Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Коментар на... » АПЕЛ ЗА СЪЮЗНО ЕДИНСТВО

АПЕЛ ЗА СЪЮЗНО ЕДИНСТВО

vater Публикувана от vater | 26.01.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

АПЕЛ ЗА СЪЮЗНО ЕДИНСТВО

Уважаеми колеги, ловци и риболовци - членове на НЛРС - СЛРБ, фактът, че легитимността на избора на председател на Организацията се оспорва в съда, налага да се зададат няколко въпроса. Знаем ли какво се е случило при организирането и провеждането на Общото събрание на Съюза, както и какво се случва в момента? Осигурява ли се нормалното му функциониране в бъдещето?

Безспорно малцина са тези, които знаят отговорите, но предпочитат да мълчат. Не съвсем осведомените редят пъзела с верни или грешни предположения и изводи, но не могат да стигнат до необходимите решения. Многото ловци и риболовци, доверявайки се на своите избрани представители за Общото събрание нямат никаква представа за това, което става в Съюза. Тази неяснота създава предпоставки за брожения и противопоставяне сред членовете му. Тъжният факт обаче ясен и категоричен - за първи път в сто и двадесет годишното му съществуване го олицетворява не единството, а разединението!

Помним завета на хан Кубрат към синовете му, знаем какво пише върху лицето на сградата на Народното събрание. Да, единството прави силата! И я доказахме в недалечното време, когато отвън, със закон беше подготвено заличаването на Съюза. Тогава в борбата за оцеляването му - да, това беше борба, бяхме единни и успяхме. А днес? Троянските коне със своите действия или бездействие са вътре в него. Кой, или кои от високите си позиции наредиха картите така, че да се изпадне в днешната патова ситуация?

От разговорите с уважавани колеги - зрели, дългогодишни и опитни ръководители останах разочарована. Отдръпването в момента може да е по-удобната позиция, но всички дължим на Съюза честност и конструктивност, за да предадем щафетата с идеалите и ролята му в обществото и природата на идващите след нас.

Коя е причината за предпочетената пасивност и бягство от отговорност? Убеденост за правота или лични интереси? Другата дума за защита на чужди интереси е слугинаж или предателство! Сигурно изпускам точния отговор. Но така не може да се постъпва. И не бива! Трябва да имаме сили и намерим начин да се излезе от тази пагубна ситуация.

При наличие на опасно заболяване оздравяването понякога изисква скалпел. И за да няма рецидиви. В нашия случай - и за урок. Има виновни и те трябва да поемат и отговорността, и последствията от действията си. Времето не чака, колкото по-бързо, толкова по-добре.

Мъже са забъркали тази съюзна каша. И ако наистина са такива, призовавам ги, надявам се, че и други ще се присъединят към апела ми – със съдебно решение или без него да сложат кривиците на масата, за да продължим всички заедно във вярната посока. Времената изискват това единение, за да съхраним повече от вековната си организация и да насочим усилията си за изпълнение на целите и задачите й..

С надежда и уважение: Росица Златанова
бивш заместник председател на НСЛР-СЛРБ

Изпратено на БГ ЛОВ от автора.

Ловците коментират статията във форума: ФОРУМ БГ ЛОВ