Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Клуб БТГ - ТП » БЪЛГАРСКО ТРИЦВЕТНО ГОНЧЕ - ТРИЦВЕТЕН ПАЛАШ

БЪЛГАРСКО ТРИЦВЕТНО ГОНЧЕ - ТРИЦВЕТЕН ПАЛАШ

admin Публикувана от admin | 18.08.2009
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

.................изчезващият рицар................

Развъждано е у нас от незапомнени времена, назад в историята си няма ясни доказателства сочещи произхода на трицветното гонче по нашите земи. Имайки предвид твърденията на различни учени, най вероятно и гончетата на балканите водят началото си от кучетата на народите дошли от Азия. Едва в по близък план назад в миналoто започваме да наблюдаваме описания и първи снимки на трицветни палаши. Една от известните историй описващи трицветното гонче е от руско-турската освободителна война когато след обсадата над Плевен е пленен Осман паша заедно със свитата му, която носела със себе си ловни соколи, лодугорски и трицветни гончета. Първите снимки с изображения на трицветни палаши се появяват около 1900г. на различни чествания на ловното движение. Първите систематизирани изследвания и описания върху породата, а и на другите български гончета са направени от д-р Т. Гайтанджиев, той е и човекът изготвил първият стандарт на породата. Представянето на породата пред света става на световното ловно изложение ЕКСПО'81 в Пловдив на което България се представя блестящо.

В изграждането на работните качества в значителна степен са изиграли турците по онова време, като са използвали палаша предимно за лов на зайци, след освобождението българите са го използвали и за лов на диво прасе. Като разпространение трицветното гонче е намирало широко приложение в цялата страна, поради своите ловни качества. Селекционирано е за лов на космат дивеч то е средно едро късокосместо гонче с клепнали уши. Има силно обоняние и е упорит при търсене, откриване и преследване на дивеча с лай. Притежава голяма енергия, издръжливост и устойчивост към неблагоприятните климатични и теренни условия. Използва се за лов в планинските, полупланинските, силно пресечени и обрасли терени. В миналото е било широко разпространено в страната, в днешни дни популацията на трицветното гонче е силно намаляла поради неправилната развъдна дейност и изисква спешни мерки.


За да запази това наше национално богатство са се заели група съмишленици, основавайки "Клуб Българско Трицветно Гонче-Трицветен Палаш"

Автор: Илиян Ангелушев

БГ ЛОВ