва засилване на подборния лов от място.

Източник: Zapadno.com

Четете още: УКАЗАНИЯ за необходимите мерки, които трябва да се предприемат от страна на ловците по време на лов на дива свиня

Повече за Африканската чума по свинете може да прочетете тук: БОЛЕСТИ ПО ДИВЕЧА