Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » БАБХ няма пари за борба с болестта Африканска чума по свинете

БАБХ няма пари за борба с болестта Африканска чума по свинете

vater Публикувана от vater | 06.07.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

БАБХ няма пари за борба с болестта Африканска чума по свинете

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) няма пари за борба с болестта Африканска чума по свинете. Това е заявил днес пред представители на браншовите свиневъдни асоциации директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев. Макар през декември 2018 г. кабинетът да одобри преразпределение на отпуснатите допълнителни разходи по бюджета на агроминистерството, с които да се обезпечат неотложни мерки за предотвратяване на заболяването, средствата не са стигнали до Агенцията по храните.

Според думите на д-р Илиев пред браншовиците, първоначално поисканата сума за 2018 г. е била 9 милиона лева. По настояване на министър Владислав Горанов парите са били редуцирани наполовина. Миналото лято Министерският съвет отпусна 4,5 млн. лева за борба с болестта. За 2019 г., въпреки че половината от годината измина, до момента одобрен бюджет няма. Това е и една от причините агенцията да не е в състояние да плаща на ловците за взетите проби от болни и мъртви диви прасета.

Проблемът с популацията на дивите свине, основни преносители на заболяването, е от години, но държавата не прави нищо за ограничаването й. На една от срещите за справяне с болестта кметът на Тутракан Димитър Стефанов каза, че мерките за ограничаване на популацията на дивата свиня са неадекватни. „Не осъзнахме, че още преди 3 години популацията на дива свиня стана изключително голяма".

Започнаха да обвиняват Националното сдружение на ловците и дружинките, че при таксацията увеличават бройката на дивите прасета, за да имат по-голям отстрел. Причината е друга – самосъхранение на вида. При всяко заразно заболяване в продължение на 2-3 години има свръхпопулация, за да може при високата смъртност този вид да се запази“, обясни Стефанов. Според Агенцията по храните обаче ловците не съдействат и по островите на река Дунав има десетки мъртви прасета.

БАБХ не получава подкрепа от полицаите по време на своите акции, нито е обезпечена с достатъчно ветеринарни лекари, е казал още пред браншовиците д-р Дамян Илиев. В Плевенско, където са засечени новите огнища на АЧС, частнопрактикуващите ветеринарни лекари са лекували животните с подръчни средства, докато умрат. Все още няма ваксина, нито лекарство срещу Африканската чума по свинете.

Днес бе обявено ново, трето огнище на болестта. В рамките на епизоотичното проучване, което се провежда от вчера в село Жернов, област Плевен, БАБХ констатира огнище в лично стопанство и в близкото село Новачене. Взетите проби от трите болни прасета са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в София. Утре, 6 юли, предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине.

Ръководството на БАБХ е изумено от заявените днес намерения на министър Десислава Танева да се обезщетяват стопани на евтаназирани прасета в Плевенско, тъй като животните не са били регистрирани. Практически държавата заявява, че е готова да плати за нещо незаконно. Д-р Дамян Илиев коментира, че според него тя го е казала, защото институциите се опасяват, че няма да са достатъчно ефективни на терен. „Миналата година се криеха животни, местеха ги на други места. Вероятността на стопаните да крият животни, ако има възможност да загубят такива, когато ги гледат в заден двор, е много голяма. Когато им се каже: „няма страшно, ще ви ги платим, не ни пречете да си свършим работата“, реакцията е различна“, каза д-р Дамян Илиев, цитиран от Агенция “Фокус”.

Източник: agronovinite.com

Четете още:

Африканска чума по свинете и в Плевенско